top of page

ASIEN

Familjeresa – Åk på djungeläventyr och hjälp Borneos utrotningshotade djur

Vi älskade trädplanterandet, vilken svettig lycka!

- Milena och Hugo

Fakta

Gör en spännande volontärresa med familjen och upptäck Borneos regnskogar tillsammans.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Utforska den Malaysiska regnskogen och observera dess magiska djurliv

  • Njut av djungelns ljud och dofter när ni glider fram längs floden i en långbåt

  • Upptäck orangutanger, pygméelefanter, näsapor, näshornsfåglar och många andra sällsynta djur som har sin hemvist bara på Borneo

  • Delta på ett konkret sätt i det viktiga miljöarbetet med att bevara regnskogen för framtida generationer

  • Hjälp de lokala stammarna med utbildning och utvecklingsprojekt som kan bevara deras samhällen och livsstil utan att skada regnskogen

thumbnail_23589593873_d772084b4d_k.jpg

Detta projekt erbjuder ett unikt tillfälle för barn, ungdomar och föräldrar att tillsammans att resa och upptäcka en ny värld. Låt dina barn vara med om att återskapa livsmiljön för orangutanger, näsapor, gibbonapor, pygméelefanter och massor av andra sällsynta djur, fåglar och insekter i Borneos magiska djungler. Färdas i långbåt längs floden Kinabatangan och upplev djurlivet i träden, på marken och längs flodbankerna. Plantera regnskogsträd och bidra till skapandet av The Corridor of Life – ett projekt för att sammanbinda de små öar av orörd djungel som ännu finns kvar.

Familjeresan är sju dagar och är relativt flexibel, längden på båtturer eller lunchpauser kan anpassas på plats. Det är därför inte heller alldeles säkert att alla grupper hinner med alla aktiviteter.

På den här resan kommer ni att träffa och leva med familjer från andra länder och kulturer. Det är viktigt att uppträda och klä sig respektfullt både i naturen och i det lokala bysamhället. Genom att respektera traditionella sedvänjorna i uppförande och klädsel kommer man nära lokalbefolkningen och får uppleva glädjen i att förstå kulturskillnader och, faktiskt även, våra likheter. Orang Sungai (flodfolket) är ett mycket vänligt och stillsamt folk som börjat ställa om från ett isolerat liv i regnskogen till en ny värld av yttre influenser och ökande ekoturism.

Fakta

Resans Längd:
7 dagar

Startdatum 2024:

11 juni

11 juli
11 augusti
11 september

Extra datum för grupper om min 4 pers kan extra datum sättas in. Kontakta oss för mer information

Priser 2024:

1 vuxen + 1 barn 21 800kr

1 vuxen + 2 barn 32 200 kr

2 vuxna + 1 barn 32 300 kr

2 vuxna + 2 barn 42 800 kr

2 vuxna + 3 barn 53 600 kr

Barn är 6-12 år, tonåringar räknas som vuxna

En bokningsavgift på 5600 kronor per familj betalas vid bokning. Avgiften är ej återbetalningsbar vid avbokning. 

 

DESTINATION

Sukau, Borneo

ANKOMSTFLYGPLATS

Sandakan International Airport.

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

ANMÄLNINGSAVGIFT och AVBOKNING

För detta projekt är anmälningsavgiften 5600 kronor per familj som ej återbetalas vid avbokning.

Avbokning senare än 60 dagar, men tidigare än 31 dagar före avresedagen:

Resenären betalar 25% av resans pris.

Avbeställning 30 dagar före avresedagen eller senare:

Resenären betalar 100% av resans pris

Vi rekommenderar varmt att du har en reseförsäkring med avbokningsskydd.

AKTIVITETER

Flodsafari och utflykter. Plantera träd, samhälls- och skolarbete.

ARBETSTID

Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.

KRAV

Barn måste vara minst 6 år och upp till 12 år för denna resa. Tonåringar räknas som vuxna.

