top of page

AFRIKA

Skydda Zanzibars delfiner

Kom nära delfiner i sitt naturliga element

Fakta

På den här resan bidrar du till att skydda delfinerna kring den tropiska ön Zanzibar. I de kristallklara vattnen runt ön lever många olika djurarter som sköldpaddor, hajar och delfiner.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Samarbeta med lokala forskare för att kartlägga Zanzibars marina liv

 • Ta dykcertifikat, dyk på korallrev och med delfiner

 • Delta i olika miljöprojekt som hjälper djurlivet i Indiska oceanen

 • Bo med havet utanför tröskeln och få en inblick i den spännande kulturen på Zanzibar

delfin stor.jpg

Mellan juli och september kommer knölvalar till öns kuster. Delfinerna är enormt populära och varje dag utgår ett stort antal båtturer med turister som vill se dem. Tyvärr utsätter den oreglerade turismen delfinerna för stora risker. Här får du konkret möjlighet att förbättra delfinernas förhållanden samtidigt som du får chans att på nära håll studera dessa unika däggdjur.

Zanzibar är en vykortsidyll med kritvita stränder med långa smala palmer, turkost hav och tropiskt klimat. På resan får du uppleva inte bara livet under havsytan utan också skönt strandhäng och folklivet i småbyarna runt omkring Kizimkazi . Missa inte en tur till Stone Town, den gamla delen av huvudstaden Zanzibar City, som med sina vindlande gränder, färgglada marknader och många moskéer har blivit upptagen på UNESCO:s världsarvslista

Fakta

Resans Längd:
2-10 veckor

Startdatum 2023:

Resorna startar varannan måndag:

Resorna startar varannan måndag:

Mars: 6, 20

April: 3, 17

Maj 1, 15, 29

Juni 12, 26

Juli 3, 10, 17, 24

Augusti 7, 21

September 4, 18

Oktober 2, 16, 30

November 13, 27

(projektet stänger 12 december)

Priser 2023:

24 900 kr (2v)
30 800 kr (4v)
38 700 kr (6v)
45 500 kr (8v)
51 900 kr (10v)

 

DESTINATION

Kizimkazi, Zanzibar

ANKOMSTFLYGPLATS

Zanzibar International Airport, Zanzibar

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 500-600 kronor beroende på flygresa.

AKTIVITETER

Samla in forskningsdata om delfiner och andra fiskar och marina liv från observationsbåt eller genom snorkling 2ggr/v. Snorkla eller dyk på korallrev.  Träffa lokalbefolkningen och hjälp sprida kunskap om etisk turism. Strandstädning och andra miljövårdsprojekt. Ta dykcertifikat.

 

ARBETSTID

Veckodagar kl 9-17, måndag till fredag. 

KRAV

Minimiålder 17 år, om du är över 60 år behövs läkarundersökning. du ska vara i form för att klara fysiskt arbete. Du ska klara dig på engelska och måste vara simkunnig. För detta projekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Vid bokningstillfället får du mer information.

DETTA INGÅR

Delat boende i volontärhus på stranden. 3 mål mat om dagen 6 dagar i veckan. Hämtning på flygplatsen eller i hamnen i Stone Town. Tvättservice en gång i veckan, introduktionsprogram, lokala transporter. Förberedande information. Wifi; en fri timme vid ankomst därefter 12kr/tim.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Visum ingår inte heller i resans pris. När du reser in i landet köper du ett turistvisum för 50 USD. Ett volontärvisum som kostar 300 USD ordnas på plats.

ANKOMST

Du ska anlända till Zanzibar samma dag som projektet startar, vilket alltid är på en måndag.

Ankomst till Zanzibar International Airport där du blir hämtad och får skjuts till boendet. Transfer avgår kl 11 på förmiddagen och kl 17 på kvällen. Du ska boka ditt flyg så att du hinner med någon av dessa transfers.

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du lämnar Zanzibar måndagen efter de antal veckor du valt att stanna. Du får gratis skjuts till  Zanzibar International Airport om ditt flyg avgår mellan kl 12.00 och kl 19.00.
Vid ankomst/avresa övriga tider kan vi hjälpa dig boka privat transfer som du betalar på plats till en kostnad av cirka 35-50 USD/enkel resa.

VACCINATIONER

Du måste vara vaccinerad mot Gula Febern för att få komma in i Zanzibar. Tag med ditt vaccinationsbevis. Hepatit A och B, Stelkramp och Polio rekommenderas. Malaria finns på Zanzibar. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

VISUM

Du behöver två visum som båda ordnas på plats, du ska ha med foton och kontanter för att betala dina visum vid ankomst. Turistvisum kostar 50USD medan arbetsvisum och volontärvisum ingår i priset. Du får mer information när du bokar. I vissa flygbiljetter ingår utreseskatt, om inte ska du betala skatten kontant när du lämnar landet.

