top of page

AFRIKA

Familjeresa - Safari i Sydafrika

Ta med familjen på magiskt äventyr och skapa minnen för livet. Upplev Afrikanska bushen och de majestätiska Big Five.

Fakta

Upptäck the Big 5; Lejon, Elefant, Noshörning, Vattenbuffel och Leopard, men även alla andra små och stora arter som lever i samma miljö. Tillsammans lär ni er om djur och natur av våra vänliga och kunniga rangers. Mys vid lägerelden avrundar era innehållsrika dagar.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Upplev safari ett Sydafrikanskt naturreservat

  • Spåra och fotografera Big 5 i sin vilda naturliga miljö

  • Bo på camp och tillbringa kvällarna kring lägerelden

  • Lär om naturen och om hotade djurarter 

  • Samla in data och registrera i en forskningsdatabank

IMG_8464.jpg

Det här är samma resa som vår populära Safari och Datainsamling bland The Big 5 och du kan ta med barn på resan! Familjen bor tillsammans och aktiviteter och safari sker tillsammans med andra familjer. Tillsammans får ni lära er om Afrikas speciella natur och om de djur som lever där. Upptäck Lejon, Elefant, Noshörning, Vattenbuffel och Leopard men även alla de små och stora djur som lever i bushen. Alltifrån färgstarka insekter, sköldpaddor och ödlor på marken till antiloper, vårtsvin, zebror och giraffer som strövar på savannen. Och i träden bor apor och mängder av fåglar, rovfåglar och gamar redo att upptäckas och studeras med kikare och kamera.

Datainsamling består i att studera och anteckna fakta om djurarter och flockar ni studerar, till exempel antal individer och ungar, gps-position och beteenden. Ni kan också få vittja kamerafällor och föra in information i databaser som används av forskare lokalt och internationellt. 

Ni kan i vissa fall få bidra till reservatets skötsel genom olika aktiviteter som att röja leder och vägar, bygga hinder för markerosion och att röja rester av taggtråd eller invasiv växtlighet.

En resa som denna ger på ett självklart sätt förståelse för naturen och hur allt liv hänger ihop. Tillsammans gör ni skillnad för hotade arter och ert gemensamma äventyr skapar sammanhållning och minnen för livet.

Överblick

Fakta

Resans Längd:
1 vecka med möjlighet till förlängning (fråga oss om information)

När kan man åka?

Året om. Varje måndag startar programmet. Du blir hämtad och lämnad tillsammans med andra deltagare på Hoedspruit flygplats i Sydafrika. Boka flyg dit på egen hand eller så kan vi hjälpa dig.

Priser 2023:

(per vecka)

1 vuxen + 1 barn 14 700 kr

1 vuxen + 2 barn 20 900 kr

2 vuxna + 1 barn 22 200 kr

2 vuxna + 2 barn 28 200 kr

Barn är upp till 15 år, från 16 år+ räknas som vuxen. Rekommenderad miniålder 5 år.

DESTINATION

Makalalireservatet, Sydafrika

ANKOMSTFLYGPLATS 

Hoedspruit

 

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

 

AKTIVITETER 

Samla in data, morgon och eftermiddagsturer i reservatet, natur- och miljövård.

 

AKTIVITETSTIDER 

Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.

 

KRAV

För barn som reser med familjen finns ingen minimiålder, men vi rekommenderar 5 år och uppåt. Barnen ska kunna förstå och följa instruktioner och kunna sitta still i öppen bil.

 

DETTA INGÅR 

Hämtning på flygplats, boende i volontärläger, alla måltider, transporter, föreläsningar, utflykter varannan helg m.m.

 

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Wifi finns på boendet till en kostnad av 100 Rand  per vecka.

 

FLYGINFORMATION

Ankomst: Du ska boka ditt flyg så att du anländer till Hoedspruit på projektets första dag, en måndag.

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du reser från Hoedspruit på måndagen efter projektets sista dag.

Buss från Johannesburg: Du kan även åka buss mellan Johannesburg och Hoedspruit. Då bör du anlända med flyg till Johannesburg redan på söndagen och ta bussen till Hoedspruit på måndag morgon. Flyget hem kan du sedan antingen boka på måndag kväll eller tisdag, beroende på när bussen anländer till Johannesburg. Det blir naturligtvis lite krångligare att åka buss, men billigare. Boka din buss hos www.citytocity.co.za. Om du behöver övernatta i Hoedspruit när du åker till eller från ditt projekt rekommenderar vi att du bokar boende på www.bluecottages.co.za.

