top of page

Vanliga frågor och svar

Att åka iväg som volontär är en resa utöver det vanliga. Det är därför helt naturligt att du får upp många frågor i huvudet. Här nedan kommer följer svar på några av de vanligaste frågorna.

 • Hur bor jag?
  Hur du bor på din volontärresa varierar beroende på vilket projekt du åker på. Du kommer antingen att bo i ett volontärhus eller hos värdfamilj, i vissa djur- och naturprojekt ingår även den fantastiska möjligheten att få sova utomhus under bar himmel. Volontärhusen är enkla men bekväma och har oftast både el och varmvatten. I vissa fall finns både kock och någon som hjälper till att städa medan det på andra projekt är något som volontärerna gör tillsammans. Standarden varierar en del mellan olika länder, men volontärhuset ligger alltid i områden där du kan känna dig trygg. På vissa projekt bor man hos värdfamilj och det är en fantastisk möjlighet att lära känna den lokala kulturen. Boendet kommer skilja sig en hel del från det du är van vid hemifrån men familjerna är medelklass och du kommer ha eget rum eller dela med en annan volontär. Det är inte alltid säkert att familjerna har västerländsk toalett och rinnande vatten.
 • Hur mycket jobbar man?
  Du åker på en volontärresa för att ha möjlighet att bidra och även om utflykter och annat spännande ingår så är det volontärarbetet som är i fokus. På de flesta projekt jobbat du mellan 6-8 timmar om dagen, 5-6 dagar i veckan.
 • Har jag chans att se landet?
  Absolut! När du gör en volontärresa med Good Travel så vill vi att du ska ha möjlighet att se det land du besöker. Därför ingår det utflykter i många av våra projekt. I vissa projekt ingår det även yoga, matlagning, språkkurs eller annat som är typiskt för landet. Du kan också boka olika extra utflykter via oss. Vi vet att man gärna vill göra en safari när man är i Afrika eller gärna snorklar eller dyker när man är på Borneo och har därför satt samman olika turer som passar dig som reser som volontär.
 • Får jag komma nära djuren?
  Absolut! Genom att åka på volontärresa kommer du att komma närmare djuren än på någon annan resa. Men vi på Good Travel har valt att inte arbeta med projekt som bygger på att man som volontär skall leka och kela med djur. De flesta projekt har som målsättning att återanpassa djur till det vilda och då är det bäst för djuren att ha så lite mänsklig kontakt som möjligt. På volontärprojekteten kommer man istället nära djuren genom att studera, övervaka och samla in data om djuren som sedan används inom forskning och för att förbättra naturskyddsområdena.
 • Hur gör jag med flygresan?
  Flygresan ingår inte i resans pris men tack vare ett samarbete med vårt systerbolag JB Travel kan vi hjälpa till att boka den. Om du vill att vi bokar din flygresa behöver du bara ange det i bokningen så får du automatiskt ett förslag som passar det projekt du skall delta i. Om du vill fortsätta din resa eller stanna längre i landet så bokar vi biljetten efter det. Om du vill boka flygresan på egen hand så går det givetvis bra, på hemsidan står hur du ska boka flyg för just ditt projekt.
 • Vad behöver jag för försäkring?
  Du behöver alltid en försäkring. Normalt ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring, men du bör höra med ditt försäkringsbolag om det täcker att du volontärarbetar. Om inte så rekommenderar vi att du tecknar en extra försäkring för det. Det kan du göra via oss på Good Travel.
 • Vad gäller med vaccinationer?
  Du måste alltid vara vaccinerad inför din resa. Det är olika krav för olika länder och vi rekommenderar att du pratar med din vaccinationsklinik eller vårdcentral. Är det något du blir osäker på kan du alltid fråga oss.
 • Måste jag kunna språket?
  För det mesta räcker det med att kunna engelska, i vissa projekt ingår en kortare språklektion där du får lära dig vanliga ord och fraser för att kunna kommunicera med människor du möter lokalt. Men du kommer alltid ha en engelsktalande handledare med dig som kan hjälpa till med översättning om det skulle behövas. För några av projekten i Sydamerika och Mellanamerika kan det däremot vara krav på att du ska ha viss kunskap i spanska.
