top of page

ASIEN

Äventyr med djungelbjörnar på Borneo

Vilken känsla när man såg skillnaden man gjorde för djuren. Det var fantastiskt!

- Josefin

Fakta

Den Malaysiska djungelbjörnen är världens minsta björn och är idag mycket sällsynt. Som tur är finns det på norra Borneo ett rehabiliteringcenter som räddar dessa björnar och släpper tillbaka dem ut i friheten. Och du kan hjälpa till!

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Förbättra livet för björnar i fångenskap och hjälpa dem i sin återanpassning

  • Arbeta sida vid sida med djurskötarna på ett unikt rehabiliteringscenter

  • Berika djurens liv genom aktiviteter som stimulerar deras naturliga beteende

  • Lära dig om situationen för Malaybjörnen och andra utrotningshotade arter i regnskogen

  • Uppleva Borneo som har jordens äldsta regnskog

laozoo_nyhet.jpg

Malaybjörnen heter Sun Bear eller “solbjörnen” på engelska och i Sabah på norra Borneo ligger Bornean Sun Bear Conservation Centre. Här arbetar passionerade biologer med att rädda, ta hand om och återanpassa den ovanliga lilla björnen. Denna söta lilla djungelbjörn ser ut som en Baloo i miniatyr men skenet bedrar, den är mycket stark och orädd, backar inte för en fight och dess långa klor kan lätt gå igenom en kokosnöt.  Så människor gör bäst i att hålla ett hälsosamt avstånd i början av bekantskapen. Det hindrar dock inte de engagerade biologerna och deras kollegor på Sun Bear Conservation Centre som är passionerade i sitt arbete att rädda dessa björnar. För trots att den är så tuff är den svårt utrotninghotad.

På centret tar man hand om upphittade, föräldralösa och skadade björnar och ofta får man in djur som räddats från djurparker runt om i världen. Att lära björnarna klara sig på egen hand i frihet i djungeln är ett svårt jobb och det måste ske stegvis.

 

Här får du som volontär chansen att vara med och sköta om världens minsta björnar och hjälpa till i deras återanpassning till livet i regnskogen. Om du har riktig tur kan du få vara med när en liten solbjörn släpps tillbaka ut i frihet.

Fakta

Resans Längd:
2 eller 4 veckor

Startdatum

2024:

5 januari

5 februari

5 mars

5 maj

5 juni

5 juli - Fullbokad

5 augusti - Fullbokad

5 september

5 oktober

5 november

Priser 2024:

2 veckor: 15 300 kronor 

4 veckor: 28 300 kronor 


Kombinera med att uppleva Borneos Orangutanger
Startdatum Kombinationsresa 2024: 
5 juni
5 juli - Fullbokad
5 augusti - Fullbokad
Pris Kombinationsresa 2024:
4 veckor: 32 800 kronor

 

Denna resa kan kombineras med volontärresan Upplev Borneos Orangutanger

På den här resan har du möjlighet att kombinera din vistelse på Björncentret med 2 veckor ute i regnskogen. Du bor då i i byn Sukau vid floden Kinabatangan och deltar bland annat i dagliga flodsafaris och plantering av regnskogsträd i samarbete med WWF Malaysia. Kombinationsresan blir totalt 4 veckor.

Läs mer här: Upplev Borneos Orangutanger

 
Fakta Äventyr med Djungelbjörnar:

DESTINATION

Sandakan, Borneo

ANKOMSTFLYGPLATS

Sandakan Airport (SDK)

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

ANMÄLNINGSAVGIFT

För detta projekt är anmälningsavgiften 3500 kronor varav 1200 kronor återbetalas vid avbokning senast

60dagar före resans start. Vid  avbokning  senare än 60 dagar men tidigare än 31 dagar före avresedagen återbetalas 75% av resans pris. Avbokning senare än 30 dagar före avresa återbetalas 0% av resans pris. Vi rekommenderar att du har en förstärkt reseförsäkring med avbokningsskydd.

AKTIVITETER

Arbete med berikning och återanpassning av Malaybjörn. Daglig skötsel, Berikning i form av matgömmor och aktiviteter för djuren, fysiskt arbete med t ex att bygga/laga inhägnader, information till skolklasser.

ARBETSTID

Heltid. Helgerna är arbetsfria.

KRAV

Du måste vara minst 18 år.  Du behöver visa ett läkarintyg på att du inte lider av Hepatit, Tuberkulos (TBC) eller Stelkramp samt att du har vaccinerats mot Covid.

