top of page

AFRIKA

Lär ut engelska på kryddstarka Zanzibar

Gör konkret skillnad, på riktigt!

Upplev vykortsidyllen Zanzibar och bidra till förverkligandet av milleniemålen genom att undervisa barn, ungdomar och vuxna.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Undervisa skolbarn och ungdomar i engelska

 • Arrangera sportdagar och eftermiddagsaktiviteter

 • Hjälp unga och vuxna att träna upp sin engelska

 • Bo med havet utanför tröskeln och få en inblick i den spännande kulturen på Zanzibar, lär dig Kiswahili

Volunteer Teaching_edited.jpg

FNs Globala Mål SDG (Sustainable Development Goals) ska vara uppfyllda år 2030. Ett av målen är att alla barn ska ha rätt till grundskoleutbildning. Det huvudsakliga problemet på Zanzibar är bristen på lärare och nu har du som volontär möjlighet att bidra till att ge fler barn en bra skolgång. Du har också chans att hjälpa vuxna till ett arbete genom att hjälpa dem öva sin engelska. Och därmed bidra till flera globala mål.

Zanzibar har fått smeknamnet Kryddön eftersom området är ett av världens stora kryddcentrum och ön är en av få platser i världen där saffran odlas. Zanzibar är en vykortsidyll med långa smala palmer, turkost hav och tropiskt klimat. Stone Town, den gamla delen av huvudstaden Zanzibar City, har med sina vindlande gränder, färgglada marknader och många moskéer blivit upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Fakta

Resans Längd:
2-10 veckor

Startdatum 2024:

Januari 8, 22
Februari 5, 19
Mars 4, 18
April 1, 15, 29
May 13, 27
Juni 10, 24
Juli 8, 22
Augusti 5, 19
September 2, 16, 30
Oktober 4, 28
November 11, 25
December 9 (projektet stänger 23 dec)

Priser 2024:

20 800 kr (2v)
26 600 kr (4v)
32 400 kr (6v)
38 200 kr (8v)

43 900 kr (10v)

Du kan även vara borta ojämnt antal veckor. Fråga oss om priser!

 

DESTINATION

Jambian Zanzibar

ANKOMSTFLYGPLATS

Abeid Amani Karume International Airport

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travel's volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 500-600 kronor beroende på flygresa.

AKTIVITETER

Jobba med barn, kvinnor och vuxna. Lära ut engelska. Håll i sportdagar och andra aktiviteter. Arbeta i olika samhällsprojekt.

 

ARBETSTID

9-17, måndag till fredag.

KRAV

Minimiålder 16 år. För dig som är  under 18 år behövs målsmans godkännande. För detta projekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Detta kan endast beställas personligen via polisen och kostar 215 kronor. (okt 2023) Vid bokningstillfället får du mer information.

DETTA INGÅR

Delat boende i volontärhus vid stranden. 3 mål mat om dagen 6 dagar i veckan lagat av egen lokal kock. Hämtning och lämning på flygplatsen eller i hamnen i Stone Town. Tvättservice en gång i veckan, Introduktionsutbildning, engelsktalande projektledare tillgänglig heltid, all utrustning och alla transporter.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa, reseförsäkring och visum ingår inte, men vi hjälper dig gärna att ordna flyg och visumansökan. Klimatkompensation tillkommer för din flygresa.

ANKOMST

Du ska anlända till Zanzibar samma dag som projektet startar, vilket alltid är på en måndag, du blir hämtad på flygplatsen och får skjuts till boendet. Transfer avgår kl 11 på förmiddagen och kl 17 på kvällen. Du ska boka ditt flyg så att du hinner med någon av dessa transfers.

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du lämnar Zanzibar sista projektdagen, en måndag. Du får gratis skjuts till  flygplatsen om ditt flyg avgår mellan kl 12.00 och kl 19.00. Vid ankomst/avresa övriga tider kan vi hjälpa dig boka privat transfer som du betalar på plats till en kostnad av cirka 50 USD/enkel resa. 