DETTA INGÅR

Boende och välkomstmiddag. Alla måltider ingår, utom sista kvällen i Sandakan. Hämtning på flygplatsen. Engelsktalande guide under hela projektet, T-shirt, aktiviteter, verktyg och material under projektet, samtliga transfers, välkomstmiddag i Sepilok, entrébiljett till Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, entrébiljett till Rainforest Discovery Centre. Ett bidrag till miljöbevarande arbete är inkluderat.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och reseförsäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att boka flyg. Klimatkompensation.

FLYGINFORMATION

Boka din resa så att du anländer till Sandakan, Borneo (Malaysia) senast på eftermiddagen samma dag som projektet startar (se din bokningsbekräftelse).

Hemresan från Sandakan kan du boka till samma dag som projektet slutar. Du kan resa från Sandakan på förmiddagen sista projektdagen.

VACCINATIONER

Du behöver grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

VISUM

Du får som svensk medborgare visum vid ankomst till flygplats i Malaysia, men ditt pass måste vara giltigt i 6 månader efter planerad utresa samt innehålla 2 tomma sidor för stämplar och dylikt.

Fakta

Om resan

Borneo är världens tredje största ö belägen i mitten av Malacka arkipelagen i Syostasien. Detta projekt tar dig till Sabah på norra Borneo där floden Kinabatangan ringlar sig genom tropisk regnskog och mangroveträsk innan den till slut når Sulu-Sulawesi havet. Kinabatangan Wildlife Sanctuary är bara 26 103 hektar stort men inom detta lilla område (omringat av palmoljeplantager på alla sidor) finns en stor mängd djur och växter, varav många bara existerar på Borneo och några bara just här i detta område. Du kan få se upp till tio olika arter av apor, åtta olika arter av den endemiska näshornsfågeln och hundratals andra fåglar, däggdjur, reptiler, insekter och växter.

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och de finns nu bara i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo. Det största hotet mot orangutangens överlevnad är förstörelsen av regnskog och regnskogen på Borneo försvinner i en alarmerande takt. Vi måste skydda och återplantera så mycket som möjligt av regnskogen för att kunna rädda de vilda orangutangerna och andra djur- och växtarter från utrotning. En stor del av din tid på detta projekt kommer du därför att ägna åt att plantera nya träd eller underhålla tidigare trädplanteringar. Du kommer även att bland annat jobba med underhåll av den naturliga livsmiljön för pygméelefanter och orangutanger, växthus, kompostering, jordförbättring och samla in vattenhyacinter och anteckna data om trädens tillväxttakt.

Du får också chans att upptäcka Borneos mytiska tropiska regnskog till fots och ge dig ut med guide på djungeltrekking. Guiden lär dig allt om regnskogens flora och fauna och vad skogen traditionellt har erbjudit i form av mat, överlevnad och mediciner till både människor och djur som lever i här.

Du kommer att delta i samhällslivet hos den lokala stammen Oran Sungai (flodfolket), ett vänligt folk som lever vid och längs floden. Att utbilda lokalbefolkningen för att få dem att se de ekonomiska fördelarna med att bevara regnskogen är ett av de bästa sätten att skydda den lokala miljön. Som volontär kan du även besöka de lokala skolorna för att hjälpa barnen att förstå värdet av naturvård och hur de själva kan påverka och förbättra sin unika natur och miljö.

På Borneo besöker du även Sepiloks rehabiliteringsanläggning som arbetar med återanpassning av orangutanger. Här kommer du att få se orangutanger som är på väg att rehabiliteras och återanpassas till ett liv i det fria. Från den stund djuren, varav många är föräldralösa bebisar, anländer till rehabiliteringscentret tränas de för att klara ett liv i regnskogen. Ju självständigare orangutangerna blir desto längre in i den omkringliggande djungeln tar de sig, för att en vacker dag inte komma tillbaka alls. I Sepilok får du lära mer om rehabilitering och se orangutangerna i frihet men ändå på nära håll. Du kommer inte i direktkontakt med djuren eftersom de måste lära sig att klara sig i det fria och inte får vänja sig vid mänsklig närhet. Du kommer dock att få se och uppleva orangutangerna när de klättrar i träden och tar sig till matplattformarna som placerats ut i skogen.

Schema och boende

SÅ HÄR KOMMER ER TID PÅ BORNEO ATT SE UT:

Dag 1: Ankomst till Sandakan International Airport (SDK) och transfer till boendet för natten. Välkomstmiddag och introduktion.

