top of page

AFRIKA

Familjeresa med Namibias ökenelefanter

Ta med familjen på ett riktigt äventyr! En resa som skapar gemensamma minnen för livet!

Fakta

Det här är äventyr på riktigt. När hoppar in i jeepen och startar resan ut i vildmarken så lämnar ni också stadsliv, mobiltäckning och vardagen bakom er. Namibia stannar i hjärtat hos dem som besöker landet.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Upplev vildmarken i Namibia och gör en insats för de hotade ökenelefanterna.

  • Följ elefanterna in i öknen, laga mat över öppen eld och sov under stjärnorna.

  • Samla data om flockarna som ni spårar och studerar

  • Bidra i byggprojekt i lokala grannbyn

med_snabeln_når_man_långt.jpg

Med skarpa kontraster i landets vidsträckta landskap är ett besök i södra Kunene-regionen en njutning i sig. Området är hem för en av endast två frigående ökenelefantpopulationer i världen; att spendera tid på att spåra, titta på och skydda dessa milda jättar är ett privilegium som väldigt få får uppleva. Familjeäventyret i Namibia en barnvänlig variant av vårt populära projekt ”Ökenelefanter i Namibia” och inkluderar åldersanpassade aktiviteter.

Människorna i de avlägsna delarna av Namibia är vänliga och välkomnande. De flesta familjer lever under fattiga förhållanden och er familjs bidrag kommer att tillföra ett stort värde till samhället. Familjevolontärprojektet är uppdelat i två delar; den första delen som är ett byggprojekt och den andra delen som går ut på att spåra elefanter, övervaka och identifiera de olika besättningarna. 

Resor som dessa är värdefulla och kan skapa en djupare förståelse och uppskattning av planeten vi lever på och den omsorg vi behöver ta hand om den. Du och din familj kommer utan tvekan att få nya vänner och stärka värdefulla band mellan er själva.

Överblick

Fakta

Resans Längd:
10 dagar

Startdatum 2024:

​Juli 22 - 31

Augusti 5 - 14

Priser 2024:

Vuxen 13 200 kronor

Barn 12 600 kronor miniålder 8 år 

 

DESTINATION

Ugab och Kuene i Damaraland, Namibia

ANKOMSTFLYGPLATS  

Windhoek eller Walvis Bay

 

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

 

AKTIVITETER 

Du kommer delvis att röra dig i områden av vild och helt obebodd natur. Slå läger, laga mat och övernatta i det fria. Konstruera murar och skydd av brunnar och skapa alternativ vattentillgång för ökenelefanter. Arbeta med lokalbefolkningen. Följa och observera elefanthjordar som rör sig över stora områden. 

 

AKTIVITETSTIDER 

Tidiga morgnar, förmiddags- och eftermiddagsaktiviteter. Vila under dygnets varmaste timmar mitt på dagen.

 

KRAV

Minimiålder 8 år. 

 

DETTA INGÅR 

Boende under projektet, mat, utrustning, transporter, elefantsafari och alla aktiviteter. 

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Transfer från flygplatsen till startplatsen måste betalas på plats men vi bokar åt dig så att du blir hämtad på flygplatsen och skjutsad till projektets startplats. Boende och middag kvällen innan projektet startar är frivillig men vi rekommenderar varmt att anlända i tid för att vara med på det. 

 

FLYGINFORMATION

Ankomst: Du ska boka ditt flyg så att du anländer till antingen Walvis Bay eller Windhoek söndagen före på projektets startdag (alltid en måndag). 

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du reser från Walvis Bay eller Windhoek dagen efter projektets sista dag som alltid är en fredag. 

 

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet, dessutom rekommenderas stelkramp. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

 

VISUM

Du som är svensk medborgare och besöker Namibia i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Namibia och ha två tomma sidor för in- och utresestämplar.

Fakta

Om resan

Vår lokala partner (EHRA) arbetar enbart för att bevara Namibias fritt strövande ökenelefanter och för att säkerställa säkerheten och säkerheten för de samhällen som lever tillsammans med de lokala elefanthjordarna, och ditt bidrag går direkt till denna sak. Volontärarbetet handlar om att ge omedelbart och praktiskt stöd till samhällen, samtidigt som man lär sig och gynnar bevarandet av vilda djur. Tillsammans med teamet och vår dedikerade projektledare, kommer du och din familj att tillbringa 10 dagar i Namibias vildmark.

Aktiviteterna börjar med byggprojektet, som är baserat på vår partnerskola, Okongue Primary School, i Omatjete-regionen. Byn och skolan är unika när det gäller hur nära de lever med elefanter och tack vare antikonfliktarbetet på skolan och de kringliggande gårdarna sker en stor förändring i tankesättet mot ökenelefanterna. Barnen som går i skolan bor på gårdar där elefanter strövar omkring, vilket är anledningen till att de behöver växa upp med kompetens och kunskap för att leva tillsammans med elefanter i vänskaplighet. Projektet kan variera beroende på behoven vid tidpunkten för ditt besök, men tidigare familjevolontärer har skapat en elefantsäker grönsaksträdgård, satt upp ett bevattningssystem och hjälpt till med renoveringar på skolan och pensionatet.

