top of page

ASIEN

Upplev Borneos orangutanger och hjälp rädda regnskogen

”Allt har varit fantastiskt bra, har gjort och lärt mig så mycket! Kan bara beskriva alltsammans i superlativ”

Jenny

Fakta

Åk och hjälp till att bevara de hotade orangutangernas livsmiljö, plantera regnskog och upplev äventyret på Kinabatangan-floden djupt inne i Borneos djungel.

RESANS HÖJDPUNKTER:

  • Utforska den malaysiska regnskogen och upplev skogens magiska djurliv.

  • Delta i det viktiga arbetet att bevara och återskapa den hotade regnskogen.

  • Bidra i  utbildning i lokala skolor.

  • Bidra konkret till miljöförbättringar för flodfolket längs Kinabatangan River.

OU5-big.jpg

Var med om den unika upplevelsen att färdas längs med den mäktiga floden Kinabatangan rakt in i Borneos uråldriga regnskog. Spana efter de vilda orangutangerna i sin naturliga miljö och se hur de rör sig mellan regnskogens trä. Har du tur får du utmed flodbanken se de sällsynta pygméelefanterna. Här i regnskogen kan du upptäcka inte bara orangutanger, pygméelefanter utan även sjungande gibbonapor och lekfulla näsapor, noshornsfåglar, örnar och många andra ovanliga djurarter medan du glider utmed floden och njuter av skogens alla ljud och dofter. På den här resan får du dessutom lära känna människorna i det lokala bysamhället samtidigt som du utför ett viktigt arbeta med återplantering av regnskog.

Välj om du vill stanna en eller två veckor i regnskogen!

Fakta

Resans längd
När kan jag åka?

7 eller 12 dagars volontärprojekt

 Pris 2024

Startdatum 2024, 7 dagars projekt:

21 april

21 september

21 oktober

Startdatum 2024, 12 dagars projekt:

21 juni - Fullbokad

21 juli - Fullbokad

21 augusti

7 dagar:   12 800 kronor per person

12 dagar: 20 500 kronor per person

Om du önskar eget rum tillkommer en singelrumsavgift:

7 dagar:   2 400 kronor per person

12 dagar: 3 300 kronor per person

 

DESTINATION

Sukau, Borneo

ANKOMSTFLYGPLATS

Sandakan International Airport.

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

ANMÄLNINGSAVGIFT

För detta projekt är anmälningsavgiften 3500 kronor varav 1200 kronor återbetalas vid avbokning senast

60dagar före resans start. Vid  avbokning  senare än 60 dagar men tidigare än 31 dagar före avresedagen återbetalas 75% av resans pris. Avbokning senare än 30 dagar före avresa återbetalas 0% av resans pris. Vi rekommenderar att du har en förstärkt reseförsäkring med avbokningsskydd.

AKTIVITETER

Daglig flodsafari och nattsafari minst en gång med observation av det vilda djurlivet. Plantera träd, samhälls- och skolarbete. Utflykter och besök på Sepilok, Borneo Sun Bear Centre och Rainforest Discovery Center.

ARBETSTID

Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.

KRAV

Relativt god fysik. Du måste vara minst 18 år.

DETTA INGÅR

Boende och välkomstmiddag. Alla måltider ingår, utom sista kvällen i Sandakan. Hämtning på flygplatsen. Engelsktalande guide under hela projektet, T-shirt, aktiviteter, verktyg och material under projektet, samtliga transfers, välkomstmiddag i Sepilok, med introduktionsutbildning, entrébiljett till Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, entrébiljett till Rainforest Discovery Centre. Ett bidrag till miljöbevarande arbete är inkluderat.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att boka flygresa. Klimatkompensation. Alkoholhaltiga drycker ingår ej.

FLYGINFORMATION

Boka din resa så att du anländer till Sandakan på Borneo (Malaysia) senast på eftermiddagen samma dag som projektet startar (se din bokningsbekräftelse). Hemresan från Sandakan kan du boka till samma dag som projektet slutar. Du kan resa från Sandakan på förmiddagen sista projektdagen.

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information! Du behöver uppdaterad Covid-vaccination

PASS OCH VISUM 

Vid ankomst till flygplatsen får du som svensk medborgare visum i 90 dagar. Du måste ha ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter hemresa samt två tomma sidor för stämplar. 