Fakta

Om resan

Delfinturismen på Zanzibar exploderar men dessvärre finns det här inte någon reglering av turismen på ön. Det innebär att delfinarterna som lever längs kusterna inte har något skydd och riskerar påverkas och skadas av den närgångna turismen. 

 

I den vackra och avlägsna fiskebyn Kizimkazi belägen i Menai Bay Conservation Area ligger vårt Delfinprojekt där du får arbeta med den lokala forskningsorganisationen för att skydda delfinpopulationerna och deras livsmiljö. Framförallt kommer du att dyka ner under ytan för att studera delfinernas på nära håll. Som volontär undersöker och kartlägger du även korallrev och samlar in data om bland annat korallblekning.

 

I samarbete med Institute of Marine Science Zanzibar, arbetar volontärerna med att studera människans interaktion med delfinerna och hur det påverkar delfinernas liv och beteende. Volontärerna övervakar också det lokala fisket i syfte att göra det mer ekologiskt och uthålligt. 

 

Genom att informera om etisk delfinturism och stötta lokalbefolkningen att arbeta uthålligt så bidrar volontärerna till att skydda dessa fantastiska djur. Delfinprojektet har utvecklat workshops i uthållig turism och etiska delfinturer som volontärerna får hjälpa till att driva. Här får lokala fiskare och båtägare lära sig om delfiner, deras beteende och hur de själva kan skapa ansvarsfulla utflykter för turister. Dessa workshops har fått regeringens godkännande och projektet samarbetar nu även med etablerade researrangörer.

 

Menai Bay är berömt för sina delfiner och mängder av andra fiskarter som lever i de ljumma vattnen. I detta kristallklara hav med orörda vita stränder och i riktig närkontakt med delfiner så får du en upplevelse för livet samtidigt som du gör konkret nytta för både djurlivet och lokalsamhället

FORSKA OM DELFINER

Volontärerna får bland annat räkna delfingrupper och individer, studera beteende, hur de skaffar föda, hur de reagerar på människor både vad gäller turistgruppernas storlek och hur de interagerar med delfinerna. Denna information utgör viktig data för Institute of Marine Science och för den lokala regeringen i deras kamp för att skydda delfinerna.

SIMMA MED DELFINER

Det här är verkligen en upplevelse för livet. Att ostörd av turister kunna simma med delfiner i deras naturliga livsmiljö ger dig en bild av hur mötet med djuren kan ske på ett ansvarsfullt och uthålligt vis. Du kommer att lära dig skillnaden på en etisk delfintur och en vanlig turisttur.

MARINT NATURVÅRDSARBETE 

Du får möjligheten att snorkla i de mest praktfulla korallrev men även uppleva den korallblekning som orsakats av global uppvärmning. Du kommer att studera det lokala fisket och utbudet på fiskmarknader för att samla data till forskningsprojektet.

UTBILDNING OCH STÖD TILL LOKALBEFOLKNINGEN

Öka förståelse och kunskap om delfiner, valar, hajar och det marina livet genom att informera och sprida de guidlines som projektet tagit fram. Genom att göra denna information tillgänglig för turister, hotell, guider och utflyktsarrangörer skapas ett nätverk av kunskap om den marina miljön. Du kommer också att få hjälpa vår Marine Conservation Club att undervisa tonåringar från lokala skolan om miljö, naturvård och projektets initiativ

 

SAMHÄLLSPROJEKT

Det finns massor av sätt att engagera dig ytterligare i det lokala samhället. Volontärer kan få hjälpa till i allt från odling, sportaktiviteter och strandstädning till att leka med dagisbarn och renovera skolbyggnader.

 

DYKCERTIFIKAT

Zanzibar är en av världens vackraste platser för att ta dykcertifikat, det är dessutom en av de billigaste ställena att gå dykutbildning. Ta chansen att skaffa dig PADI-licens när du befinner dig i detta dykparadis. Du kan ta ditt dykcertifikat innan eller efter ditt volontärprojekt eller under tiden genom att gå dykutbildningen på helger, du börjar med din Open Water Course för nybörjare. Självklart kan du som redan har dykcertifikat gå en vidareutbildning för att nå nästa nivå. Detta volontärprojekt ger dig 15% rabatt på en redan prisvärd dykutbildning

Schema och boende

SÅ HÄR KAN EN DAG SOM VOLONTÄR SE UT:

06.00 Du vaknar och ta en härlig promenad eller löprunda på stranden i soluppgången

07.30 Frukost bestående av frukt, ägg och bröd.

08.30 Du cyklar till forskningsstationen

09.00 Olika aktiviteter varje dag, 2 dagar/v hoppar du  i vattnet för att studera delfinernas beteende. Andra dagar får du övervaka och studera den marina turismen från båt eller ägna dig åt att utvärdera korallblekning på ett närliggande rev, vissa dagar är ni på land för strandstädning eller andra aktiviteter.

