top of page

AFRIKA

Assistera i fältvården i sydafrikanska byar

Resans längd

2 - 12 veckor

När kan man åka?

Resorna startar enligt planering 2023.

Priser 2020 (vi återkommer med 2023 års priser)

13 800 kr (2v)
19 500 kr (4v)
25 200 kr (6v)
31 100 kr (8v)
36 700 kr (10v)

Om du vill  stanna ojämnt antal veckor eller längre än 10 veckor så kontakta oss om pris

Överblick

Överblick

Bidra till att förbättra levnadsstandarden på den sydafrikanska landsbygden i och kring St. Lucia.

“Min volontärresa har gjort ett väldigt starkt intryck på mig. Hoppas få möjlighet att återvända!” – Ewa

Hjälp till att förbättra livet för människor på den sydafrikanska landsbygden genom att assistera inom vården och jobba med HIV/aids-utbildning. I detta projekt får du en chansa att arbeta med många olika saker och erfarenheterna kommer du att bära med dig i resten av ditt liv.

KwaZulu Natal och området runt St. Lucia är mycket vackert med blått hav, långa stränder och grönskande kullar. Fattigdomen är dock utbredd och på landsbygden finns många byar som har alltför lite hälso- och sjukvårdsresurser för att kunna hjälpa de människor som lever där. Som volontär kan du bidra till att fler människor får chans till vård och stöd.

Du kommer att arbeta med direkt bistånd till behövande på flera sätt. Tillsammans med sköterskor och annan lokal personal kommer du att besöka lokala sjukstugor eller göra hembesök, hålla utbildningar kring HIV/aids och arbeta med att förbättra livskvaliteten för extra utsatta familjer. Din tid som volontär blir här en oförglömlig och livsförändrande upplevelse.

VOLONTÄRRESANS HÖJDPUNKTER

  • Ge stöd till ensamma och sjuka på den sydafrikanska landsbygden

  • Hjälp till att öka kunskapen om hur man skyddar sig mot HIV/aids

  • Lär dig grundläggande medicinska kunskaper på lokala kliniker och i hemsjukvården

  • Lär känna den lokala Zulukulturen

  • Skapa bättre levnadsförhållanden för fattiga familjer

  • Upplev en av Sydafrikas vackraste landsdelar

Fakta

DESTINATION

St. Lucia, Sydafrika.

ANKOMSTFLYGPLATS

Durban International Airport i Durban.

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

AKTIVITETER

Delta i hembesök, enkla sysslor på en lokal sjukstuga, informera om HIV och aids, arbeta med projekt för att höja levnadsstandarden på landsbygden.

ARBETSTID

Morgon och eftermiddagsaktiviteter.

KRAV

Minimiålder 18 år. Gärna erfarenhet inom vård. För detta projekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Detta kan endast beställas personligen via polisen och kostar 192 kronor. Vid bokningstillfället får du mer information.

DETTA INGÅR

Boende i delat rum i volontärhus.Tre mål mat om dagen ingår, förutom middag på lördagar och lunch på söndagar då kocken är ledig. Hämtning på flygplats. Dagliga transporten till och från ditt projekt, tvättservice och städning en gång i veckan, en omfattande introduktion och eventuella besök på andra projekt i St. Lucia.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Utdrag ut belastningsregistret kan endast beställas personligen hos polisen och kostar 192 kronor. Vid bokningstillfället får du information om hur du går tillväga.

FLYGINFORMATION

Ankomst: Projektet startar på en söndag. Du ska anlända på söndagen. Du ska flyga till King Shaka International Airport, Durban och måste anlända senast klockan 13.30. Från Durban tar det ca tre timmar med bil till St. Lucia.
– Projektledarna hämtar dig på flygplatsen från kl.10.30 och transfern går senast kl 13,00. För att hinna i tid behöver du därför vara framme senast kl 12,00.

Hemresa: Projektet slutar på en söndag. Du ska boka din hemresa till söndagen efter de antal veckor du valt att jobba.
– Projektledare lämnar dig på flygplatsen kl.10.30. För att hinna checka in i tid behöver du därför boka din hemresa så att du avreser tidigast kl. 12.30 från King Shaka International Airport, Durban.

