Få unik insyn i ett världsberömt djurreservat och hjälp till i arbetet med att samla in viktig data om vilda djur.
RESANS HÖJDPUNKTER
-
Få unik insyn i ett världsberömt djurreservat och upplev det fantastiska djurlivet
-
Hjälp till med datainsamling som fungerar som stöd för viktiga forskningsprojekt och för djurreservatets förvaltning
-
Lär dig om djur och deras beteenden, om naturvård och miljö, av erfarna guider
-
Bidra till olika naturvårds- och samhällsprojekt
När det gäller att kombinera nytta med nöje blir det inte mycket bättre än så här! Den här resan i Makalalireservatet, nära den berömda Krügerparken, ger dig en fantastisk möjlighet att få uppleva den afrikanska bushen och dess vilda djur medan du arbetar i fält med att observera och anteckna olika djurs rörelsemönster och beteenden. I fokus står främst elefanter, bufflar, geparder och vita noshörningar. De är alla respektingivande djur, men var inte orolig; allt arbete sker under ledning av kvalificerade guider som lär dig allt du behöver veta om mättekniker, säkerhet och naturvård. Din vistelse i Makalalireservatet kommer att vara en upplevelse för livet, samtidigt som du utför ett viktigt arbete som gör skillnad, både inom naturreservatets förvaltning och för de forskare och naturvårdsinitiativ – bland annat Endangered Wildlife Trust – som använder sig av den information du samlat in.
Fakta
Resans Längd:
Minst en vecka
Vill du vara borta i mer än 6 veckor? Kontakta oss!
När kan man åka?
Året om. Varje måndag startar programmet. Du blir hämtad och lämnad tillsammans med andra deltagare på Hoedspruit flygplats i Sydafrika. Boka flyg dit på egen hand eller så kan vi hjälpa dig.
Priser 2024:
9 500 kr (1v)
15 200 kr (2v)
20 800 kr (3v)
25 700 kr (4v)
31 400 kr (5v)
36 900 kr (6v)
DESTINATION
Makalalireservatet, Sydafrika
ANKOMSTFLYGPLATS
Hoedspruit
KLIMATKOMPENSERA
Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.
Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.
Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.
AKTIVITETER
Samla in data, morgon och eftermiddagsturer i reservatet, natur- och miljövård.
AKTIVITETSTIDER
Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.
KRAV
Minimiålder 18 år. För barn som reser med familjen finns ingen minimiålder, men vi rekommenderar 5 år och uppåt.
DETTA INGÅR
Hämtning på flygplats, boende i volontärläger, alla måltider, transporter, föreläsningar, utflykter varannan helg m.m.
DETTA INGÅR EJ
Flygresa och försäkring ingår inte men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Wifi finns på boendet till en kostnad av 100 Rand per vecka.
FLYGINFORMATION
Ankomst: Du ska boka ditt flyg så att du anländer till Hoedspruit på projektets första dag, en måndag.
Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du reser från Hoedspruit på måndagen efter projektets sista dag.
Buss från Johannesburg: Du kan även åka buss mellan Johannesburg och Hoedspruit. Då bör du anlända med flyg till Johannesburg redan på söndagen och ta bussen till Hoedspruit på måndag morgon. Flyget hem kan du sedan antingen boka på måndag kväll eller tisdag, beroende på när bussen anländer till Johannesburg. Det blir naturligtvis lite krångligare att åka buss, men billigare. Boka din buss hos www.citytocity.co.za. Om du behöver övernatta i Hoedspruit när du åker till eller från ditt projekt rekommenderar vi att du bokar boende på www.bluecottages.co.za.
VACCINATIONER
Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!
PASS OCH VISUM
Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika samt ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.
Om resan
Projektet är beläget i Makalalireservatet (Greater Makalali Private Game Reserve) i den sydafrikanska provinsen Limpopo, bara ett stenkast från den världsberömda Krugerparken. Med sina 26 000 hektar är Makalali ett av de största privata naturreservaten i Sydafrika med en stor mängd afrikanska vilda djur, inklusive ”de fem stora”; lejon, noshörning, elefant, vattenbuffel och leopard.
Den här resan riktar sig till dig som har ett stort och brinnande intresse för djur och natur och som särskilt vill lära dig mer om utrotningshotade arter. Du lever i närkontakt med naturen och genom utflykter både på dagen och på natten, spännande föreläsningar och historieberättande vid lägerelden kommer du att få en massa kunskap om det vilda djur- och naturlivet.
På morgnar och eftermiddagarna åker ni på safariturer i jeep för att nå långt in i Makalalireservatet. Chansen är stor att ni på dessa turer möter ”The Big Five” liksom andra av reservatets två- eller fyrbenta invånare. Väl hemma igen på campen för du in dina iakttagelser i Siyafundas dataregister.
Du kommer också att få en rad föreläsningar som ger dig en djupare förståelse för område och kanske kommer du även att få lära lite zulu, ett av Sydafrikas 11 officiella språk och det språk som flest talar.
