top of page

AFRIKA

Skol- och sportprojekt vid Viktoriafallen
och Girl Impact Project

Resans längd

10 dagar – 8 veckor (går att förlänga till 12 veckor)

När kan man åka?

Resan öppnar 2023. Projekten startar varje måndag året om. Projektet tar gärna emot volontärer över jul- och nyår. Under skolloven sker volontärarbetet på Holiday Clubs.

Priser 2020 (vi återkommer med priser när resan öppnar)

13 200 kr (10d)

14 800 kr (2v)

19 300 kr (4v)

23 800 kr (6v)

28 300 kr (8v)

36 900 kr (10v)

Vill du vara borta i mer än 10 veckor eller resa ojämnt antal veckor? Kontakta oss för prisinformation.

Överblick

Överblick

Sprid glädje i fattiga samhällen genom att undervisa barn i skolan och/eller i idrott, coacha och träna flera lag och jobba på olika samhällsprojekt i natursköna Livingstone i Zambia. Nytt: Nu kan du även jobba med att coacha flickor och unga kvinnor i vårt Girl Impact Project i Livingstone. Fråga oss om mer information.

“Att åka på volontärresa är enastående! Man träffar och lär känna otroliga människor, både andra volontärer och lokalinvånare” – Erica

 

Detta är ett spännande och meningsfullt projekt – antingen du har intresse för undervisning eller ett sportintresse – där du får jobba med socialt utsatta, men ofta talangfulla, ungdomar. Du bor och lever i genuint afrikansk och strålande vacker miljö i södra Zambia med Victoriafallen runt hörnet. Som volontär jobbar du som lärarassistent i de överfulla skolorna och ger individuellt stöd till behövande elever. Alternativt hjälper du till på idrottslektionerna och som hjälptränare för fotbollslag i byarna omkring Livingstone. På eftermiddagarna bidrar du i olika samhällsprojekt som att bygga och renovera skolor eller besöka ålderdomshem. Resurserna är begränsade, men entusiasmen och glädjen hos barnen mer än kompenserar bristen på pengar och utrustning.

VOLONTÄRRESANS HÖJDPUNKTER

  • Coacha glada och ofta talangfulla barn i olika idrotter på skol- och fritid

  • Lär ut den sport du själv är mest intresserad av

  • Ge extra stöd till elever som halkat efter i en skola för utsatta barn

  • Ge ungdomar värdefull övning i teamwork och kommunikation; lär dem om hälsa, kost och hygien.

  • Hjälp till att bygga, måla och renovera skolor, kliniker och samlingslokaler

  • Njut av livet i Zambia och besök de världsberömda Viktoriafallen.

NYTT FÖR 2021

Från och med i år finns även möjlighet att arbeta med Girl Empowerment och Medical Project. Girl Empowerment innebär att du jobbar med flickor och unga kvinnor i hur de kan stärka sin position i samhället och i yrkeslivet. I Medical project jobbar du i fältsjukvården och assisterar personalen på en lokal klinik samt vid hembesök runt om på landsbygden. Låter det spännande? Kontakta oss för mer information!

Fakta

DESTINATION

Livingstone, Zambia

ANKOMSTFLYGPLATS

Livingstone

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

AKTIVITETER

Lära ut idrott, coacha fotbollslag, assistera en sjukgymnast på ålderdomshem och delta i samhällsprojekt.

ARBETSTID

Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.

KRAV

Minimiålder 17 år. För detta projekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Detta kan endast beställas personligen via polisen och kostar 192 kronor. Vid bokningstillfället får du mer information.

DETTA INGÅR

Hämtning på flygplats. Boende i volontärhus. Alla måltider inkluderade, utom på helger. Lokala transporter till/från projekt-volontärhus. 24-timmars assistans på projektet.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att ordna detta.

Visum ingår inte. Kan skaffas vid ankomst till Livingstone, du betalar med USD. För resa längre än 30 dagar behöver du även ansöka om ett TEP (Temporary Employment Permit), det kostar ca 250 USD. Då krävs bland annat legalisering av passkopia. Mer information får du av oss vid bokning.

Utflykter – du får mer information om vad som finns att göra och hur mycket det kostar vid bokning.

