top of page

AFRIKA

Stora Katter i Kenya

En upplevelse som ingen annan. Man får verkligen komma nära naturen!

- Axel

1/7
Fakta

Det här projektet erbjuder möjligheten att jobba med Afrikas stora katter – lejon, leoparder och geparder - i ett av världens mest berömda naturreservat.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Studera Afrikas stora katter

  • Bevittna de majestätiska gnu-hjordernas vandring över savannen

  • Gör skillnad för djur, miljö och den lokala befolkningen

  • Få vänner för livet bland lokala Massajer och engagerade volontärer

  • Bo i ett äkta safariläger på savannen

Åk på en oförglömlig resa till Kenya och upplev alla savannens djur samtidigt som du hjälper till med arbetet för att rädda dem. Under projektets gång kommer du att assistera forskare som kartlägger de utrotningshotade djuren i reservatet, med chans att komma nära allt ifrån de majestätiska lejonen till de stora flockarna gnuer.

 

Du kommer även att knyta band med lokala massajer och de andra volontärer när du jobbar vid de livsviktiga vattenhål som håller jorden näringsrik. Afrikas savanner och dess rika djurliv har under flera år lidit av staketbyggen och uttorkning, och forskare och lokalbor behöver hjälp med att hålla marken fri från utsläpp och torka.

Överblick

Fakta

Resans Längd:
1 - 10 veckor

Startdatum 2022:

Januari 3, 10, 24

Februari 7, 21

Mars 7,21

April 4, 18

Maj 2, 16, 30

Juni 13, 27

Juli 11, 25

Augusti 8, 22

September 5, 19

Oktober 3, 17, 31

November 14, 28

December 5 (projektet stänger 19 dec)

Priser 2023:

26 100 kr (2v)
32 600 kr (4v)
38 700 kr (6v)
44 900 kr (8v)

48 900 kr (10v)

 
Om du vill vara borta längre än 10 veckor så kontakta oss för priser. Du kan även vara borta ojämnt antal veckor, då får du betala till för egen transfer. Kontakta oss för mer information.

 

DESTINATION

Masai Mara, Kenya

ANKOMSTFLYGPLATS 

Jomo Kenyatta International Airport, Nairobi​

 

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 500-600 kronor beroende på flygresa.

 

AKTIVITETER 

Assistera forskare som studerar Afrikas stora däggdjur, åk på nattsafari och leta efter stora katter, bidra till markförbättring för lokalbefolkningen och deras boskap.

 

AKTIVITETSTIDER 

Morgon- eftermiddags- och kvällsaktiviteter.

 

KRAV

Minimiålder 17 år. För dig som är under 18 krävs målsmans godkännande. Om du är äldre än 60 år krävs läkarintyg. Generellt behöver du god fysik. VI kommer även att behöva ett utdrag ur belastningsregistret. Vi söker dig som är öppen och vill göra skillnad

 

DETTA INGÅR

Hämtning på flygplats och alla transporter. Boende och tre mål mat om dagen, lagade av lokala kockar. , Engelsktalande projektledning och guide under hela  projektet. WiFi en kort promenad från boendet. House-keeping och tillgänglig support dygnet runt om du har frågor. 

DETTA INGÅR EJ

Flygresa, turistvisum och försäkring. Vi hjälper dig gärna att ordna med både flyg, försäkring och visum

FLYGINFORMATION

Ankomst: Det är viktigt att du anländer till Nairobi mellan 06:00 och 22:00 dagen innan projektet startar (en söndag). Du blir mött på flygplatsen och får skjuts till reservatet där du bor och arbetar.

Avresa: Du ska boka ditt hemreseflyg sista måndagen på ditt projekt. Du måste flyga ut efter kl 21.30. Om du inte kan hitta ett flyg som avgår efter kl 21.30 så kan vi hjälpa dig ordna en extra natt och privat transfer till flyget. Fråga oss om kostnaden.

 

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Det kommer finnas första-hjälpen kit på plats och läkare är tillgängliga inom en timmes varsel.  Hepatit A och B, Stelkramp och Polio rekommenderas. Tag med ditt vaccinationsbevis.Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information! Vi rekommenderar att du tar med dig myggmedel och solkräm.

VISUM

Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa och det ska ha två tomma sidor för visumstämplar. Vi hjälper dig söka visum när du bokar din resa.

Fakta

Om resan

detta projekt får du möjlighet att med egna ögon se ett av världens mest berömda naturreservat, Mara Naboisho, och hjälpa forskare med att kartlägga utrotningshotade djur. Naboisho är över 200 kvadratkilometer och ligger i hjärtat av den Kenyanska savannen. I reservatet finns the Big 5; lejon, elefanter, noshörningar, bufflar och leoparder, bland flera andra. Projektet kommer fokusera på de stora katterna. Det är det näst största reservatet i regionen.

Parken ligger i the Great Rift Valley i Kenya och bildades nyligen för av lokalinvånare som såg hur privatisering och industrier påverkade landet negativt. De som jobbar med parken är stolta över sitt område och över att de tar del i räddnings- och återhämtningsarbetet för miljön i regionen. Maraparken attraherar folk från hela världen, forskare, guider med mera. Detta gör Naboisho till ett perfekt ställe att hjälpa till på riktigt, och träffa dedikerade naturälskare som brinner för sin sak. Naboisho har som mål att fungera som ett skydd och stöd åt både djurlivet och kulturen i området, samt att skapa jobb åt de lokala invånarna.

