top of page

AFRIKA

Stora Katter i Kenya

En upplevelse som ingen annan. Man får verkligen komma nära naturen!

- Axel

Fakta

Det här projektet erbjuder möjligheten att jobba med Afrikas stora rovdjur – lejon, geparder men även de mäktiga elefanterna. Ta chansen att jobba "hands on" med djurskydd och miljövård mitt ute i Afrikanska naturen.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Studera Afrikas vilda kattdjur och samla viktig information till lokala viltvårdsinsatser

  • Delta i forskning om elefanter och se världens största landlevande däggdjur på nära håll

  • Upplev Maasai Mara's unika natur och ekosystem

  • Gör skillnad för djur, miljö och lokalbefolkning

  • Få vänner för livet bland Massajer och andra engagerade volontärer

  • Bo i ett safariläger och lyssna till savannens ljud.

Åk på en oförglömlig resa till Kenya och upplev alla savannens djur samtidigt som du hjälper till med arbetet för att skydda dem. Under projektets gång kommer du att assistera forskare som kartlägger de utrotningshotade djuren i reservatet, med chans att komma nära allt ifrån de majestätiska lejonen och geparder och studera elefantflockarna som vandrar över savannen.

 

Du kommer att få knyta band med lokala massajer naturvårdare och andra volontärer när tillsammans följer och studerar djuren men också jobbar med att vårda naturen och miljön i Maasai Mara. Naturvårdsarbetet innebär allt från att hålla invasiva arter borta till att förhindra markerosion.

Överblick

Fakta

Resans Längd:
2 - 8 veckor

Startdatum 2024: 

Januari 8, 22
Februari 5, 19
Mars 4, 18
April 1, 15, 29
May 13, 27
Juni 10, 24
Juli 8, 22
Augusti 5, 19
September 2, 16, 30
Oktober 4, 28
November 11, 25
December 9 (projektet stänger 23 dec)

Priser 2024:

35 300 kr (2v)

40 500 kr (3v)

45 700 kr (4v)

50 900 kr (5v)

56 200 kr (6v)

66 700 kr (8v)

 
Om du vill vara borta 9 veckor eller längre så kontakta oss för priser. Om du väljer att resa ojämnt antal veckor, behöver du betala till för egen transfer till och från flygplatsen, ca 50USD. Kontakta oss för mer info.

 

DESTINATION

Masai Mara, Kenya

ANKOMSTFLYGPLATS 

Jomo Kenyatta International Airport, Nairobi​

 

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 500-600 kronor beroende på flygresa.

 

AKTIVITETER 

Assistera forskare som studerar Afrikas stora däggdjur, åk på nattsafari och leta efter stora katter, följ elefantflockar och studera deras beteende, samla in data till forskningsprojekt, jobba med skötsel av naturreservatet genom att ta bort invasiva växter, röja vägar och hindra markerosion, lev med massajer och ta del av deras kultur och historia.

 

AKTIVITETSTIDER 

Morgon- eftermiddags- och kvällsaktiviteter.

 

KRAV

Minimiålder 16 år. För dig som är under 18 behövs målsmans godkännande. Om du är äldre än 60 år krävs läkarintyg. Generellt behöver du god fysik. Vi kommer även att begära ett utdrag ur belastningsregistret. Vi söker dig som är öppen, naturintresserad och vill göra skillnad

 

DETTA INGÅR

Hämtning på flygplats och alla transporter. Boende och tre mål mat om dagen, lagade av lokala kockar. , Engelsktalande projektledning och guide under hela  projektet. WiFi en kort promenad från boendet. House-keeping och tillgänglig support dygnet runt om du har frågor. 

DETTA INGÅR EJ

Flygresa, visum och reseförsäkring. Vi hjälper dig gärna att ordna med flygresa och visumansökan. Klimatkompensation för din flygresa tillkommer.

FLYGINFORMATION

Ankomst: Det är viktigt att du anländer till Nairobi mellan 06:00 och 22:00 dagen innan projektet startar (en söndag). Du blir mött på flygplatsen och får skjuts till reservatet där du bor och arbetar.

Avresa: Du ska boka ditt hemreseflyg sista måndagen på ditt projekt. Ditt plan måste avgå efter kl 21.30. Om du inte kan hitta ett flyg som avgår efter kl 21.30 så kan vi hjälpa dig ordna en extra natt och transfer till flyget. Fråga oss om kostnaden.

 

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Det kommer finnas första-hjälpen kit på plats och läkare är tillgängliga inom en timmes varsel. Vaccin mot Hepatit A och B, Stelkramp och Polio rekommenderas. Tag med ditt vaccinationsbevis. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information! Vi rekommenderar även myggmedel och solkräm.

PASS OCH VISUM

Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa och det ska ha två tomma sidor för visumstämplar. Vi hjälper dig med visumansökan när du bokar din resa.

Fakta

Om resan

På detta projekt får du möjlighet att med egna ögon se ett av världens mest berömda naturreservat, Maasai Mara, en del av Maasai Mara-Serengeti-ekosystemet. Reservatet har för närvarande 15 naturskyddsområden som tillsammans täcker över 300 000 tunnland och utgör livsmiljön för savannens vilda djur. Reservatet kompletterar det nuvarande nätverket av skyddade områden och erbuder säkra migrationskorridorer för de vilda djuren.