FLYGINFORMATION

Ankomst: Projektet startar en måndag. Du ska anlända till Livingstone International Airport på måndagen mellan kl kl 08.00 – 18.00.

Hemresa: Projektet slutar på en måndag. Du ska boka din hemresa måndagen efter de antal veckor du valt att vara borta, mellan kl 08.00 -18.00.

VISUM

Du behöver visum som kan skaffas vid ankomsten i Livingstone till en kostnad av ca 80 USD, vilket motsvarar ungefär 700 kronor. Nya visumregler fr.o.m. november 2014: Om du stannar längre än 30 dagar behöver du ansöka om ett TEP (Temporary Employment Permit), kostar ca 250 USD, vilket motsvarar ungefär 2200 kronor. Mer information om hur du går tillväga får du vid bokning. För att få resa in måste ditt pass vara giltigt i minst 6 månader efter planerad utresa.

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och vaccin mot Gula Febern. Observera att du måste kunna visa ett intyg på att du är vaccinerad mot Gula Febern (ta med ditt gula vaccinationskort) för att få komma in i landet. Malaria förekommer i Zambia,  ta gärna med eget myggnät. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa för aktuell information!

Fakta

Om resan

Du kommer att jobba i på både förmiddags- och eftermiddagsprojekt. Vid ankomsten till Livingstone får alla volontärer en omfattande information och projektledarna ger en introduktion till samtliga projekt i Livingstone. Du får inte bara veta var du själv kommer att arbeta utan även var övriga volontärer kommer att tillbringa sina dagar.

Kring Livingstone finns även möjligheter att arbeta inom Fältvården. Du assisterar lokal sjukvårdspersonal och får bland annat göra hembesök hos människor som inte har möjlighet att ta sig till närmaste klinik. Arbetsuppgifterna är ungefär desamma som inom fältvården i St Lucia, Sydafrika; läs gärna mer om det projektet här på hemsidan.

FÖRMIDDAGSPROJEKT IDROTT:

Idrott i skolorna

Som volontär tillbringar du förmiddagen på olika skolor där du undervisar både elever och lärare i idrott. Idrott finns med i den zambiska kursplanen och med hjälp av projektets läroböcker kommer du att undervisa barn både i teori och praktik och förbereda eleverna för de prov de kommer att få. Målet är att de lokala lärarna på sikt ska klara detta utan hjälp från volontärer och därför behöver du även ”lära lärarna” vikten av idrott i skolan och fördelarna med att röra på sig. De lokala skolorna är fortfarande ovana vid att undervisa i idrott och lärarna behöver både uppmuntran och stöd. Barnen, å andra sidan, älskar att vara aktiva tillsammans med volontärerna.

 

Hjälp träna laget

I detta projekt tränar du lag i olika åldrar på många olika nivåer. De flesta lag har funnits länge och många har gjort rejäla framsteg i olika cuper i Livingstone. För projektet är det viktigt att sport och fotboll är tillgängligt för alla, även för barn som inte går i skolan eller som aldrig kommer att spela i ett lag. Med hjälp av volontärer kan projektet se till att det alltid finns någon som tränar barnen och varje enskild volontär bidrar med nya kunskaper. Träningen ger barnen en chans att fly vardagen för en stund samtidigt som de upplever kamratskap och lär sig uppskatta lagarbete.

 

Välj en egen sport

Den lokala projektledaren bestämmer ditt schema, men om du har kunskap om eller intresse av någon särskild sport, är det bara att säga till!  Skolbarnen är alltid intresserade av att lära sig nya saker – särskilt om ledarna kommer från ett annat land långt bort! Projektledaren ser till att du får en möjlighet att lära ut Taekwondo, friidrott, cricket, eller vad nu ditt sportintresse är. Notera dock att det är det ont om materiel och sportutrustning, det är därför inte är möjligt att lära ut till exempel hockey eller andra sporter som kräver mycket utrustning. Det är heller inte möjligt att lära ut simning i Livingstone. Om du lyckas få någon att donera något som du kan ta med till Livingstone kommer barnen att vara mycket tacksamma.

 

FÖRMIDDAGSPROJEKT SKOLA:

Volontärer som jobbar med undervisning och samhälle i Livingstone gör en mycket betydelsefull insats på skolor för särskilt utsatta barn. Du behöver inte vara utbildad lärare, det räcker med din starka önskan att göra skillnad.