 

Som volontär får du chansen att delta i arbetet för att ge liv till savannen och uppleva kulturen tillsammans med andra volontärer och Massajer. Du kommer att få åka ut i reservatet och anteckna och ta bilder på djuren som ni ser. Materialet kommer sedan att användas av forskare som jobbar året runt med djuren i reservatet. På turerna kommer du att guidas av experter på området. Har du tur finns det även en chans att se elefanter.

Utöver studieresor ut på savannen för att titta på djur kommer du även få jobba med natur och växter. Du kan få jobba med att ta bort invasiva växter och parasiter som skadar växtlivet, att hjälpa till att hålla jorden frisk från gifter och bevaka gräsbestånd så att djurlivet kan fortsätta att må bra. Vissa dagar får du möjlighet att vara med på en lokal skola och prata med eleverna om djurlivet och vad de kan göra för att hjälpa till.

 

Efter att du har blivit hämtad från flygplatsen får du tid att bli bekväm med ditt nya boende. Du kommer sedan få tid att träffa de andra volontärerna, och de ansvariga guiderna kommer att ge en kort presentation om vad som behöver göras, samt en introduktion säkerhet och hur man beter sig i vildmarken.

 

PROJEKTETS HUVUDSYFTEN

Datainsamling – Insamling av uppgifter om djurens rörelsemönster, reproduktiva beteende, grupperingar och samverkan mellan rovdjur/byte.

Forskning – Analys av insamlad information, fakta som ligger till grund för beslutsprocessen inom naturreservatets förvaltning såväl som till pågående forskningsprojekt.

Mark- och Jordförbättring - Arbete med att hålla jorden och vattnet friskt.

Schema och boende

SCHEMA

Under dagarna kommer du att få åka ut på savannen med guider och forskare, och tillsammans njuter ni av miljön medan ni samlar livsviktig information om djurens rörelse och beteende eller jobbar med växter och jorden. En typisk dag går man upp på morgonen och är ute på savannen till eftermiddagen. Vid lunch tar ni paus antingen ute i bushen eller tillbaka i lägret.

 

Efter lunch fortsätter äventyret, och senare på eftermiddagen återvänder man till lägret och får därefter ledig tid till att slappna av och njuta av solen tillsammans med de andra volontärerna. Ofta kommer ni att ta kvällsturer för att kunna hitta och studera nattaktiva djur såsom lejon och leoparder.

 

En dag i veckan kommer du att få följa med till en lokal skola och träffa elever och lärare.

 

Helgerna kommer att vara lediga och det kommer då finnas möjlighet till egna utflykter till exempel att åka till en närliggande resort och äta, ta en tur i en luftballong över reservatet, eller åka och utforska städerna omkring reservatet. Mat kommer att finnas i lägret.

BOENDE OCH MÅLTIDER

Du kommer att bo i ett autentiskt safariläger, och du kan välja mellan att bo i tält eller i hus. Myggnät, dusch och toalett samt handdukar finns på plats och frukost, lunch och middag ingår alla dagar.

Geografi

Republiken Kenya ligger på Afrikas östra kust, och har en unikt rik och varierad miljö. Det finns savann, djungel och kustlandskap, reservatet ligger i landets sydvästra del, nära gränsen till Tanzania. Landskapet domineras av savann och djungel, och det ligger nära den stora sjön Lake Victoria och berget Kilimanjaro. Landet har en kust mot Indiska oceanen och gränsar mot Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania och Uganda.

 

En vanlig teori är att de första människorna bodde i dagens Kenya och andra delar av Östafrika. Djur- och växtlivet gjorde det möjligt för människan att få tag i mycket mat, och det är inte svårt att tänka sig att den majestätiska och mystiska urskogen kan ha varit material för tidiga myter och fått de tidiga människorna att stanna och beundra naturen. Kenyas natur i kombination med folkrörelser från Arabiska halvön, de täta djunglerna söderut och öknarna i norr har gett folket och landet en unik och rik kultur.

 

Under 1800-talet koloniserades stora delar av dagens Kenya av Storbritannien och Tyskland. Revolutioner under 1950-talet gjorde Kenya självständigt, och landet har sedan dess varit en republik. Kenya kämpar idag mot vattenföroreningar och tjuvjakt, vilket gör arbetet i naturreservaten otroligt viktigt.

 

Ett sextiotal språk talas i landet, Swahili och Engelska räknas till de största. Kenya är hem till ett flertal grupper med unika historier, så varje del av landet har sin egen berättelse, och sitt eget folk. Regeringen jobbar nu med projekt för att bevara de många unika kulturerna i landet. Uttrycket Hakuna Matata (inga problem) tros komma från Kenya, folket är mycket stolt, och delar gärna sina historier. Kenya har även en lång och rik litteraturhistoria, med många berömda författare.

 

KLIMAT

Klimatet i Kenya varierar mellan kust och inland, och beskrivs som tropiskt. Temperaturen kan närma sig 30 grader vissa tider på året, och luften är fuktig. Vi rekommenderar att ni tar med myggmedel och dricker mycket vatten. Under vintern och våren regnar det mycket och ofta. De här förutsättningarna gör området unikt och gör det möjligt för djur och växter att frodas.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page