top of page
  • Skribentens bildAnna

Haval berättar om sitt möte med ”Big Five”

Uppdaterat: 14 juni 2018

Oj, det finns så mycket att berätta om!

Men vi bodde på en plats som hette Twines, detta område ägs av Mike Job som var en av våra rangers. Platsen vi bodde på hade en kommunal byggnad, där vi alla brukade samlas för att ha möten, kolla film eller bara umgås. Sen så hade vi ett kök där vi lagade mat och tvättade kläder. Och sist så hade vi huset där vi bodde som var uppdelat i flera rum med dusch och toalett!Våra dagar såg ut så att vi vaknade vid 5 tiden för att äta en tidig frukost och sedan gå ut på en drive för att leta efter de mer dagaktiva djuren, t.ex. elefanter eller noshörningar.


När vi letade efter djuren så kollade vi främst efter spår och andra tecken på att djuren varit i närheten, men vi använda oss också av en metod som kallas ”telemetry” som är en apparat som tar upp signaler från de märkta djuren. Men det var inte så att vi struntade i ett djur bara för att vi letade efter ett annat. Så man lärde sig ständigt nya saker om alla djur man stötte på!


Sedan efter cirka 5 timmar åkte vi tillbaka till Twines för att äta lunch, denna bestod oftast av rostade mackor eller rester från gårdagens mat! Efter lunchen fick vi cirka 5 timmar för att kontakta vänner och familj via Skype eller andra medel, ligga i hängmattan och sova eller läsa bok och det var också under denna ”rast” vi oftast hade våra möten och föreläsningar.
Efter de 5 timmarna åkte vi ut på nästa drive och då var det oftast för att leta efter lite mer nattaktiva djur som hyenor, lejon, piggsvin, kameleonter osv. och då använda vi oss ännu en gång av telemetry eller tips från andra rangers på reservatet.


På kvällarna brukade vi ha en braj (Afrikansk BBQ), och då hjälptes alla åt att skära köttet, göra sallad, tvätta ris osv. sedan så åt vi alla maten runt lägerelden och berättade om vad vi vart med om under dagen och andra spännande historier. Men självklart så hände det saker då också, stora spindlar träder fram och andra kryp, och våra rangers hade massa intressant fakta om dem så man lärde sig saker konstant!Vi lärde oss ständigt hur man skulle hitta djuren, varför de hade ett visst beteende under vissa situationer och annat som gjorde att man förstod sig på djuren bättre än vad man gjorde tidigare.


På lördagar gick vi till en pub som hette ”Mahlahla” åt god mat och träffade andra volontärer, det var ett jättemysigt ställe med väldigt bra service och allt var jättebilligt! På söndagar så hade vi ”outings” dvs. vi fick göra precis vad vi ville, och vi brukade åka in till byn och äta lunch på restaurang för att sedan gå ut på aktiviteter som tubing, besök på reptilparker och andra roliga saker. Och varje måndag så kom det nya volontärer så då passade vi på att följa med våra rangers in till byn för att köpa med oss lite godsaker till Twines!


Jag hittade mig själv lite där borta, hittade nya intressen som jag inte visste att jag hade och jag rekommenderar starkt detta projekt!
53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page