DETTA INGÅR

Hämtning på flygplats, välkomstmiddag och introduktionskurs, boende i volontärhus, alla måltider, alla transfers och transporter, dedikerad handledare, engelskspråkig guidning av experter på berikning, 3-5 st  T-shirts att arbeta i, allt material, verktyg och utrustning, skjuts tillbaka efter projektets slut, lokala skatter samt ett bidrag till volontärprojektet

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och reseförsäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att boka flyg. Alkoholhaltiga drycker är inte inkluderat. Klimatkompensation. Om du önskar eget rum tillkommer en singelrumsavgift, fråga oss om pris.

FLYGINFORMATION

Ankomst: Du ska boka ditt flyg så att du anländer till Sandakan, Borneo, på projektets första dag helst före kl 16. Välkomstmiddagen börjar kl 18.00

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du reser från Sandakan, Borneo, på projektets sista dag, helst efter kl 11.

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd. Risk för malaria finns liksom för denguefeber så insektsmedel är viktigt. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

VISUM

Svenska medborgare får 90 dagars visum vid ankomsten till Malaysia. Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa samt ha 2 tomma sidor för visum och stämplar.

Fakta

Om resan

På detta projekt får du en unik inblick i arbetet med att rehabilitera och återanpassa världens minsta björn till ett fritt liv i Borneos djungel.  Du jobbar sida vid sida med djurskötare från lokalbefolkningen. Du får också vara med och öka medvetandet om ansvarsfull och uthållig turism för lokalbefolkning och lokala skolor.

Bornean Sun Bear Conservation Centre

Du kommer att jobba på Bornean Sun Bear Conservation Centre, förkortat BSBCC. Det ligger utanför staden Sandakani delstaten Sabah på norra Borneo, granne med det berömda Sepilok som arbetar med återanpassning av orangutanger. Dessa båda rehabiliteringscenter delar delvis ett stort område med regnskog där djuren kan röra sig fritt för att öva sig på djungellivet. Här finns stigar, hängbroar och plattformar varifrån du kan observera djurlivet och studera björnarnas beteende.

BSBCC grundades av den malaysiske biologen dr Wong som har forskat på Malaybjörnen i 13 år samtidigt som han arbetat med miljövård särskilt inriktad på dessa ovanliga djur. Centret startades genom ett samarbete med Sabahs Naturvårdsdepartement, Skogsdepartement och en ideell organisation som jobbar för djurens och lokalbefolkningens rättigheter i Sabah. Centret har idag 2 björnhus och hyser för närvarande 28 björnar. Här arbetar 9 heltidsanställda och man har haft över 900 volontärer vars bidrag är ovärderligt för att kunna driva verksamheten. Målet med verksamheten är att hjälpa och skydda Malaybjörnen nu och i framtiden genom en helhetssyn som omfattar ren djurvård, återanpassning, utbildning och forskning.

Djurvård

Volontärernas främsta roll är att skapa berikande aktiviteter till centrets invånare, så kallad enrichment. Du kommer att jobba med berikning på alla tänkbara sätt och det inkluderar även att förbättra burar och inhägnader. Idén med berikning går ut på att få björnarna att bete sig som de gör i naturen. Exempel på berikning kan vara; att förse djuren med färska löv och kvistar så de kan boa naturligt, sätta in grenar från fikonträd och andra fruktträd så att djuren själva kan plocka frukterna, gömma föda på finurliga sätt så att björnarna får leta upp sin mat själva eller att arbeta med rep och annan utrustning för att bygga roliga och utmanande klätterredskap.

Du kommer att assistera djurskötarna i deras dagliga arbete som bland annat innebär att rengöra djurens ytor, var beredd på att det kan lukta illa. Hygien och rengöring är oerhört viktigt för att hålla djuren friska och förhindra spridning av sjukdomar. Volontärerna får även hjälpa till att städa upp efter olika berikningsaktiviteter.

Som volontär får du dagligen vara med och utfodra djuren. Du får lära dig om djungelbjörnarnas kost i naturen och du får kunskap om djuren, individernas olika personligheter och deras roll i det större ekosystemet i det vilda.

Dessutom kommer du som volontär att få hjälpa till med olika former av underhåll som förbättrar centrets förhållanden. Till exempel skydd för solen eller matplattformar. Det kan vara enklare reparationer eller målningsarbete såväl som att bygga nya inhägnader för att utöka djurens område. Arbete med verktyg kan ingå.

Var beredd på att synen på djurskydd i Asien är inte densamma som i väst. Politiken och den ekonomiska situationen i Malaysia påverkar landets regler för djur i fångenskap och de ser annorlunda ut än i Sverige.  Genom ett långsiktig och tålmodig process bedrivs miljöarbete parallellt med informationsprojekt som steg för steg förbättrar situationen för djuren. Din roll som volontär i detta arbete är mycket viktig.