Denna resa kan kombineras med volontärresan Äventyr med Djungelbjörnar

 

På den här resan har du möjlighet att förlänga din vistelse med 12 dagar ute i regnskogen. Du bor då i i byn Sukau vid floden Kinabatangan och deltar bland annat i plantering av regnskogsträd i samarbete med WWF Malaysia. För priser och startdatum läs mer här: Äventyr med Djungelbjörnar

Fakta
special

Om resan

Borneo är världens tredje största ö belägen i mitten av Malacka arkipelagen i Syostasien. Detta projekt tar dig till Sabah på norra Borneo där floden Kinabatangan ringlar sig genom tropisk regnskog och mangroveträsk innan den till slut når Sulu-Sulawesi havet. Kinabatangan Wildlife Sanctuary är bara 26 103 hektar stort men inom detta lilla område (omringat av palmoljeplantager på alla sidor) finns en stor mängd djur och växter, varav många bara existerar på Borneo och några bara just här i detta område. Du kan få se upp till tio olika arter av apor, åtta olika arter av den endemiska näshornsfågeln och hundratals andra fåglar, däggdjur, reptiler, insekter och växter.

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och de finns nu bara i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo. Det största hotet mot orangutangens överlevnad är förstörelsen av regnskog och regnskogen på Borneo försvinner i en alarmerande takt. Vi måste skydda och återplantera så mycket som möjligt av regnskogen för att kunna rädda de vilda orangutangerna och andra djur- och växtarter från utrotning. En stor del av din tid på detta projekt kommer du därför att ägna åt att plantera nya träd eller underhålla tidigare trädplanteringar. Du kommer även att bland annat jobba med underhåll av den naturliga livsmiljön för pygméelefanter och orangutanger, växthus, kompostering, jordförbättring och samla in vattenhyacinter och anteckna data om trädens tillväxttakt.

Du får också chans att upptäcka Borneos mytiska tropiska regnskog till fots och ge dig ut med guide på djungeltrekking. Guiden lär dig allt om regnskogens flora och fauna och vad skogen traditionellt har erbjudit i form av mat, överlevnad och mediciner till både människor och djur som lever i här. Du kommer att delta i samhällslivet hos den lokala stammen Oran Sungai (flodfolket), ett vänligt folk som lever vid och längs floden. Att utbilda lokalbefolkningen för att få dem att se de ekonomiska fördelarna med att bevara regnskogen är ett av de bästa sätten att skydda den lokala miljön. Som volontär kan du även besöka de lokala skolorna för att hjälpa barnen att förstå värdet av naturvård och hur de själva kan påverka och förbättra sin unika natur och miljö.

På Borneo besöker du även Sepiloks rehabiliteringsanläggning som arbetar med återanpassning av orangutanger. Här kommer du att få se orangutanger som är på väg att rehabiliteras och återanpassas till ett liv i det fria. Från den stund djuren, varav många är föräldralösa bebisar, anländer till rehabiliteringscentret tränas de för att klara ett liv i regnskogen. Ju självständigare orangutangerna blir desto längre in i den omkringliggande djungeln tar de sig, för att en vacker dag inte komma tillbaka alls. I Sepilok får du lära mer om rehabilitering och se orangutangerna i frihet men ändå på nära håll. Du kommer inte i direktkontakt med djuren eftersom de måste lära sig att klara sig i det fria och inte får vänja sig vid mänsklig närhet. Du kommer dock att få se och uppleva orangutangerna när de klättrar i träden och tar sig till matplattformarna som placerats ut i skogen.

Schema och boende

PROGRAM 12 dagar: 

Observera att resans program kan komma att justeras beroende på väder och årstid, lokala högtider eller de behov som för tillfället finns av resenärernas insatser.

Dag 1: Ankomst till Sandakan International Airport (SDK) och transfer till boendet för natten. Välkomstmiddag och introduktion.

Dag 2-10: Engagemang i projektets arbete för och eftermiddagar. Aktiviteterna är baserade i byn Sukau och innebär bland annat observation av vilda djur i regnskogen, återställande av skadad regnskog med trädplantering och underhåll av tidigare planteringsplatser. Du arbetar även med samhälls- och skolarbete som innebär interaktion med bybor och skolans lärare och elever.

Dag 11: Avresa från Sukau efter frukost tillbaka till Sepilok. På vägen besöker vi det fantastiska Rainforest Discovery Centre där du kan befästa den kunskap om regnskogen du nu fått. Efter lunch tillbringas dagen på Sepiloks världsberömda rehabiliteringsanläggning för att lära mer om rehabilitering av orangutanger och för att se eftermiddagsutfodringen. Incheckning på boendet i Sandakan. Middag på egen hand, passa på att avnjuta solnedgången från takbaren Ba-Lin på Nak Hotel.

Dag 12: Efter frukost är det utcheckning och transfer till Sandakan Airport. Härifrån kan du på egen hand ta dig till bland annat fantastiska Turtle Island eller till Kota Kinabalu (se program under fliken Upplev mer) där du kan passa på att dyka vid korallöar eller bestiga Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu.