 • Hur länge kan jag vara borta?
  Vi vill att alla skall kunna åka på en volontärresa därför har vi olika längder på våra projekt och du väljer själv hur länge du vill vara borta. Våra volontärresor är mellan 2 veckor och 6 månader långa. Ingen kan förändra världen vara sig på 2 veckor eller på 6 månader men alla kan göra något och genom att regelbundet skicka volontärer skapar vi en lång kedja där den ena volontären tar över där den andra slutade och tillsammans gör vi långsiktig skillnad.
 • Är jag för gammal eller för ung för att göra en volontärresa?
  Vi har projekt som skall passa alla oavsett var man befinner sig i livet. Vi har familjeprojekt där man kan ta med sig barn som är från 6 år och göra något hela familjen. Vi har även projekt som är speciellt anpassade för dig som är mitt i livet. I dessa ingår ofta en annan typ av boende och kanske andra typer av aktiviteter. Vi har också projekt som är särskilt lämpade för dig som går gymnasiet och vill göra ditt projektarbete som volontär. Vi ser inte att någon är för gammal! Så länge du känner dig frisk och har en vilja att bidra så kan du åka som volontär. Många som slutat arbeta har plötsligt tid att göra en resa som varit en dröm sedan ungdomens dagar.
 • Är det etiskt av ett bolag att tjäna pengar på välgörenhet?
  Alla våra partners är inte ideella organisationer och det är inte Good Travel heller. Vi tror starkt på företagsamhet och på lokala samhällens möjlighet att själva skapa sig arbetstillfällen. Att arbeten kan skapas genom att ta emot volontärer ser vi som ett ytterligare bidrag till de projekt vi stödjer. Genom att människor lokalt kan få en inkomst ser de lättare det positiva med välgörenhetsarbete och detta garanterar långsiktighet i projekten. Alternativet för lokalbefolkningen kan ibland vara att skövla naturen eller fånga och till och med döda vilda djur för sin försörjning. Att vara vinstdrivande skapar incitament för tillväxt och expansion. Är verksamheten sådan att det i slutändan hjälper någon så betyder det att fler på sikt kan hjälpas. Självklart är det viktigt att vårt arbete och alla våra projekt bedrivs ansvarsfullt, att man har hittat en bra balans och att det aldrig får handla om att maximera vinst på slutresultatets bekostnad.
 • Varför är vissa resor/projekt dyrare än andra?
  Precis som andra resor så varierar volontärresor i pris. För vanliga turistresor handlar det oftast om olika standard på hotell och service. För volontärresor handlar det om volontärboende och den support man får i form av projektledning. Projekt där man bor i ett välutrustat hus och där matlagning och städning ingår är dyrare än ett volontärboende med enklare standard eller boende i värdfamilj. På vissa projekt bor man tillsammans med en projektledare som alltid är tillgänglig och på andra projekt får man istället en grundlig introduktion men tar sedan ett större eget ansvar. Dessutom skiljer sig naturligtvis kostnadsläget i olika länder.
 • Ebola- hur påverkas min resa?
  Har du bokat eller vill du boka en volontärresa till Afrika? Det kan hända att du är lite orolig nu med de pågående nyheterna om Ebola-spridningen i västra Afrika och det har vi full förståelse för. På Good Travel följer vi informationen om ebola mycket noga och vi har förutom att ha tagit del av UD s rekommendationer, även tagit kontakt med våra samarbetspartners som befinner sig på plats. Då ingen avrådan från UD finns för de länder där vi har projekt, kommer projekten att fortlöpa som vanligt. Skulle det mot förmodan hända att läget förändras kommer vi självklart att informera om det och inbokade volontärer hjälper vi att hitta en passande lösning för. Våra samarbetspartners har projekt i Mocambique, Sydafrika, Swaziland och Ghana bl.a. som är säkra att åka till. Avstånden i Afrika är mycket stora, och det innebär att även om det finns i en del av kontinenten berörs inte den andra av spridningen. Du kan läsa om Ebola här på Folkhälsomyndighetens hemsida. Om du har frågor och funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Tack för att du skickar in!

bottom of page