VISUM

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

OBS. nya visumregler för personer under 18 år som reser utan föräldrar: Du behöver intyg från båda vårdnadshavarna, vi hjälper dig men var ute i god tid med bokningen.

FÖRKUNSKAPER

Sjukvårdsutbildning är inget krav för detta projekt. Om du inte är vårdutbildad är det en stark rekommendation att du genomgår en första-hjälpen-utbildning innan du kommer till projektet. Det är en stor fördel om du läser på om HIV/aids och de följdinfektioner som sjukdomen kan leda till. Med dessa förkunskaper får du störst möjlighet att göra en meningsfull insats på plats. Vid bokning får du tips om bra böcker och länkar där du kan läsa på.

VACCINATIONER

Du behöver grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

Fakta

Om resan

Detta projekt startades 2009 och har sedan dess bidragit med mer än 3000 volontärtimmar i St. Lucia och hjälpt många sjuka människor i Khula and Eswenalisha.

Som volontär på detta projekt får du hjälpa till inom flera olika områden och är på så sätt till stöd för många människor, vilket är väldigt givande. Projektet delas upp i förmiddagar och eftermiddagar. På förmiddagarna kommer du i huvudsak att jobba på lokala kliniker eller göra hembesök hos sjuka i byarna på landsbygden.

 

FÖRMIDDAGSPROJEKT:

Hemvård på landsbygden

Din huvudsakliga uppgift som volontär är att arbeta ute i fält med vad som kan kallas för hemvård. Tillsammans med projektledare och tolk kommer du att besöka de omkringliggande byarna och hjälpa sjuka i deras hem. Som volontär bidrar du med grundläggande sjukvård och omsorg till dem som är antingen för fattiga eller för sjuka för att ta sig till en klinik för att få vård. Detta är ett projekt där du verkligen kommer att göra skillnad samtidigt som du får erfarenhet av sjukvården och får en inblick i livet på den sydafrikanska landsbygden.

Under hembesöken kommer du att vara med när nya patienter utreds och får en plan för sin behandling. I arbetet ingår även att ge patienterna omvårdnad, inte bara medicin. Du kanske bäddar rent i sängen och ser till att patienten har det bekvämt eller hjälper till med andra enkla sysslor i hemmet. Projektet delar även ut matpaket som en uppmuntran till en bättre kosthållning och en mer hälsosam livsstil.

Patienterna ser väldigt mycket fram emot era besök som ofta är den enda vård de får. De kommer att uppskatta din hjälp och att du har tid att stanna och prata med dem en stund. Bara det faktum att ni kommer på besök förgyller dagen och gör livet lite ljusare för den som är sjuk.

I dina arbetsuppgifter ingår även en del administrativt arbete som att fylla i och uppdatera sjukjournalen.

 

Sjukstuga

De lokala sjukstugorna har dåligt med resurser och är ofta underbemannade. Sjuksköterskorna kämpar med att hinna med sitt jobb och uppskattar verkligen hjälp från volontärer som kan ta emot och göra en första bedömning av patienterna. Du kommer aldrig att behöva bedöma vilken vård en patient behöver men får hjälpa till med enkla medicinska göromål.

 

EFTERMIDDAGSPROJEKT:

HIV/aids-utbildning

I samhällena kring St. Lucia existerar fortfarande många myter om HIV och aids. Många tror fortfarande att viruset är ett resultat av häxkonst och de som smittats förvisas ofta från sina egna familjer. Många som smittats vill därför inte erkänna att de har infektionen, vilket naturligtvis ökar risken för ytterligare spridning. Det råder stor okunskap om hur man undviker att bli smittad och inte minst om hur man handskas med viruset när man väl fått det. När människor döljer och undviker att prata om sjukdomen fortsätter tyvärr myterna att frodas.

Genom att undervisa föräldrar och mor- och farföräldrar hoppas projektet att dessa i sin tur ska föra kunskapen vidare till sina barn och till resten av samhället. Det viktigaste är att:

  • Förklara vad HIV/aids-viruset är och hur det påverkar det människokroppen. Här används en metodik som följer FNs framtagna metodik för HIV/aids-information.

