top of page

AFRIKA

Vildmarksäventyr med Namibias ökenelefanter

Allt här är helt fantastiskt! Volontärlivet passar mig utmärkt och alla som jobbar här och de andra volontärerna är supertrevliga! Vi har så kul tillsammans! Man har verkligen fått vänner här, kanske för livet. Är så otroligt glad att jag gjorde detta! Bland det bästa jag varit med om i mitt liv!

- Julia

Lev i den orörda vildmarken och gör en ovärderlig insats för öknens elefanter och deras mänskliga grannar.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • En äkta vildmarksupplevelse för den äventyrslystne

  • Upplev och spåra elefanter i Namibias natursköna öken

  • Konkret fysiskt arbete med konstruktion av vattenkällor

  • Slå läger och sov i det fria under den makalösa stjärnhimlen

med_snabeln_når_man_långt.jpg

Om du är sugen på ett riktigt äventyr i vild och orörd natur så är den här resan till Namibias öken en fantastisk chans för dig. Här får du möjlighet att göra en viktig insats för både djur och människor som lever i öknen. Du kommer att få jobba fysiskt med konstruktion, du kommer att slå läger ute i fält och sova i tält eller under stjärnorna och du får spåra elefanter både till fots och från safarijeep. Bekvämligheterna är inte som på hotell men du får en upplevelse som inte går att få på så många ställen på jorden.

ÄR DET HÄR FÖR MIG?

Det här volontärprojektet är för dig som bryr dig tillräckligt för att vilja hugga i! För dig som är villig att offra något för att verkligen kunna göra skillnad. Det är för dig som är ute efter äventyr och nya kunskaper men som också vill ge någonting tillbaka till den natur som en gång kommer ifrån. Det här är ingen semester eller feel-good välgörenhetsresa. Det här är äkta miljövård.

Du kommer att bli ett med naturen, återuppväcka länge sedan förlorade minnen, utföra ett givande arbete och du kommer att lämna projektet med en ständig längtan att vara tillbaka under öknens stjärnhimmel. Så om du inser att människan är ett med naturen och att om vi inte tar hand om det vilda liv som finns kvar på jorden så kommer vi att förlora det för alltid – då är det här projektet för dig!

Överblick

Fakta

Resans Längd:
2 - 12 veckor

Startdatum 2024:
Januari 1, 15, 29
Februari 12, 26
Mars 11, 25
April 8
Maj 6, 20
Juni 3, 17
Juli 1, 15, 29
Augusti 12, 26
September 9, 23
Oktober 7, 21
November 4, 18
December 2 (projektet stänger 13 december)

Priser 2024:

14 400 kr (2v)

24 600 kr (4v)

33 400 kr (6v)

40 800 kr (8v)

47 500 kr (10v)

53 800 kr (12v)

DESTINATION

Ugab och Kuene i Damaraland, Namibia

ANKOMSTFLYGPLATS  

Windhoek eller Walvis Bay

 

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

 

AKTIVITETER 

Du kommer delvis att röra dig i områden av vild och helt obebodd natur. Slå läger, laga mat och övernatta i det fria. Konstruera murar och skydd av brunnar och skapa alternativ vattentillgång för ökenelefanter. Arbeta med lokalbefolkningen. Följa och observera elefanthjordar som rör sig över stora områden. 

 

AKTIVITETSTIDER 

Tidiga morgnar, förmiddags- och eftermiddagsaktiviteter. Vila under dygnets varmaste timmar mitt på dagen.

 

KRAV

Minimiålder 18 år. 

 

DETTA INGÅR 

Boende under projektet, mat, utrustning, transporter, elefantsafari och alla aktiviteter. 

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Transfer från flygplatsen till startplatsen måste betalas på plats men vi bokar åt dig så att du blir hämtad på flygplatsen och skjutsad till projektets startplats. Boende och middag kvällen innan projektet startar är frivillig men vi rekommenderar varmt att anlända i tid för att vara med på det. klimatkompensation.

 

FLYGINFORMATION

Volontärprojektet startar måndag varannan vecka, ankomst till Swakopmund på söndagen innan. Transfer hämtar dig på flygplatsen och kör dig till Swakopmund där äventyret börjar!

Ankomst: Du ska boka ditt flyg så att du anländer till antingen Walvis Bay eller Windhoek söndagen före projektets startdag,  som alltid en måndag. 

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du flyger från Walvis Bay eller Windhoek dagen efter projektets sista dag, som alltid är en fredag. Vi bokar transfer från Swakopmund till ditt flyg.

 

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet, dessutom rekommenderas stelkramp. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

 

VISUM

Du som är svensk medborgare och besöker Namibia i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Namibia och ha två tomma sidor för in- och utresestämplar.