 

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

 

PASS OCH VISUM

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika samt ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Fakta

Om resan

Projektet är beläget i Makalalireservatet (Greater Makalali Private Game Reserve) i den sydafrikanska provinsen Limpopo, bara ett stenkast från den världsberömda Krugerparken. Med sina 26 000 hektar är Makalali ett av de största privata naturreservaten i Sydafrika med en stor mängd afrikanska vilda djur, inklusive ”de fem stora”; lejon, noshörning, elefant, vattenbuffel och leopard.

Den här resan riktar sig till dig som har ett stort och brinnande intresse för djur och natur och som särskilt vill lära dig mer om utrotningshotade arter. Du lever i närkontakt med naturen och genom utflykter både på dagen och på natten, spännande föreläsningar och historieberättande vid lägerelden kommer du att få en massa kunskap om det vilda djur- och naturlivet.

På morgnar och eftermiddagarna åker ni på safariturer i jeep för att nå långt in i Makalalireservatet. Chansen är stor att ni på dessa turer möter ”The Big Five” liksom andra av reservatets två- eller fyrbenta invånare. Väl hemma igen på campen för du in dina iakttagelser i Siyafundas dataregister.

 

Du kommer också att få en rad föreläsningar som ger dig en djupare förståelse för område och kanske kommer du även att få lära lite zulu, ett av Sydafrikas 11 officiella språk och det språk som flest talar.

 

Den information om djuren som du hjälper till att samla in används av reservatets förvaltning, av antitjuvjakts-patruller och av nationella och internationella organisationer som jobbar med att rädda utrotningshotade djur. Med det ständigt närvarande hotet från tjuvjakt är det viktigt att hålla reservatet under ständig uppsikt och bara att volontärer dagligen rör sig i området håller ovälkomna besökare borta.

Bevarande av miljön i reservatet 

Deltagare har också möjlighet att hjälpa med pågående projekt för att återställa miljön i reservatet genom att till exempel tillverka erosionsskydd. Reservatet måste ständigt underhållas och du som volontär kommer att ha möjlighet att hjälpa till med vägunderhåll för att förhindra erosion eller med att röja och ta bort oönskad växtlighet längs vägar eller röja rester av taggtrådsstaket från äldre tider.

 

PROJEKTETS HUVUDSYFTEN

Datainsamling – Insamling av uppgifter om djurens rörelsemönster, reproduktiva beteende, grupperingar och samverkan mellan rovdjur/byte.

Forskning – Analys av insamlad information, fakta som ligger till grund för beslutsprocessen inom naturreservatets förvaltning såväl som till pågående forskningsprojekt.

Schema och boende

SCHEMA

Dina dagar börjar redan i soluppgången och efter en frukost på te eller kaffe, cornflakes och rusks (typiska sydafrikanska skorpor) eller frukt och yoghurt, är jeepen redo att ta dig ut i den afrikanska vildmarken. Där inleder du ditt datainsamlingsarbete genom att göra observationer av reservatets djurliv eller hjälper till med andra förvaltningssysslor.

Dagarna är variationsrika. För det mesta observerar du storvilt som noshörningar, lejon, geparder och elefanter. Syftet är att registrera deras beteenden, rörelser, ålder, kön etc. Som deltagare hjälper du också personal och forskare att hitta djuren med hjälp av telemetriutrustning. I början av kursen får du lära dig de tekniker och färdigheter du behöver för att kunna spåra djur och samla in nödvändiga uppgifter under de kommande veckorna.

En typisk morgon ger ni er kanske ut efter färska noshörningsspår. För att kunna observera noshörningarna i lugn och ro och utan deras vetskap, görs den sista spårningen till fots. Ni leds alltid av en lokal guide som säkerställer deltagarnas säkerhet. På utflykterna får du olika ansvarsområden enligt ett rullande schema, som “antecknare”, “navigatör”, “spårare” eller “datakontrollant”. På förmiddagen är det dags för en sen frukost eller brunch, och ni återvänder till lägret för att registrera de uppgifter som samlats in på morgonen.

Under dagens gång får du lära dig om naturvård, reservatets förvaltningsmetoder och om olika djurs beteenden. Du kan också få delta i zululektioner, lära dig identifiera olika ormar och skorpioner och mycket annat. Under dagens hetaste timmar får du tid till eget förfogande för att koppla av, komma ikapp med registreringsarbete, läsa en bok eller något tillgängligt forskningsmaterial, titta på fågellivet runt lägret eller ta ett dopp i poolen.

På eftermiddagen börjar en ny safaritur. Den här gången kan det kanske ni följer upp lejonspår som en medarbetare hittat på morgonen, eller följer en grupp elefanter för att registrera deras beteende som en del av preventivmedelsprogrammet. Men helt plötsligt kan man bli blixtinkallad på uppdrag av veterinären som måste få hjälp att bedöva och transportera ett lejon eller elefant. Det är det som gör denna resa extra spännande, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet och man är verkligen delaktig i reservatets förvaltningsarbete.