Den information om djuren som du hjälper till att samla in används av reservatets förvaltning, av antitjuvjakts-patruller och av nationella och internationella organisationer som jobbar med att rädda utrotningshotade djur. Med det ständigt närvarande hotet från tjuvjakt är det viktigt att hålla reservatet under ständig uppsikt och bara att volontärer dagligen rör sig i området håller ovälkomna besökare borta.
Bevarande av miljön i reservatet
Deltagare har också möjlighet att hjälpa med pågående projekt för att återställa miljön i reservatet genom att till exempel tillverka erosionsskydd. Reservatet måste ständigt underhållas och du som volontär kommer att ha möjlighet att hjälpa till med vägunderhåll för att förhindra erosion eller med att röja och ta bort oönskad växtlighet längs vägar eller röja rester av taggtrådsstaket från äldre tider.
PROJEKTETS HUVUDSYFTEN
Datainsamling – Insamling av uppgifter om djurens rörelsemönster, reproduktiva beteende, grupperingar och samverkan mellan rovdjur/byte.
Forskning – Analys av insamlad information, fakta som ligger till grund för beslutsprocessen inom naturreservatets förvaltning såväl som till pågående forskningsprojekt.
Schema och boende
SCHEMA
Dina dagar börjar redan i soluppgången och efter en frukost på te eller kaffe, cornflakes och rusks (typiska sydafrikanska skorpor) eller frukt och yoghurt, är jeepen redo att ta dig ut i den afrikanska vildmarken. Där inleder du ditt datainsamlingsarbete genom att göra observationer av reservatets djurliv eller hjälper till med andra förvaltningssysslor.
Dagarna är variationsrika. För det mesta observerar du storvilt som noshörningar, lejon, geparder och elefanter. Syftet är att registrera deras beteenden, rörelser, ålder, kön etc. Som deltagare hjälper du också personal och forskare att hitta djuren med hjälp av telemetriutrustning. I början av kursen får du lära dig de tekniker och färdigheter du behöver för att kunna spåra djur och samla in nödvändiga uppgifter under de kommande veckorna.
En typisk morgon ger ni er kanske ut efter färska noshörningsspår. För att kunna observera noshörningarna i lugn och ro och utan deras vetskap, görs den sista spårningen till fots. Ni leds alltid av en lokal guide som säkerställer deltagarnas säkerhet. På utflykterna får du olika ansvarsområden enligt ett rullande schema, som “antecknare”, “navigatör”, “spårare” eller “datakontrollant”. På förmiddagen är det dags för en sen frukost eller brunch, och ni återvänder till lägret för att registrera de uppgifter som samlats in på morgonen.
Under dagens gång får du lära dig om naturvård, reservatets förvaltningsmetoder och om olika djurs beteenden. Du kan också få delta i zululektioner, lära dig identifiera olika ormar och skorpioner och mycket annat. Under dagens hetaste timmar får du tid till eget förfogande för att koppla av, komma ikapp med registreringsarbete, läsa en bok eller något tillgängligt forskningsmaterial, titta på fågellivet runt lägret eller ta ett dopp i poolen.
På eftermiddagen börjar en ny safaritur. Den här gången kan det kanske ni följer upp lejonspår som en medarbetare hittat på morgonen, eller följer en grupp elefanter för att registrera deras beteende som en del av preventivmedelsprogrammet. Men helt plötsligt kan man bli blixtinkallad på uppdrag av veterinären som måste få hjälp att bedöva och transportera ett lejon eller elefant. Det är det som gör denna resa extra spännande, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet och man är verkligen delaktig i reservatets förvaltningsarbete.
Efter solnedgången, på väg hem till lägret, använder man en stark ficklampa för att kunna följa nattdjur som galagoer, lokatter, igelkottar och hyenor. Väl hemma i lägret förbereder ni middag och njuter av kvällen runt lägerelden. Kanske berättas det historier om dagens äventyr samtidigt som ni lyssnar på de fantastiska ljuden från vildmarken under den afrikanska stjärnhimlen.
BOENDE OCH MÅLTIDER
Forskningslägret ligger mitt i det 26 000 hektar stora Makalalireservatet. Lägret är inte omgivet av något staket, så vilda djur och olika arter ur det rika fågellivet kommer ibland på besök i trädgården. Elefanter kan också komma för att dricka vid vattenhålet.