12.30 Lunch

15.00 Sammanställ dagens data, förbered workshop eller delta i Marine Conservation  Club 

18.00 Fri tid, du kan vila, ta en simtur eller varför inte besöka ett internetcafé.

19.00 Middag

 

BOENDE OCH MAT

Under din tid som volontär kommer du att bo i en strandbungalow nära den lokala bybebyggelsen. Du delar rum med två eller tre andra volontärer. Rummen är enkelt möblerade med våningssängar, några hyllor och fläktar samt myggnät. Under riktigt varma kvällar och nätter finns det möjlighet att sova utomhus för de som vill. Rummen har hyllor och krokar där du kan lägga dina saker och myggnät och fläktar finns i rummen. Rummen städas regelbundet och lakan finns. Tag med dina egna handdukar. Varje rum har ett eget badrum men det finns endast kallvatten. Vatten är en bristvara på ön och bör användas sparsamt, varmvatten är sällsynt.

På den gemensamma innergården blir du serverad tre mål mat om dagen samtidigt som njuter av havsluften. Volontärboendet har också ett kontor för volontärerna där de kan sitta och förbereda sina lektioner. Det finns också möjlighet att få hjälp med tvätt.

Du kommer att serveras tre mål mat om dagen, 6 dagar i veckan. På den 7:e dagen har kocken ledigt och detta är ett utmärkt tillfälle att prova någon av de lokala restaurangerna. En middag på restaurang kostar 10-15 USD.  Frukosten består normalt av bröd, frukt, ägg, te och kaffe. Till lunch och middag kommer du att få lagad mat, vid behov även en matlåda att ta med. Maten är näringsrik och varierad och Zanzibar är känt för sina rika fiskevatten. Om du är vegetarian och inte äter fisk rekommenderas du ta med egna varor för att tillgodose ditt proteinintag.

 

FRITID

På Zanzibar finns det en hel del att upptäcka. Förutom Stone Town med sina marknader och Forohani gardens med sin färska fisk, så finns även fantastisk dykning och snorkling. En kryddtur är lite av ett måste när man är på ön. Det finns också möjlighet att ta färjan till fastlandet för att åka på safari till någon av Tanzanias berömda nationalparker som Mikumi, Ruaha eller Serengeti. Dessa utflykter är möjliga att göra över en helg och kan bokas på plats.

Exempel på fritidsaktiviteter och utflykter:

 • Njut av den vackra solnedgången och ha en barbeque på stranden

 • Volleyball, fotboll, spel och lekar på beachen

 • Jozani Forest – se bland annat den röda Colobus apan

 • Valskådning i Kizimkazi (säsongsvis)

 • Stone Town stadstur, Kryddtur, Prison Island

 • Äta middag med lokala familjer och traditionell mat

 • Safari på fastlandet i Tanzanias världsberömda nationalparker

Geografi

Zanzibar är ett delvis självstyrande område utanför Tanzanias kust. Området består av en arkipelag belägen i Indiska oceanen som inkluderar öarna Zanzibar, Pemba och några småöar, och har en maritim gräns mot Kenya i nordväst.

Öarna är en del av de historiska så kallade Kryddöarna. Ögruppen har en lång historia som handelsnation och utgjorde ett viktigt stopp längs med den kryddhandelsväg som gick mellan Indien, Afrika och Arabvärlden i förkoloniala tider. Som ett resultat av detta blev även slavhandeln utbredd tills den upphörde i och med att Storbritannien tillförskansade sig området som ett protektorat år 1890.

Zanzibar är i huvudsak muslimskt och ungefär 97 procent av befolkningen är muslimer. Zanzibar är lite av en smältdegel, här blandas afrikaner, araber och asiater. Oavsett ursprung talar nästan alla samma språk: swahili. I huvudstaden Stone Town är religionen närvarande med sina många moskéer och speciella arkitektur. Som turist är det viktigt att tänka på exempelvis klädsel för att undvika onödiga kulturkrockar.

 

KLIMAT

Zanzibar har ett tropiskt klimat så det är varmt året runt. Vädret skiljer sig väldigt lite mellan årstiderna men det finns två regnperioder, den långa mellan mars och maj och den korta mellan november och december. Under den långa regnperioden drar det ihop sig till tropiska skyfall på eftermiddagarna de kommer snabbt och försvinner ofta lika snabbt. Luftfuktigheten är hög och medeldagstemperaturen ligger på närmare 30 grader Celcius. Under november december är regnskurarna lättare och mer sällsynta. Det händer även att det kommer skurar under torrperioden men vädret är oftast klart, varmt och soligt . Den svalaste månaden är juli eftersom Zanzibar ligger söder om ekvatorn.

Om resan
Schema och boende
Geografi
bottom of page