De resterande dagarna spenderas på patrull; spåra och identifiera elefanter och flockar, samtidigt som du ser ytterligare namibiskt djurliv. För dig som gillar fåglar finns extra mycket att se; våtmarkerna, flodsystemet och öknen är hem för några vackra fåglar, olika rovfåglar och några fantastiska ugglor. Vi inkluderar några roliga och kreativa aktiviteter - alla med fokus på natur och lagarbete. Även om det är roligt och underhållande, finns det inget kel med djur, utan verkliga praktiska ansträngningar för att lindra konflikter mellan människor och djur. Din familj kommer säkert att få uppleva den riktiga vilda afrikanska utomhusmiljön.  Vår projektledare har många års erfarenhet av naturvård och att jobba med familjer och han använder sin omfattande erfarenhet av natur och vilda djur för att skapa en intressant, livsförändrande upplevelse för dig och din familj.

Schema och boende

SCHEMA

Äventyret börjar i Swakopmund redan kvällen innan er volontärresa startar. Vi rekommenderar varmt att anlända en eller ett par dagar tidigare för att anpassa er till klimat och livet i Namibia.

Beroende på lokala omständigheter såsom väder, helgdagar eller oförutsedda händelser kan ändringar komma med kort varsel men ungefär såhär kommer ert schema att se ut:

Söndag kväll: Välkomstmiddag i Swakopmund. Träffa de andra familjerna, er projektledare och guider

Dag 1: Resan börjar och ni tar er från Swakopmund ut i vildmarken till Base Camp

Dag 2-3: Byggprojekt på vår partnerskola i grannbyn

Dag 4-5: Aktiviteter på och omkring Base Camp

Dag 6-8: Patrulldagar för att spåra elefantflockar

Dag 9: Aktiviteter på och omkring Base Camp

Dag 10: Återvänder ni till Swakopmund

 

BOENDE och MÅLTIDER

Förutom första natten i Swakopmund är boendet helt och hållet ute i det fria.  Antingen sover ni i trädkojan på Base Camp, tillsammans på en stor presenning på marken eller i ett tält. All campingutrustning ingår utom egen sovsäck. I Base Camp finns permanenta miljövänliga toaletter och privata utomhusduschar. På sovplatserna under patrulldagarna kommer det att inrättas privata toaletter i long drop-stil, men det finns inga fasta duschar i vildmarken.

 

Frukost, lunch och middag tillagar ni tillsammans över lägerelden. Meddela oss om nihar några särskilda kostbehov, inklusive matkänslighet. Vi kan tillgodose olika behov inklusive vegetarianer och gluten- eller laktosintolerans

 

Geografi

GEOGRAFI

Namibia är kanske ett av Afrikas vackraste och mest orörda länder med en mycket speciell natur. Namibiska Republiken ligger i sydvästra Afrika. Det är ett stort land med torrt landskap som delar gräns med Angola i norr, Botswana i öst och Sydafrika i söder. Kustlinjen i väster är väldigt ödslig och sträcker sig över 1 300 kilometer. Landskapet består till största delen av ett centralt högland, med Namiböknen angränsande i väst och Kalahariöknen i öst. Oranjefloden utgör gränsen söderut mot Sydafrika. Huvudstaden är Windhoek, som ligger mitt i landet. Andra viktiga städer är Walvis Bay och Swakopmund som båda ligger vid kusten.

 

Namibia är känt för sina geografiska kontraster. Den ödsliga Namiböknen med sina höga sanddyner och sin respektinjagande känsla av rymd. Den centrala platån med sin törnbuske-savann och sina knaggliga berg som reser sig tvärt från slättlandet och sedan ger vika för den majestätiska dalgången Fish River Canyon i söder.

 

KLIMAT

I Namibia råder ökenklimat, det vill säga att det är torrt och hett med mycket varma dagar och kalla nätter. Regn inträffar enbart sporadiskt och då i mycket sparsamma mängder. Torrperioderna kan ibland vara mycket långvariga. I snitt faller det 100mm regn per år i Namiböknen. När det är som torrast är den årliga avdunstningen 3500mm samtidigt som nederbörden då är 20mm. Istället har landet 300 soldagar om året, men temperatur och nederbörd varierar mycket mellan olika delar av landet. I inlandet faller mest regn under sommaren, november till april, då ligger temperaturen på mellan 25C och 30C. Men det kan bli varmare än så under högsommaren, december till mars, då kan temperaturen uppgå till 40C. I de centrala delarna av landet är det svalare på grund av den högre höjden. Regnar gör det främst under sommarmånaderna (vinter i Europa) Under vintermånaderna (sommar i Europa) kan temperaturen sjunka till minusgrader på nätterna, så det är viktigt att packa rätt kläder.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page