I huvudbyggnaden där kontoret ligger finns en bekväm lounge och ett bibliotek där kan du tillbringa din fritid med att läsa eller titta på dokumentärfilmer. Du har tillgång till WiFi till en kostnad av 100 Rand per vecka. Det finns också en volleybollplan, ett badmintonnät och en pool att svalka sig i. Deltagarlängan har plats för tio deltagare åt gången i sex olika rum med delat boende (dubbelrum för par finns tillgängliga på förfrågan). Varje rum har ett handfat och eget badrum med toalett och dusch. Vattnet värms upp med hjälp av solenergi. Bredvid bostaden ligger köket där volontärerna själva tillagar och äter frukost, lunch och middag. Kylen är alltid fylld med färska grönsaker, frukt, ost och olika sorters kött. På morgonen tar man själv te eller kaffe, flingor och rostat bröd. Till den sena brunchen gör man oftast i ordning smörgåsar och sallader. På kvällen, efter den sista utflykten, lagar man en gemensam middag eller ordnar en braai (traditionell sydafrikansk grillning) i den intilliggande boman.
Kvällarna tillbringas till största delen vid elden under den sydafrikanska stjärnhimlen, där man njuter av middagen och en välförtjänt öl medan man pratar om dagens äventyr.
Geografi
Sydafrika är det sydligaste landet på den afrikanska kontinenten. Det sträcker sig över 2 500 km längs kusten, från Namibia till Moçambique. Landet är också ett av kontinentens mest utvecklade med en väl fungerande infrastruktur och utmärkta faciliteter för resenärer.
Sydafrika beboddes ursprungligen av bantutalande folk som vandrade över hela södra Afrika. Landet började kartläggas på 1500-talet när portugisiska upptäcktsresande anlände till kusten nära Godahoppsudden. Dessa upptäcktsresande upprättade bosättningar och började etablera handelsvägar. Senare invandrade många Européer och än idag bär språket Afrikaans stora likheter med holländskan. Dessa invandrares ankomst ledde till många och långa konflikter men även till ökad handel. Kombinationen av de traditionella stamfolkens kulturer och det europeiska inflytandet har lett till den kulturella mångfald som kännetecknar det moderna Sydafrika. Landet har bland annat 11 officiella språk och engelska talas av de flesta.
Landets nyare historia är brokig. Så sent som 1994 avskaffades den apartheidregim som hade etablerats av den vita minoriteten och som länge förtryckte den svarta befolkningen. I dag är Sydafrika ett mer demokratiskt samhälle och det finns hopp om en högre grad av rättvisa. Men tragiskt nog lever ungefär hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen i kåkstäder och lerhyddor.
Som resedestination har Sydafrika allt från underbara stränder för sol, bad och avkoppling och livliga metropoler för shopping och festande, till safari och naturupplevelser. Detta har gjort landet till ett extremt populärt resmål.
MAKALAKIRESERVATET
Fem timmars bilresa från Johannesburg och ett stenkast från Krugerparken ligger Makalali Game Reserve. Med sina 22 000 hektar betraktas det som ett av världens finaste privata djurreservat. Det är hemvist åt över tusen olika vilda djur, inklusive Afrikas “fem stora”, och erbjuder utmärkta möjligheter till djurskådning.
KLIMAT
Somrarna (europeisk vinter) är allt från varma till heta. Temperaturen sträcker sig från runt 25 grader på svala, regniga och molntäckta dagar till enstaka dagar då temperaturen kan överstiga 40 grader. Normal dagstemperatur ligger runt 35 grader. Vintrarna (europeisk sommar) är oftast torra med en genomsnittlig morgontemperatur på sex grader och eftermiddagstemperaturer kring 25 grader. På vintern kan man få uppleva enstaka regnskurar och på sommaren kan regnet bli mer ihålligt eller komma i form av kraftiga åskväder.
Bush Camp
Om du vill uppleva Afrikas vildmark med alla dina sinnen kan du istället välja att bo på Bush Camp som ligger cirka 15 minuters jeepfärd längre in i bushen. Detta är den perfekta platsen för dig som är intresserad av djur och natur och vill få en riktig vildmarksupplevelse. Under vistelsen bor du och sover i ett bekvämt och ekovänligt safaritält med säng och ståhöjd, mitt i reservatet bland alla vilda djur.
På dagarna är du ute på safari ofta till fots men även i jeep med syfte att spåra reservatets utrotningshotade arter (bland annat noshörning och gepard) och registrera var de befinner sig, vad de gör och hur de beter sig. Och i det 25 000 hektar stora Makalalireservatet är det också nästan helt säkert att du på nära håll kommer att få se Afrikas berömda ”Big Five”; lejon, leopard, elefant, noshörning och vattenbuffel. På kvällarna runt lägerelden, berättar era rangers historier från bushen medan i lyssnar till ljuden från vildmarken och beundrar den afrikanska stjärnhimlen, helt utan några ljusföroreningar.
Det som skiljer när man bor på bush camp är boendet och att fokus ligger mer på reservatets utrotningshotade djur samt att man gör fler safariturer till fots och får lära sig lite mer både om djurlivet och hur man lever (och överlever) i vildmarken. Annars är det samma program och man slår ofta ihop grupperna under dagsutflykter i reservatet. Ni kommer även att tillbringa en del tid i base camp och kunna ta ett dopp i den lilla poolen där.