Fakta

Om resan

I Damaraland i öken lever ännu små grupper av elefanter som under årtusenden anpassat sig till ett liv i detta torra klimat. De små hjordarna förflyttar sig ständigt i sin jakt på vatten och föda. De människor som lever här är också beroende av det dyrbara vattnet och befolkningen hamnar därför lätt i konflikt med djuren. På 1980-talet var ökenelefanterna helt försvunna från Damaraland men genom lokala naturskyddsorganisationers och volontärers hårda arbete återfinns idag elefanter i denna speciella miljö. Var med och bidra till deras fortsatta överlevnad i detta magnifika projekt.

 

PROJEKTETS HUVUDSYFTEN

Bygga elefantsäkra vattenkällor – Konstruera murar kring vattenkällor så att både elefanter och lokala bönder kan tillgodose sina behov av vatten.

Spåra elefanter och samla in data – Spåra  elefanthjordar och enstaka djur. Studera rörelsemönster, reproduktion, ungar och födointag. Under vissa perioder samla in data för lokala naturvårdsorganisationer.

Schema och boende

SCHEMA

För att undkomma den värsta hettan kommer du att stiga upp tidigt, tillsammans äter ni frukost vid lägerelden för att sedan bege er ut till dagens arbetspass. Vid lunchtid återvänder ni till lägret för att äta och vila. På kvällarna umgås ni runt lägerelden.

Arbetet är uppdelat i två perioder med en vecka av varje. Första veckan är det konkret arbete med att bygga murar till skydd för lokalbefolkningens brunnar och samtidigt konstruerar man alternativa vattenkällor för elefanterna. Arbetet varierar från dag till dag och det kan också förekomma andra typer av byggarbete beroende på hur behoven ser ut just när du är på plats. Projektet och arbetet flyttar mellan olika platser men oftast är du på samma ställe hela veckan.

Andra veckan spårar och följer ni hjordar av ökenelefanter. Under vissa perioder arbetar volontärerna med datainsamling och dataregistrering av elefanternas beteende, storlek på hjordar osv. Denna vecka känns som en välförtjänt avkoppling efter den tuffa byggveckan och ni färdas i jeep eller till fots genom Namibias ökenlandskap. Varje natt slår ni läger på olika ställen och sover under Afrikas stjärnhimmel – långt från alla ljusföroreningar.

BOENDE OCH MÅLTIDER

Boende första veckan är i tält och ni sätter upp ert läger i närheten av den by eller farm där ni kommer att arbeta med byggande under veckan. Det finns tält, sängar och madrasser men du har med egen sovsäck. Ingen tillgång till badrum utan toaletterna är hål i marken och tvättar sig gör man i balja.

 

Andra veckan slår ni läger på olika platser varje natt beroende på vart elefanterna leder er. Ibland sätter ni upp tält men ibland sover ni på marken under stjärnorna. Ingen tillgång till badrum.

 

Frukost, lunch och middag tillagar ni tillsammans över lägerelden.

Geografi

GEOGRAFI

Namibia är kanske ett av Afrikas vackraste och mest orörda länder med en mycket speciell natur. Namibiska Republiken ligger i sydvästra Afrika. Det är ett stort land med torrt landskap som delar gräns med Angola i norr, Botswana i öst och Sydafrika i söder. Kustlinjen i väster är väldigt ödslig och sträcker sig över 1 300 kilometer. Landskapet består till största delen av ett centralt högland, med Namiböknen angränsande i väst och Kalahariöknen i öst. Oranjefloden utgör gränsen söderut mot Sydafrika. Huvudstaden är Windhoek, som ligger mitt i landet. Andra viktiga städer är Walvis Bay och Swakopmund som båda ligger vid kusten.

 

Namibia är känt för sina geografiska kontraster. Den ödsliga Namiböknen med sina höga sanddyner och sin respektinjagande känsla av rymd. Den centrala platån med sin törnbuske-savann och sina knaggliga berg som reser sig tvärt från slättlandet och sedan ger vika för den majestätiska dalgången Fish River Canyon i söder.

 

KLIMAT

I Namibia råder ökenklimat, det vill säga att det är torrt och hett med mycket varma dagar och kalla nätter. Regn inträffar enbart sporadiskt och då i mycket sparsamma mängder. Torrperioderna kan ibland vara mycket långvariga. I snitt faller det 100mm regn per år i Namiböknen. När det är som torrast är den årliga avdunstningen 3500mm samtidigt som nederbörden då är 20mm. Istället har landet 300 soldagar om året, men temperatur och nederbörd varierar mycket mellan olika delar av landet. I inlandet faller mest regn under sommaren, november till april, då ligger temperaturen på mellan 25C och 30C. Men det kan bli varmare än så under högsommaren, december till mars, då kan temperaturen uppgå till 40C. I de centrala delarna av landet är det svalare på grund av den högre höjden. Regnar gör det främst under sommarmånaderna (vinter i Europa) Under vintermånaderna (sommar i Europa) kan temperaturen sjunka till minusgrader på nätterna, så det är viktigt att packa rätt kläder.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page