VACCINATIONER

Hepatit A och B, Stelkramp och Polio rekommenderas. Malaria finns på Zanzibar. Du behöver bara vara vaccinerad mot Gula Febern om du har vistats i ett land där gula febern finns. Tag med ditt gula vaccinationskort till vaccinationscentalen och på resan. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

VISUM

Du ansöker om visum i förväg och vi hjälper dig med ansökningsprocessen. Volontärvisum kostar ca 200USD.

Fakta

Om resan

FN:s utvecklingsmål ska vara uppfyllda år 2030. På många områden har vi kommit långt men det finns mycket kvar att göra. Mål nummer två är att ge alla barn möjlighet att gå i grundskola. På Zanzibar går många barn i skolan, problemet är att skolorna och lärarna är för få. Klasserna är stora vilket gör det svårt för elever och lärare att få kontakt och eleverna får således inte den hjälp de behöver. Mindre än hälften av alla barn på ön klarar sin slutexamen och därför är det också ett fåtal barn som går vidare i skolsystemet och får en högre utbildning.

Som volontär på Zanzibar arbetar du i första hand med att lära ut engelska till skolbarn men övar också engelska med lärarna. Du blir en värdefull resurs för såväl lärare som elever, och du kommer att ha möjlighet att arbeta både med vuxna och med barn, alla i lika stort behov av stöd och hjälp. Engelska övas både i klassrummet och under olika aktiviteter, alltifrån sport till kreativa lekar och pyssel. Volontärerna hjälper även till med engelskaträning för äldre ungdomar och vuxna som önskar kunna söka in på den lokala turismutbildningen som i förlängningen kan ge dem arbete och en ljusare framtid.

ARBETE PÅ FÖRSKOLOR

Som volontär kommer du arbeta på en förskola i Kizimkazi. Dina uppgifter är främst att ge stöd och hjälp till de lokala lärarna men du kommer även att leka lekar, sjunga sånger och utveckla barnens kreativa förmåga genom att uppmuntra dem att rita och måla. Som volontär är det viktigt att du finns där som ett extra stöd och hjälp för eleverna. Klasserna är stora och det kan vara svårt för alla elever att få det stöd de så väl behöver. En extra vuxen i klassrummet som ger uppmärksamhet och stöd betyder därför mycket.

UNDERVISNING

Det största problemet på skolorna på Zanzibar är personalbrist. Klasserna är ofta så stora att man delat upp dem i två grupper; en förmiddags och en eftermiddagsgrupp. Du kommer också märka att många av skolorna lider stor brist på all form av materiel. Som volontär kommer du att assistera lärarna och på så sätt vara en del i arbetet att ge alla barn en utbildning och grund att stå på. Undervisningen görs rolig och interaktiv så att alla vågar och tycker det är roligt att vara med. Under engelskalektionerna kan barnen träna olika saker som att öva på att tala och skriva engelska, lära nya ord, hög- och tyst läsning och olika grupparbeten.

Som volontär kan du också få vara med i aktiviteter som att ordna sportdagar och andra fritidsaktiviteter för eleverna på eftermiddagarna. Du som är utbildad lärare kan få hålla egna lektioner medan det annars främst handlar om att hjälpa de anställda lärarna. Är du lärare och kan tänka dig undervisa en klass så meddela oss vid bokningen. Vi försöker då få en placering till dig där du kan göra extra stor nytta. Placering sker alltid utefter aktuellt behov och vi kan inte garantera att man som lärare får en egen klass.

De engelskalärare som finns i skolorna har ofta inte mycket utbildning, med en önskan att träna sin egen engelska. En del i ditt volontärarbete blir därför att öva med lärarna.

 

ENGELSKLÄRARE PÅ AFRICAN IMPACT EDUCATION CENTRE

Turismen är en av de största inkomstkällorna på Zanzibar och det är lätt att förstå att denna vackra ö lockar. Men konkurrensen om jobben är hård och även tanzanier från fastlandet söker sig till ön i hopp om att få arbete. Ofta har de från fastlandet en bättre utbildning än lokalbefolkningen och för att få arbete inom turistnäringen så krävs det att man kan engelska. Många äldre ungdomar och unga vuxna har som mål att komma in på den lokala turisthögskolan som ger en tvåårig turismutbildning. Med denna utbildning ökar chanserna att få jobb inom turistnäringen och därmed till en väg ut ur fattigdom och en ljusare framtid. För att komma in på den åtråvärda turismutbildningen krävs en viss nivå på engelska och målet för volontärerna är att få fler unga vuxna upp till denna nivå på sina engelskakunskaper. Denna verksamhet är stängd under vissa perioder.