Du kommer att vara baserad på det nyutvecklade utbildnings- och forskningscentrumet i Pardamat Conservation Area. Här arbetar du för The Wildlife Tourism College of the Maasai Mara. Det mesta av det volontärarbete och forskning du kommer att utföra kommer att vara inom Pardamat, ett dynamiskt område med dubbla användningsområden; bevarande och boskapsskötsel. Har har 850  markägande massajer lagligen registrerat 26 000 hektar som ett naturskyddsområde, samtidigt som de fortsätter att leva och ta hand om sin boskap inom vissa zoner i området. Du kommer också att besöka närliggande naturreservat som Naboisho Conservancy, samt få möjlighet att besöka Maasai Mara National Reserve.

 

Som volontär deltar du i arbetet för att ge liv till savannen och uppleva kulturen tillsammans med andra volontärer och Massajer. Ni reser ut i reservatet och för att samla in viktig information genom att anteckna och fotografera de kattdjur och elefanter som ni spårar. Materialet kommer sedan att användas av forskare som jobbar året runt med djuren i reservatet. På turerna kommer du att guidas av experter på området. 

Utöver resor ute på savannen för att studera djurlivet kommer du även att jobba med natur och växter. Du kan få jobba med att ta bort invasiva växter och parasiter som skadar växtlivet, att hjälpa till att hålla jorden frisk från gifter och bevaka gräsbestånd så att djurlivet kan fortsätta att må bra. Under terminerna får du möjlighet att vara med på en lokal skola och prata med eleverna om djurlivet och vad de kan göra för att hjälpa till.

Efter att du har blivit hämtad från flygplatsen får du tid att bli bekväm med ditt nya boende. Du får tid att umgås med de andra volontärerna, och de ansvariga guiderna kommer att ge en kort presentation om vad som behöver göras, samt en introduktion säkerhet och hur man beter sig i vildmarken.

PROJEKTETS HUVUDSYFTEN

Datainsamling – Insamling av uppgifter om djurens rörelsemönster, reproduktiva beteende, grupperingar och samverkan mellan rovdjur/byte.

Forskning – Analys av insamlad information, fakta som ligger till grund för beslutsprocessen inom naturreservatets förvaltning såväl som till pågående forskningsprojekt.

Mark- och Jordförbättring - Arbete med att hålla jorden och vattnet friskt.

Schema och boende

SCHEMA

Under dagliga långturer ut på savannen med guider och forskare njuter ni tillsammans av den unika naturen medan ni samlar livsviktig information om djurens rörelse och beteende eller jobbar med växter och jord. En typisk dag går man upp på morgonen och är ute på savannen till eftermiddagen. Vid lunch tar ni paus antingen ute i bushen eller tillbaka i lägret.

 

Efter lunch fortsätter äventyret, och senare på eftermiddagen återvänder alla till lägret och får därefter ledig tid till att slappna av och njuta av solen tillsammans med de andra volontärerna. Ofta kommer ni att ta kvällsturer för att kunna hitta och studera nattaktiva djur såsom lejon och leoparder.

 

En dag i veckan kommer besöker ni en lokal skola och träffar elever och lärare.

 

Helgerna kommer att vara lediga och då finns möjlighet till egna utflykter, till exempel att åka till en närliggande resort och äta, ta en tur i en luftballong över reservatet, eller åka och utforska städerna omkring reservatet. Mat kommer att finnas i lägret.

BOENDE OCH MÅLTIDER

Du kommer att bo i ett autentiskt safariläger där du sover i bekväma stationära safaritält. Myggnät, dusch och toalett samt handdukar finns på plats och frukost, lunch och middag med egen kock ingår alla dagar.

Geografi

Republiken Kenya ligger på Afrikas östra kust, och har en unikt rik och varierad miljö. Det finns savann, djungel och kustlandskap, reservatet ligger i landets sydvästra del, nära gränsen till Tanzania. Landskapet domineras av savann och djungel, och det ligger nära den stora sjön Lake Victoria och berget Kilimanjaro. Landet har en kust mot Indiska oceanen och gränsar mot Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania och Uganda.

 

En vanlig teori är att de första människorna bodde i dagens Kenya och andra delar av Östafrika. Djur- och växtlivet gjorde det möjligt för människan att få tag i mycket mat, och det är inte svårt att tänka sig att den majestätiska och mystiska urskogen kan ha varit material för tidiga myter och fått de tidiga människorna att stanna och beundra naturen. Kenyas natur i kombination med folkrörelser från Arabiska halvön, de täta djunglerna söderut och öknarna i norr har gett folket och landet en unik och rik kultur.

 

Under 1800-talet koloniserades stora delar av dagens Kenya av Storbritannien och Tyskland. Revolutioner under 1950-talet gjorde Kenya självständigt, och landet har sedan dess varit en republik. Kenya kämpar idag mot vattenföroreningar och tjuvjakt, vilket gör arbetet i naturreservaten otroligt viktigt.

 

Ett sextiotal språk talas i landet, Swahili och Engelska räknas till de största. Kenya är hem till ett flertal grupper med unika historier, så varje del av landet har sin egen berättelse, och sitt eget folk. Regeringen jobbar nu med projekt för att bevara de många unika kulturerna i landet. Uttrycket Hakuna Matata (inga problem) tros komma från Kenya, folket är mycket stolt, och delar gärna sina historier. Kenya har även en lång och rik litteraturhistoria, med många berömda författare.

 

KLIMAT

Klimatet i Kenya varierar mellan kust och inland, och beskrivs som tropiskt. Temperaturen kan närma sig 30 grader vissa tider på året, och luften är fuktig. Vi rekommenderar att ni tar med myggmedel och dricker mycket vatten. Under vintern och våren regnar det mycket och ofta. De här förutsättningarna gör området unikt och gör det möjligt för djur och växter att frodas.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page