Efter solnedgången, på väg hem till lägret, använder man en stark ficklampa för att kunna följa nattdjur som galagoer, lokatter, igelkottar och hyenor. Väl hemma i lägret förbereder ni middag och njuter av kvällen runt lägerelden. Kanske berättas det historier om dagens äventyr samtidigt som ni lyssnar på de fantastiska ljuden från vildmarken under den afrikanska stjärnhimlen.

BOENDE OCH MÅLTIDER

Forskningslägret ligger mitt i det 26 000 hektar stora Makalalireservatet. Lägret är inte omgivet av något staket, så vilda djur och olika arter ur det rika fågellivet kommer ibland på besök i trädgården. Elefanter kan också komma för att dricka vid vattenhålet.

I huvudbyggnaden där kontoret ligger finns en bekväm lounge och ett bibliotek där kan du tillbringa din fritid med att läsa eller titta på dokumentärfilmer. Du har tillgång till WiFi till en kostnad av 100 Rand per vecka. Det finns också en volleybollplan, ett badmintonnät och en pool att svalka sig i. Deltagarlängan har plats för tio deltagare åt gången i sex olika rum med delat boende (dubbelrum för par finns tillgängliga på förfrågan). Varje rum har ett handfat och eget badrum med toalett och dusch. Vattnet värms upp med hjälp av solenergi. Bredvid bostaden ligger köket där volontärerna själva tillagar och äter frukost, lunch och middag. Kylen är alltid fylld med färska grönsaker, frukt, ost och olika sorters kött. På morgonen tar man själv te eller kaffe, flingor och rostat bröd. Till den sena brunchen gör man oftast i ordning smörgåsar och sallader. På kvällen, efter den sista utflykten, lagar man en gemensam middag eller ordnar en braai (traditionell sydafrikansk grillning) i den intilliggande boman.

Kvällarna tillbringas till största delen vid elden under den sydafrikanska stjärnhimlen, där man njuter av middagen och en välförtjänt öl medan man pratar om dagens äventyr.

Geografi

Sydafrika är det sydligaste landet på den afrikanska kontinenten. Det sträcker sig över 2 500 km längs kusten, från Namibia till Moçambique. Landet är också ett av kontinentens mest utvecklade med en väl fungerande infrastruktur och utmärkta faciliteter för resenärer.

Sydafrika beboddes ursprungligen av bantutalande folk som vandrade över hela södra Afrika. Landet började kartläggas på 1500-talet när portugisiska upptäcktsresande anlände till kusten nära Godahoppsudden. Dessa upptäcktsresande upprättade bosättningar och började etablera handelsvägar. Senare invandrade många Européer och än idag bär språket Afrikaans stora likheter med holländskan. Dessa invandrares ankomst ledde till många och långa konflikter men även till ökad handel. Kombinationen av de traditionella stamfolkens kulturer och det europeiska inflytandet har lett till den kulturella mångfald som kännetecknar det moderna Sydafrika. Landet har bland annat 11 officiella språk och engelska talas av de flesta.

Landets nyare historia är brokig. Så sent som 1994 avskaffades den apartheidregim som hade etablerats av den vita minoriteten och som länge förtryckte den svarta befolkningen. I dag är Sydafrika ett mer demokratiskt samhälle och det finns hopp om en högre grad av rättvisa. Men tragiskt nog lever ungefär hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen i kåkstäder och lerhyddor.

Som resedestination har Sydafrika allt från underbara stränder för sol, bad och avkoppling och livliga metropoler för shopping och festande, till safari och naturupplevelser. Detta har gjort landet till ett extremt populärt resmål.

MAKALAKIRESERVATET

Fem timmars bilresa från Johannesburg och ett stenkast från Krugerparken ligger Makalali Game Reserve. Med sina 22 000 hektar betraktas det som ett av världens finaste privata djurreservat. Det är hemvist åt över tusen olika vilda djur, inklusive Afrikas “fem stora”, och erbjuder utmärkta möjligheter till djurskådning.

 

KLIMAT

Somrarna (europeisk vinter) är allt från varma till heta. Temperaturen sträcker sig från runt 25 grader på svala, regniga och molntäckta dagar till enstaka dagar då temperaturen kan överstiga 40 grader. Normal dagstemperatur ligger runt 35 grader. Vintrarna (europeisk sommar) är oftast torra med en genomsnittlig morgontemperatur på sex grader och eftermiddagstemperaturer kring 25 grader. På vintern kan man få uppleva enstaka regnskurar och på sommaren kan regnet bli mer ihålligt eller komma i form av kraftiga åskväder.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page