 

SAMHÄLLSARBETE

På fredag förmiddagar kommer du vanligen att delta i olika samhällsprojekt runt om i Kizimkazi och på landsbygden däromkring. Det kan handla om allt från att anlägga en trädgårdsodling, måla om ett klassrum, bygga en lekplats på någon skola till att undervisa engelska för mindre grupper av kvinnor.

 

BARNKLUBB

Måndag-onsdag anordnar volontärerna en klubb där de sysselsätter barn i alla åldrar i och omkring Kizimkazi, antingen genom sport eller andra roliga aktiviteter som pyssel och hantverk, sagoläsning eller kortspel. Volontärer och barn är alltid aktiva i någon syssla före middagen.

 

LOVDAGAR OCH TERMINER

Zanzibar har ett tre-terminssystem med lov emellan terminerna. Det längsta skollovet är under Ramadan, fasteperioden, som inträffar vid olika tidpunkter olika år. När skolorna är stängda kommer volontärernas arbete fokuseras på andra samhällsprojekt. Under Ramadan tar man respektfull hänsyn till att lokalbefolkningen fastar och aktiviteterna anpassas därefter.

Skolterminerna under året är preliminärt följande (ändringar kan komma under året):
Termin 1: januari till mars (lov: första veckan i april
Termin 2: april till juni (lov / Ramadan: varierar från år till år)
Termin 3: augusti till november (lov: december till början av januari)

Under loven finns mängder av betydelsefulla och efterlängtade arbeten som volontärerna utför för lokala samhället. Uppgifterna kan variera men här är några exempel:

 • Renovering, målning och reparationer

 • Miljöfrämjande arbete som att plocka skräp och plantera träd

 • Planera för kommande lektioner och aktiviteter på skolan

 • Hjälpa till med sportaktiviteter

 • Lära vuxna att läsa

Schema och boende

Jambiani och landsbygden runtomkring, där du kommer att tillbringa din tid som volontär, ligger på Zanzibars vackra östkust. Byn sträcker sig längs den långa mjuka strandremsan. Du kommer att få njuta av fantastiska vyer, strålande solsken, vita ständer och turkost kristallklart vatten samtidigt som du deltar i livet och vardagen på ön. Byn är inte större än att du kan cykla igenom den och du kommer snabbt att känna dig hemmastadd.

SÅ HÄR KAN EN DAG SOM VOLONTÄR SE UT:

06.00 Du vaknar och ta en härlig promenad eller löprunda på stranden i soluppgången

07.30 Frukost bestående av frukt, ägg och bröd.

08.30 Du cyklar till engelsklektionen för vuxna.

09.00 Engelskaundervisning i grammatik, läsning, skrivning eller talövningar

10.20 Du cyklar vidare till någon av de lokala skolorna

10.30 Undervisning i en klass på en av våra lokala förskolor/skolor.

12.00 Du lämnar skolan och cyklar tillbaks till volontärhuset.

12.30 Lunch

15.00 -17.00 Du undervisar en grupp ur lokala befolkningen i engelska.

17.00 Beroende på årstid så kan du antingen spela fotboll, delta i barn- eller handarbetsklubben.

18.00 Fri tid, du kan vila, ta en simtur eller varför inte besöka ett internetcafé.

19.00 Middag

 

BOENDE OCH MAT

Under din tid som volontär kommer du att bo i en strandbungalow nära den lokala bybebyggelsen. Du delar rum med två eller tre andra volontärer. Rummen är enkelt möblerade med våningssängar, några hyllor och fläktar samt myggnät. Under riktigt varma kvällar och nätter finns det möjlighet att sova utomhus för de som vill. Rummen har hyllor och krokar där du kan lägga dina saker och myggnät och fläktar finns i rummen. Rummen städas regelbundet och lakan finns. Tag med dina egna handdukar. Varje rum har ett eget badrum men det finns endast kallvatten. Vatten är en bristvara på ön och bör användas sparsamt, varmvatten är sällsynt.