Lärarassistent
Du får en egen klass att jobba i som lärarassistent, där du kommer att lära känna de eleverna och deras olika behov. Medan läraren håller lektionen gör du en värdefull insats genom att gå runt och hjälpa enskilda elever att förstå uppgiften. Eftersom klasserna är stora får många elever inte det individuella stöd de skulle behöva. Tiden som volontärerna lägger hjälper elever att komma ifatt där de missat och att hänga med i undervisningen.

Grupparbete
I en klass är det ofta några elever som inte hänger med de andra. Volontären kan ta med sig en grupp ut ur klassrummet för att låta dem arbeta i sin egen takt, svara på frågor och ge dem chans öva eller repetera tills de förstår uppgifterna. De elever som börjar halka efter får svårt att komma ikapp och skolorna har minimala resurser att ge till enskilda eller grupper av elever som behöver extra stöd. Med volontärernas hjälp undviker eleverna att komma efter.

Rätta prov och uppgifter
I Livingstones skolor ger lärarna ut många skrivuppgifter och eleverna har ofta prov, så det är alltid mycket som ska rättas. Eftersom lärarna jobbar många timmar och själva ofta är volontärer underlättar det stort att de får hjälp med rättning. Då lärarna avlastas kan de ägna mer tid åt att förbereda lektioner och pedagogisk undervisning. Volontärerna får rätta prov, hemläxor och skoluppgifter.

Stödundervisning
Eftersom arbetstakten är hög i skolan och det inte finns tid till individuellt stöd är det vanligt att eleverna inte hinner med. Genom extra klasser med stödundervisning får dessa elever en bättre chans att komma ikapp och hänga med i sina vanliga klasser. Volontärerna ägnar särskild tid att repetera och öva med eleverna i stödklasser. Om du har lärarutbildning eller känner dig bekväm med att ta eget undervisningsansvar finns möjlighet att ta hand om en klass i ett ämne där det finns detaljerade lektionsplaner att tillgå. Detta fantastisk möjlighet för eleverna att få nya perspektiv på både ämnet och omvärlden.

Skollov och “Holiday Clubs”:

Skolorna har tre terminer och i Livingstone har terminerna följande datum under 2015:
Vårtermin: 13 januari – 11 april.

Sommartermin: 12 maj – 8 augusti.

Hösttermin: 8 september – 5 december.

Under skolloven driver volontärprojektet sk Holiday Clubs. Dessa lov-klubbar är enormt viktiga då de erbjuder eleverna värdefull tid för att ta igen vad de missat under terminerna. Det är dessutom en säker plats för eleverna att vara på och som håller dem borta från gatan. Här får de både undervisning på förmiddagarna och roliga aktiviteter på eftermiddagarna. Under skolloven jobbar sport- och lärarvolontärerna tillsammans för att lägga upp klubbens aktiviteter. Projektet tar gärna emot volontärer under jul- och nyårshelgerna. Ta chansen och ge någonting tillbaka i jul.

 

EFTERMIDDAGSPROJEKT:

På eftermiddagarna kommer du att arbeta med en rad olika aktiviteter efter ett rullande schema.

Bygga, måla och renovera skolor och kliniker

Många skolor i Livingstone har brist på klassrum. Barnen delas upp i för- och eftermiddagsgrupper och får därför bara hälften av den undervisning de skulle behöva. Projektet har som mål är att bygga många nya klassrum, något som bara är möjligt med hjälp från volontärer. Byggnationer leds av professionella lokala hantverkare och i samförstånd med representanter från lokalsamhället. Som volontär hjälper du till att blanda cement, tillverka och lägga tegel, gjuta betonggolv, spackla väggar och måla. Dessutom renoverar och målar ni befintliga klassrum. Det är ett hårt men givande arbete! Byggprojekten är inte alltid tillgängliga året runt.

 

Odlingar

Genom detta projekt får du en chans att prova på hållbart jordbruk. Volontärprojektet köper upp mark som förvandlas till odlingar för att ge skolorna och invånarna i bysamhällena tillgång till hälsosammare kost. Projektet förser också odlingarna med bland annat verktyg och fröer. Volontärerna arbetar med att förbereda marken, plantera, vattna, rensa ogräs och hjälpa till med skörden. För varje säsong blir odlingarna alltmer självgående och får råd att köpa in mer fröer och att utveckla jordbruket.