 

PROGRAM 7 dagar: 

Observera att resans program kan komma att justeras beroende på väder och årstid, lokala högtider eller de behov som för tillfället finns av resenärernas insatser.

Dag 1: Ankomst till Sandakan International Airport (SDK) och transfer till boendet för natten. Välkomstmiddag och introduktion.

Dag 2-5: Engagemang i projektets arbete för och eftermiddagar. Aktiviteterna är baserade i byn Sukau och innebär bland annat observation av vilda djur i regnskogen, återställande av skadad regnskog med trädplantering och underhåll av tidigare planteringsplatser. Du arbetar även med samhälls- och skolarbete som innebär interaktion med bybor och skolans lärare och elever.

Dag 6: Avresa från Sukau efter frukost tillbaka till Sepilok. På vägen besöker vi det fantastiska Rainforest Discovery Centre där du kan befästa den kunskap om regnskogen du nu fått. Efter lunch tillbringas dagen på Sepiloks världsberömda rehabiliteringsanläggning för att lära mer om rehabilitering av orangutanger och för att se eftermiddagsutfodringen. Incheckning på boendet i Sandakan. Middag på egen hand, passa på att avnjuta solnedgången från takbaren Ba-Lin på Nak Hotel.

Dag 7: Efter frukost är det utcheckning och transfer till Sandakan Airport. Härifrån kan du på egen hand ta dig till bland annat fantastiska Turtle Island eller till Kota Kinabalu (se program under fliken Upplev mer) där du kan passa på att dyka vid korallöar eller bestiga Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu.

BOENDE OCH MAT

Introduktionsnatt i Sepilok

Du bor i ett traditionellt malaysiskt longhouse i vandrarhemsstil där du delar rum, varmvattenduschar och toaletter. Huset är högt beläget med utsikt över Malaysias frodiga grönska, en oerhört rofylld och avkopplande plats där du kan vila upp dig efter din långa resa.

Sukau

I Sukau bor du på ett lokalt B&B som drivs av bybor och delar rum med en annan volontär. Badrummet har kallvattendusch och en västerländsk toalett. Frukost äter ni med en fin utsikt över floden.

Sandakan

Enkelt men bekvämt hotellrum med badrum inne i Sandakan som du delar med en annan volontär. I Sandakan finns restauranger, varuhus, internetcaféer och matmarknad som både serverar lokal och västerländsk mat.

Alla måltider ingår, utom sista kvällen i Sandakan. Efter morgonens arbetspass serveras frukost på ditt B&B i Sukau. Lunch och middag äter du hemma hos olika familjer i byn, så kallade homestays.

Geografi

Borneo är världens tredje största ö och ligger i centrala Sydostasien. Administrativt är Borneo uppdelat mellan länderna Indonesien, Malaysia och Brunei. Malaysias region på Borneo kallas Östmalaysia eller Malaysian Borneo och är består av de två departementen Sabah och Sarawak.

I delstaten Sabah lever 2 miljoner människor, och här finns en bred och fascinerande kulturell och religiös mångfald. Kota Kinabalu är huvudstad och precis som i resten av Malaysia är det officiella språket Bahasa Malaysia (Bahasa) och det skrivs med latinska tecken. De flesta kan dock engelska och många talar även kinesiska eller tamil.

Delstaten Sabah har en oändlig mångfald av unika växter och djur. Femtio procent av markytan består av världens äldsta tropiska regnskogar, de uppskattas vara över 125 miljoner år gamla. Sabah är också känt för sitt vänliga folk, milsvida sandstränder, dykning i världsklass, färska skaldjur och inte minst den fantastiska orangutangen.

Gunung Kinabalu är Malaysias högsta berg med en höjd på 4 095 m över havet. Kinabalus nationalpark är med på Unescos lista över världsarv och berget är ett populärt turistmål i Malaysia med besökare från hela världen.

 

KLIMAT

På Malaysiska Borneo är dagar utan solsken sällsynta och lika ovanliga är dagar utan regn. Ekvatorn går mitt genom Borneo och liksom resten av Malaysia har Sabah ett typiskt tropiskt, mycket fuktigt och varmt klimat året om. Dagstemperaturen i låglandet ligger på mellan 23 – 32 grader. Regnperioder förekommer under december-januari men är inte indelade i typiska monsunperioder som på övriga Malaysia. Häftiga regn då himlen verkligen öppnar sig kommer oftast på eftermiddagarna, de försvinner lika fort och det är sällan regn hela dagen.

Om resan
Schema och boende
Karta
bottom of page