På den gemensamma innergården blir du serverad tre mål mat om dagen samtidigt som njuter av havsluften. Volontärboendet har också ett kontor för volontärerna där de kan sitta och förbereda sina lektioner. Det finns också möjlighet att få hjälp med tvätt.

Du kommer att serveras tre mål mat om dagen, 6 dagar i veckan. På den 7:e dagen har kocken ledigt och detta är ett utmärkt tillfälle att prova någon av de lokala restaurangerna. En middag på restaurang kostar 10-15 USD cirka 60-100 kronor.  Frukosten består normalt av bröd, frukt, ägg, te och kaffe. Till lunch och middag kommer du att få lagad mat, vid behov även en matlåda att ta med. Maten är näringsrik och varierad och Zanzibar är känt för sina rika fiskevatten. Om du är vegetarian och inte äter fisk rekommenderas du ta med egna varor för att tillgodose ditt proteinintag.

 

FRITID

På Zanzibar finns det en hel del att upptäcka. Förutom Stone Town med sina marknader och Forohani gardens med sin färska fisk, så finns även fantastisk dykning och snorkling. En kryddtur är lite av ett måste när man är på ön. Det finns också möjlighet att ta färjan till fastlandet för att åka på safari till någon av Tanzanias berömda nationalparker som Mikumi, Ruaha eller Serengeti. Dessa utflykter är möjliga att göra över en helg och kan bokas på plats.

Exempel på fritidsaktiviteter och utflykter:

 • Fantastisk dykning och snorkling på Zanzibars spektakulära korallrev

 • Volleyball, fotboll, spel och lekar på beachen

 • Jozani Forest – se bland annat den röda Colobus apan

 • Delfin- och valskådning i Kizimkazi (säsongsvis)

 • Stone Town stadstur, Kryddtur, Prison Island

 • Äta middag med lokala familjer och traditionell mat

 • Njut av den vackra solnedgången och ha en barbeque på stranden

Geografi

Zanzibar är ett delvis självstyrande område utanför Tanzanias kust. Området består av en arkipelag belägen i Indiska oceanen som inkluderar öarna Zanzibar, Pemba och några småöar, och har en maritim gräns mot Kenya i nordväst.

Öarna är en del av de historiska så kallade Kryddöarna. Ögruppen har en lång historia som handelsnation och utgjorde ett viktigt stopp längs med den kryddhandelsväg som gick mellan Indien, Afrika och Arabvärlden i förkoloniala tider. Som ett resultat av detta blev även slavhandeln utbredd tills den upphörde i och med att Storbritannien tillförskansade sig området som ett protektorat år 1890.

Zanzibar är i huvudsak muslimskt och ungefär 97 procent av befolkningen är muslimer. Zanzibar är lite av en smältdegel, här blandas afrikaner, araber och asiater. Oavsett ursprung talar nästan alla samma språk: swahili. I huvudstaden Stone Town är religionen närvarande med sina många moskéer och speciella arkitektur. Som turist är det viktigt att tänka på exempelvis klädsel för att undvika onödiga kulturkrockar.

 

KLIMAT

Zanzibar har ett tropiskt klimat så det är varmt året runt. Vädret skiljer sig väldigt lite mellan årstiderna men det finns två regnperioder, den långa mellan mars och maj och den korta mellan november och december. Under den långa regnperioden drar det ihop sig till tropiska skyfall på eftermiddagarna de kommer snabbt och försvinner ofta lika snabbt. Luftfuktigheten är hög och medeldagstemperaturen ligger på närmare 30 grader Celcius. Under november december är regnskurarna lättare och mer sällsynta. Det händer även att det kommer skurar under torrperioden men vädret är oftast klart, varmt och soligt . Den svalaste månaden är juli eftersom Zanzibar ligger söder om ekvatorn.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page