  • Utbilda människor om hur viruset överförs och hur man undviker att få HIV.

  • Informera om hur livet för den HIV-smittade kan förlängas och förbättras genom medicinering, näringsrik kost och en hälsosam livsstil.

 

10 families community outreach program

Syftet med detta sponsorprogram är att på ett hållbart sätt förbättra livskvaliteten för de tio familjer som för tillfället är i mest akut behov av hjälp. Det finns många olika sätt att stödja, det viktigaste är att se till att familjerna får näringsrik mat och en chans till egen försörjning. Genom detta projekt kommer du att lära känna några traditionella Zulufamiljer och få en inblick i deras dagliga liv.

 

Odlingar

För att främja en mer positiv och hälsosam livsstil kan du som volontär hjälpa lokalbefolkningen att anlägga och sköta grönsaksodlingar. Du gräver, sår, planterar, vattnar eller bygger staket. Att skapa en plats där byborna kan se grönsaker växa är ett viktigt och bestående bidrag från volontärerna.

Bygga och renovera

De gemensamma byggnaderna i byarna, skolor, daghem, kyrkor, barnhem och samlingslokaler, är ofta slitna och nergångna, särskilt i mer avlägset belägna områden. Som volontär hjälper du till att förbättra dessa lokaler genom att reparera tak och fönster, bygga nya rum och måla väggar.

 

Lokala stödgrupper

Den lokala stödgruppen består av 15 medlemmar. Då och då får volontärer på detta projekt en möjlighet att dela med sig av sin kunskap om hälsa och kost. Som volontär kan du uppmuntra gruppen att leva hälsosammare och att stödja varandra och andra i samhället.

Schema och boende

EN VANLIG DAG

07.00 Väckarklockan ringer och det är dags att göra sig klar och äta frukost.

08.30 Du lämnar volontärhuset och börjar arbetet, antingen med ett hembesök eller på en lokal klinik.

09.00 Arbete.

12.00 Lunch. Du blir hämtad på ditt projekt och blir skjutsad till volontärhuset för lunch.

13.30 Dags för eftermiddagsaktiviteter. Du kan informera om HIV, delta i samhällsarbete eller hjälpa någon av sponsorfamiljerna.

16.30 Arbetsdagen slut. Du blir hämtad på projektet och blir skjutsad hem.

17.30 Middag i volontärhuset, en mycket social tillställning. Efter middagen kanske några volontärer ger sig iväg ut för en kväll på stan.

 

BOENDE OCH MÅLTIDER

Under din tid på volontärprojektet bor du i ett stort, trevligt och bekvämt volontärhus i St. Lucia med bara fem minuters promenad till centrum och 30 minuter till den vackra St. Lucia stranden. Huset ligger i ett säkert bostadsområde och är fullt möblerat med ett litet vardagsrum, en trädgård med grillplats och liten pool. Du kommer att dela rum med 1-5 andra volontärer av samma kön. I huset bor även volontärer från andra projekt som drivs av i och kring St Lucia och vi uppmuntrar er att ha mycket kontakt och dela erfarenheter eftersom vi märkt att alla på så sätt får större upplevelse och utbyte av sin vistelse.

I volontärhuset finns en heltidsanställd kock och städpersonal. I ditt rum finns en bäddad säng, men du behöver ta med en egen handduk. En sovsäck kan komma väl till pass under de kallare månaderna (juni till september) eller om du vill göra någon utflykt.

Representanter från vår lokala samarbetspartner bor i samma volontärhus, så det finns alltid någon tillgänglig för att hjälpa dig med eventuella frågor eller problem som kan dyka upp. Att leva och arbeta tillsammans är det bästa sättet att garantera säkerheten för alla deltagare. Det inte tillåtet för volontärer att sova över i staden eller i närliggande byar, såvida det inte är förankrat i förväg eller ingår i en planerad utflykt. De lokala projektledarna kan ge många tips om spännande helgutflykter.