Dag 2-5: Under de kommande dagarna arbetar ni tillsammans med andra familjer och er lokala projektledare med olika volontäraktiviteter Projektarbetet i Sukau innebär bland annat observation av vilda djur i regnskogen, återställande av skadad regnskog med trädplantering och underhåll av tidigare planteringsplatser. Ni kan också få arbeta med samhälls- och skolarbete som innebär interaktion med bybor och skolans lärare och elever.

Dag 6: Vi lämnar Sukau efter frukost och åker till Sepilok. Tillbringa förmiddagen med att vandra genom Rainforest Discovery Centre på höga gångbroar i oslagbart vacker tropisk skog. Här får ni befästa de kunskaper ni skaffat er om regnskogen de senaste dagarna. Efter lunch besöker ni Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre där ni får lära mer om utmaningarna med att återanpassa orangutanger till ett liv i det fria. Här får ni med stor sannolikhet se orangutanger på nära håll när de kommer fram ur den omgivande skogen för att ta för sig vid matplattformarna. Senare åker ni in till Sandakan och checkar in på boendet. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Det finns gott om restauranger, hotell och takbarer som serverar trevlig middag med utsikt över havet.

Dag 7: Utcheckning och transfer till Sandakan Airport.

 

BOENDE OCH MAT

Introduktionsnatt i Sepilok

Ni bor i ett traditionellt malaysiskt longhouse i vandrarhemsstil. Huset är högt beläget med utsikt över Malaysias frodiga grönska, en oerhört rofylld och avkopplande plats där ni kan vila upp er efter er långa resa.

Sukau

I Sukau bor ni på ett lokalt B&B som drivs av bybor. Badrummet har kallvattendusch och en västerländsk toalett. Frukost äter ni med en fin utsikt över floden.

Sandakan

Enkelt men bekvämt hotellrum med badrum inne i Sandakan. I Sandakan finns restauranger, varuhus, internet caféer och matmarknad som både serverar lokal och västerländsk mat.

Alla måltider ingår, utom sista kvällen i Sandakan. Efter morgonens arbetspass serveras frukost på ditt B&B i Sukau. Lunch och middag äter du hos olika familjer i byn, så kallade homestays.

Geografi

Borneo världens tredje största ö och ligger i centrala Sydostasien. Administrativt är Borneo uppdelat mellan länderna Indonesien, Malaysia och Brunei. Malaysias region på Borneo kallas Östmalaysia eller Malaysian Borneo och är består av de två departementen Sabah och Sarawak.

I delstaten Sabah lever 2 miljoner människor, och här finns en bred och fascinerande kulturell och religiös mångfald. Kota Kinabalu är huvudstad och precis som i resten av Malaysia är det officiella språket Bahasa Malaysia (Bahasa) och det skrivs med latinska tecken. De flesta kan dock engelska och många talar även kinesiska eller tamil.

Delstaten Sabah har en oändlig mångfald av unika växter och djur. Femtio procent av markytan består av världens äldsta tropiska regnskogar, de uppskattas vara över 125 miljoner år gamla. Sabah är också känt för sitt vänliga folk, milsvida sandstränder, dykning i världsklass, färska skaldjur och inte minst den fantastiska orangutangen.

Gunung Kinabalu är Malaysias högsta berg med en höjd på 4 095 m över havet. Kinabalus nationalpark är med på Unescos lista över världsarv och berget är ett populärt turistmål i Malaysia med besökare från hela världen.

 

KLIMAT

På Malaysiska Borneo är dagar utan solsken sällsynta och lika ovanliga är dagar utan regn. Ekvatorn går mitt genom Borneo och liksom resten av Malaysia har Sabah ett typiskt tropiskt, mycket fuktigt och varmt klimat året om. Dagstemperaturen i låglandet ligger på mellan 23 – 32 grader. Regnperioder förekommer under december-januari men är inte indelade i typiska monsunperioder som på övriga Malaysia. Häftiga regn då himlen verkligen öppnar sig kommer oftast på eftermiddagarna, de försvinner lika fort och det är sällan regn hela dagen.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page