 

Läsklubb

Läsklubben är en klubb där volontärer övar läsning med barnen efter skolan och ger dem det extra stöd de behöver. Volonotärerna lär ut alfabetet, uttal och fonetik, barnen övar högläsning,  stavning och läsförståelse. En viktig del är att uppmuntrar när de läser högt och ger barn och ungdomar en möjlighet att praktisera engelska utanför lektionstid.   Att kunna engelska är enormt viktigt för barnens utbildning och ger dem förutsättningar att kunna tillgodogöra sig alla andra ämnen, då skolundervisningen och framförallt alla prov sker på engelska. Du behöver inte vara lärare men bör behärska engelska i tal och skrift.

 

Konstklubb

I denna klubb kan du uppmuntra barn att med hjälp av kreativa uttrycksmedel hantera en mängd olika frågor. Volontärerna planerar själva upplägget för konstklubbens lektioner med existerande lektionsplaner som underlag. Du kan till exempel organisera en anti-narkotikakampanj genom konstklubben, producera affischer och informationsblad mot HIV/aids, göra jul- eller påskpyssel, masker, papier-maché eller fingermålning  – ja, inom klubben finns oändliga möjligheter att leka med din och barnens kreativitet.

 

Läskunnighetsklubb för vuxna

Utifrån riktlinjer från Zambias Utbildningsdepartement hjälper volontärerna vuxna personer i samhället att förbättra sin engelska därmed öka sina chanser till anställning. Det här brukar vara en favoritaktivitet bland volontärerna eftersom det ger en en unik insikt i en annorlunda kultur och chansen att få vänner bland lokalbefolkningen. Undervisningen är strukturerad och indelad i nybörjar-, forsättning och avancerad nivå vad gäller lektioner och prov. I slutet av kurserna får studenterna ett intyg på att de klarat kursen och proven. Målet är att förbättra läs- och skrivförmågan men även att ge vardagliga kunskaper som underlättar för människor att söka jobb. I ett land med runt 50% arbetslöshet är detta enormt värdefullt.  Du behöver inte vara lärare men bör behärska engelska i tal och skrift.

 

Marambas ålderdomshem

Det är inte särskilt vanligt med ålderdomshem vare sig i Zambia eller i resten av Afrika, traditionellt bor de äldre i Zambia kvar hos sina barn eller hos andra familjemedlemmar. De boende på Marambas ålderdomshem saknar oftast någon som tar hand om dem och kan ha kommit långväga ifrån. Ålderdomshemmet har ont om personal och din hjälp är därför mycket välkommen. Du kan till exempel få hjälpa till med att servera mat eller underhålla de boende med olika spel och lekar, högläsning, gymnastik eller liknande. Det är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med människor med otroliga livsöden och som själva upplevt omvälvande händelser i Zambias historia.

 

Klubb efter skolan

Afrikanska barn tvingas ofta att ta ansvar tidigt. Barnen förväntas hjälpa till med olika sysslor i hemmet och i stora familjer får ofta äldre syskon passa de yngre. Som volontär kan du ta med dig hopprep, bollar, målarböcker och kritor och samla barnen någonstans efter skolan för en stunds lek och glädje. Denna klubb ska vara en stund då barnen verkligen får vara barn.

Schema och boende

EN TYPISK DAG SOM VOLONTÄR KAN SE UT SÅ HÄR:

07.00 Dags att stiga upp och äta frukost. Du kommer att ägna en del av morgonen åt förberedelser inför dagen.

07.45 Dags att ge dig av till ditt förmiddagsprojekt. Efter att ha hälsat på alla barnen är det dags att börja idrottslektionen. Det finns också möjligheter att arbeta på olika samhällsprojekt på morgnarna.

11.30 Du blir hämtad på ditt projekt och får skjuts tillbaka till volontärhuset för lunch.

12.00  Lunch.

13.00 Planeringstid. Du kan planera eftermiddagens projekt, utarbeta olika övningar, lära dig nya tekniker, öva dina färdigheter eller helt enkelt plocka ihop de saker du behöver under eftermiddagen.