Du får tre måltider om dagen, dock inte middag på lördag eller lunch på söndag då kocken har sina lediga dagar. Lunch och middag tillagas av kocken på volontärhuset men frukosten tillreder du själv, den består oftast av flingor, yoghurt, rostat bröd, te och kaffe. Helgerna är naturligtvis perfekta tillfällen att prova de lokala restaurangerna, en middag kostar inte mer än cirka 100 kronor, och det finns en liten livsmedelsbutik och ett café i närheten.

 

FRITID

Det finns massor av saker att se och göra i området och vår partner kan hjälpa dig att boka utflykter. Du kan bland annat åka på safari i Hluhluwe och Umfolozi National park, ta surflektioner eller, när det är säsong, titta på valar, delfiner och sköldpaddor.

Geografi

Sydafrika är det sydligaste landet på den afrikanska kontinenten. Det sträcker sig över 2 500 km längs kusten, från Namibia till Moçambique. Landet är också ett av kontinentens mest utvecklade med en väl fungerande infrastruktur och utmärkta faciliteter för resenärer.

Sydafrika beboddes ursprungligen av bantutalande folk som vandrade över hela södra Afrika. Landet började kartläggas på 1500-talet när portugisiska upptäcktsresande anlände till kusten nära Godahoppsudden. Dessa upptäcktsresande upprättade bosättningar och började etablera handelsvägar. Senare invandrade många Européer och än idag bär språket Afrikaans stora likheter med holländskan. Dessa invandrares ankomst ledde till många och långa konflikter men även till ökad handel. Kombinationen av de traditionella stamfolkens kulturer och det europeiska inflytandet har lett till den kulturella mångfald som kännetecknar det moderna Sydafrika. Landet har bland annat 11 officiella språk och engelska talas av de flesta.

Landets nyare historia är brokig. Så sent som 1994 avskaffades den apartheidregim som hade etablerats av den vita minoriteten och som länge förtryckte den svarta befolkningen. I dag är Sydafrika ett mer demokratiskt samhälle och det finns hopp om en högre grad av rättvisa. Men tragiskt nog lever ungefär hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen i kåkstäder och lerhyddor.

Som resedestination har Sydafrika allt från underbara stränder för sol, bad och avkoppling och livliga metropoler för shopping och party, till safari och naturupplevelser. Detta har gjort landet till ett extremt populärt resmål.

 

ST. LUCIA

St. Lucia ligger i iSimangaliso Wetland Park, ett vackert område som valts till Sydafrikas första Natural World Heritage Site av UNESCO och som av många kallas Afrikas främsta ”Bush-and-beach”-destination. Parken omfattar nästan en halv miljon hektar och är ett av världens mest skiftande naturområden. Här möts en rad olika ekosystem; här finns savann, våtmarker, kärr, stränder och ett fantastiskt rikt djurliv. Området är hem åt Zulufolket och deras livfulla, färgstarka kultur. St. Lucia är en trevlig liten stad med en marknad, restauranger och caféer och om du vill lära dig surfa finns här flera surfskolor.

 

KLIMAT

Sydafrika har ett mycket varierande klimat, med flera klimatzoner inom landet, som beror på höjd över havet och närheten till kusten. Generellt så gäller omvända årstider mot vad vi har i Sverige. När vi har sommar så har de vinter och kallt och tvärt om.

I St Lucia ligger mitt i mynningen av ett berömt floddelta, flodsystemet är listat som ett av UNESCOs världsarv och precis vid kusten till Indiska Oceanen och klimatet påverkas av detta. Det är relativt varmt och fuktigt året om. Våren infaller september till oktober temperaturen är då mellan 16 och 30 grader. Sommaren är mellan december och mars och då kan det vara riktigt varmt, omkring 32 grader som varmast och sällan under 20 grader. Hösten infaller april- maj, då börjar det bli lite svalare mellan 29 och 16 grader. Vinter säsongen är juni-augusti under vintern är det max 25 grader men det kan även bli kallare än 10 grader vissa dagar. Året om kan det komma häftiga åsk- och regnväder. 

Om resan
Schema och boende
Karta
bottom of page