Utbildning

Det finns ett utbildningscenter på BSBCC. Här kan och bör volontärerna lära sig så mycket som möjligt om Malaybjörnarna. Du kan få komma att berätta för skolbarn på besök om björnarna. Det kan även bli tillfälle att göra skyltar och annat informationsmaterial om djuren på centret. volontärerna är även ansvariga för att skriva på centrets blogg och uppdatera BSBCCs dataregister med information om veckans aktiviteter och djurens beteende och utveckling.

Schema och boende

PROGRAM

På ankomstdagen blir du mött på flygplatsen av vår lokala projektledare och skjutsad till ett boende nära Sandakan, du delar rum med en annan volontär. Beroende på när du kommer har du tid att utforska denna lilla stad under dagen. Här finns vackra utflyktsmål och många små affärer, marknader och caféer. Välkomstmiddagen serveras kl 18, då träffar du projektledarna och de andra volontärerna.

Nästa dag möts ni efter frukost för att åka åka in till Sandakan och shoppa det du behöver för närmsta tiden. Efter lunch åker du med projektets transfer till Bornean Sun Bear Conservation Centre där du får en kort orientering och presentation av centret. Efter en noggrann introduktion där projektledaren går igenom arbetet såväl som hälsa och säkerhetsinformation så drar jobbet igång.

Under projekttiden arbetar men mellan kl 08-17. Helgerna är ledig tid då du kan passa på att göra utflykter med de andra volontärerna eller en dagsresa på egen hand. Du kan självklart även stanna på centret dina lediga dagar.

Sista dagen får du skjuts till flygplatsen så att du är där i god tid innan flygets avgång. Om du ska fortsätta ut i djungeln vid floden Kinabattangan får du skjuts till mötesplatsen där du träffar din nya projektledare och eventuella andra volontärer.

BOENDE OCH MAT

Ditt boende ligger nära Sandakan på ett charmigt vandrarhem ute i regnskogen. Du delar sovrum och WC och varma duschar med andra volontärer. Rummen är enkla men bekväma och på verandan finns hängmattor där du kan koppla av och lyssna på regnskogen ljud. Det finns ett vardagsrum och gemensamt kök, gasspis och kylskåp så du kan laga mat. Det finns tvättmaskin på boendet.

Första kvällen bjuds ni på välkomstmiddag. Under projektet kommer ni sedan att laga er egen mat, ni får matpeng från projektet och handlar själva på marknaden eller i små lokala affärer.

 

Det mesta du kan vilja köpa finns att få tag på i Malaysia till bra priser så passa på att handla lokalt istället för att packa med allting från Sverige.

Geografi

Borneo världens tredje största ö och ligger i centrala Sydostasien. Administrativt är Borneo uppdelat mellan länderna Indonesien, Malaysia och Brunei. Malaysias region på Borneo kallas Östmalaysia eller Malaysian Borneo och är består av de två departementen Sabah och Sarawak.

I delstaten Sabah lever 2 miljoner människor, och här finns en bred och fascinerande kulturell och religiös mångfald. Kota Kinabalu är huvudstad och precis som i resten av Malaysia är det officiella språket Bahasa Malaysia (Bahasa) och det skrivs med latinska tecken. De flesta kan dock engelska och många talar även kinesiska eller tamil.

Delstaten Sabah har en oändlig mångfald av unika växter och djur. Femtio procent av markytan består av världens äldsta tropiska regnskogar, de uppskattas vara över 125 miljoner år gamla. Sabah är också känt för sitt vänliga folk, milsvida sandstränder, dykning i världsklass, färska skaldjur och inte minst den fantastiska orangutangen.

Gunung Kinabalu är Malaysias högsta berg med en höjd på 4 095 m över havet. Kinabalus nationalpark är med på Unescos lista över världsarv och berget är ett populärt turistmål i Malaysia med besökare från hela världen.

 

KLIMAT

På Malaysiska Borneo är dagar utan solsken sällsynta och lika ovanliga är dagar utan regn. Ekvatorn går mitt genom Borneo och liksom resten av Malaysia har Sabah ett typiskt tropiskt, mycket fuktigt och varmt klimat året om. Dagstemperaturen i låglandet ligger på mellan 23 – 32 grader. Regnperioder förekommer under december-januari men är inte indelade i typiska monsunperioder som på övriga Malaysia. Häftiga regn då himlen verkligen öppnar sig kommer oftast på eftermiddagarna, de försvinner lika fort och det är sällan regn hela dagen.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page