13.30 Eftermiddagsprojekt. På eftermiddagarna deltar du i något samhällsprojekt, du kan till exempel renovera skolor, jobba med en läsklubb eller hjälpa de äldre på Maramba ålderdomshem.

17.00 Tillbaka till volontärhuset för kvällsmat som serveras någon gång mellan 17.30–18.00. På kvällen kan du koppla av, titta på tv eller umgås med andra volontärer.

 

På helger och på ledig tid finns det en hel del du kan göra i omgivningarna. Åk på safari till Chobe nationalpark i Botswana, besök de fantastiska Viktoriafallen eller ta en kanottur på Zambezifloden.

 

BOENDE OCH MÅLTIDER

Volontärer i Livingstone bor i ett stort och säkert bostadsområde på fem minuters promenadavstånd från centrum. Boendet är ett så kallat budgetboende, flera personer delar rum och sover i våningssängar. Det hus du kommer att bo i rymmer upp till 20 personer och här bor volontärer som jobbar på flera olika projekt. Huset är enkelt men bekvämt, i varje sovrum bor mellan 4-8 personer uppdelade efter kön. I varje rum finns låsbara skåp där du kan förvara dina värdesaker, ta med ditt eget hänglås. Sängkläder finns men du ska packa med egen handduk. Städning ingår, och du kan även få dina kläder tvättade mot en avgift. En projektledare bor i området och är tillgänglig hela tiden. Bostadsområdet och volontärhuset har bevakning dygnet runt.

Huset har matsal, egen liten bar, swimmingpool och en stor trädgård. På bekvämt gångavstånd finns affärer, supermarkets, bankomat samt caféer och restauranger.

Det ingår tre måltider om dagen, utom på helgerna då du har har en chans att prova det lokala köket på någon restaurang. Frukosten tar du själv i köket, här finns flingor, rostat bröd, te och kaffe. Lunch och middag tillagas av en kock, maten är oftast ganska enkel men vällagad och näringsrik. Meddela om du har allergier eller särskild diet när du bokar projektet, en del varor finns att tillgå men du kan behöva ta med dig ett eget förråd om det är några särskilda produkter du behöver, t ex vissa sojaersättningsprodukter.

Geografi

Zambia beskrivs av många som ”det riktiga Afrika”. Det är ett slående vackert land med öppna landskap, ett rikt djurliv, majestätiska skogar, dramatiska forsar och många sjöar och vattenfall. Om du är intresserad av djurliv erbjuder Zambia fantastiska möjligheter att se många vilda afrikanska djur, till exempel på en flodtur i Lower Zambezi nationalpark, på en safari till fots genom South Luangwa nationalpark eller på en jeepsafari i Kafue, den största av Zambias nitton nationalparker.

Zambia ligger mellan den sydligaste delen av Kongos stora flodområde och den mäktiga Zambezifloden. Landet gränsar till Tanzania i nordost, Moçambique och Zimbabwe i sydost, Botswana och Namibia i söder, Angola i väst och Kongo i norr.

Landets historia är lång och orolig. Ursprungligen befolkades landet av olika afrikanska stammar. Under kolonialtiden hette landet Rhodesia och perioden efter frigörelsen var brutal och blodig.

 

LIVINGSTONE

Livingstone är huvudstad i Zambias sydligaste provins och har ca 137 000 invånare (2010). Staden är uppkallad efter den brittiske upptäcktsresanden Dr. Livingstone och ligger knappa 10 km norr om Zambezifloden och de världsberömda Victoriafallen. Den väldiga Zambezifloden utgör gränsen mot Zimbabwe och staden har förbindelser via väg och järnväg med grannlandet. Livingstone har länge varit ett handelscenter men den tidigare blomstrade industrin, som nu är på nedgång, ersätts alltmer av en ökande turism. Livingstone är den främsta utgångspunkten för att besöka de enastående Victoriafallen och uppleva olika äventyr på Zambezifloden.

 

KLIMAT

Södra Zambia och Livingstone har ett fuktigt och varmt subtropiskt klimat. När det är vinter i Europa är det i Zambia mycket varmt med perioder av kraftigt regn och under europeisk sommar är det milt och torrt med stora temperaturskillnader på dag och natt.

Om resan
Schema och boende
Karta
bottom of page