top of page

AFRIKA

Volontärarbeta med förskolebarn i Kapstaden

Resans längd

Minst 10 dagar

När kan man åka?

Resorna startar igen 2023

Priser 2020 (vi återkommer med 2023 års priser)

10 700 (10d)
11 500 kr (2v)
15 600 kr (4v)
19 900 kr (6v)
25 200 kr (8v)
Om du vill resa ojämnt antal veckor eller stanna längre än 8 veckor så kontakta oss och fråga om priser

Överblick

Överblick

Upplev vackra Kapstaden och gör en betydelsefull insats som volontär för barn och ungdomar på ett projekt skräddarsytt för dig över 30 år.

“Det har varit en fantastisk resa, precis så givande som jag hade hoppats, jag har fått en gedigen inblick i hur livet ser ut i de sydafrikanska kåkstäderna och förhoppningsvis gett tillbaka något till de barn som jag arbetat med!” – Olof

På de flesta av våra projekt arbetar man tillsammans med volontärer från hela världen i väldigt varierande åldrar. Detta projekt är till för dig som vill bo och jobba med volontärer som alla fyllt 30. Projektets huvudfokus är att utbilda, stödja och stärka barn och ungdomar på förskolor i kåkstäderna kring Kapstaden. Förskolor som är fattiga på utrustning och lokaler men rika på levnadsglada barn som längtar efter att få lära och är i stort behov av din tid och ditt engagemang. Även de allra minsta är ivriga att få sjunga sånger, höra sagor och lära sig några ord på engelska. För tyvärr får dessa barn alldeles för lite egen-tid med vuxna och den extra uppmärksamhet du ger kan betyda mycket för barnens utveckling, särskilt för barn med läs- och skrivsvårighet. Och det du får tillbaka i form av värme och skratt kommer att ge dig minnen för hela livet. Du kan även få hjälpa till att måla och renovera till exempel på en förskola eller en lekplats. Men du jobbar inte bara. På helgerna har du möjlighet att utforska Kapstaden och de vackra omgivningarna runt staden. Du kan göra utflykter till Godahoppsudden, fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt i fångenskap eller Taffelberget. Du kan även delta i vinprovning eller på åka safari.

 

VOLONTÄRRESANS HÖJDPUNKTER

  • Assistera lärare och personal förskolor omkring Kapstaden Läsa, leka och pyssla med barn i stort behov av vuxentid

  • Berika livet för barn och ungdomar på jourboende

  • Tillfälle att utforska Kapstaden och dess omgivningar på ledig tid

Fakta

DESTINATION

Kapstaden, Sydafrika

ANKOMSTFLYGPLATS

Kapstaden

KLIMATKOMPENSERA

Från 1 januari 2020 är klimatkompensation av flygresan obligatorisk för alla Good Travels volontärer. Du kan välja att klimatkompensera genom oss utan att vi tar någon avgift för det. Vi beräknar det utsläpp i CO2 som motsvarar din flygresa inklusive mellanlandningar och din kostnad för klimatkompensation.

Klimatkompensation sker genom plantering av regnskogsträd i Corridor of Life, Borneo, Malaysia. Du kan läsa mer om Good Travels klimatkompensation här: www.goodtravel.se/klimatkompensation.

Kostnaden för att kompensera denna resa tur och retur blir 650-800 kronor beroende på flygresa.

AKTIVITETER

Assistera på daghem, leka med barn och delta i olika samhällsprojekt.

ARBETSTID

Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.

KRAV

Minimiålder 18 år. För detta projekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Detta kan endast beställas personligen via polisen och kostar 192 kronor. Vid bokningstillfället får du mer information.

DETTA INGÅR

Transporter. Handledning, förberedande information. Delat boende i volontärhus. Alla måltider.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att ordna detta.

 

FLYGINFORMATION

Ankomst: Du ska anlända till Kapstaden på projektets första dag, en måndag. Transfer är mellan klockan 08.00-17.00.

Hemresa: Projektet slutar på en måndag, hemresan ska bokas till måndag. Transfer är mellan klockan 08.00-17.00.

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

VISUM

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Fakta

Om resan

Vår lokala partner samarbetar sedan länge med förskolor som drivs av lokalt i några särskilt utsatta områden kring Kapstaden. Volontärernas insats har som mål att förse barn och ungdomar med bättre utbildning och därmed hopp om en ljusare framtid. Bara under år 2010 bidrog organisationen med över 9 400 volontärtimmar som stöd till skolorna, bland annat genom att underhålla och renovera lokaler och assistera lärare och övrig personal under och efter skoltid. Insatserna görs där behoven är som störst vilket medför att projekten och arbetsuppgifterna kan komma att ändras efter hand. Res ner med ett öppet sinne och en uppriktig vilja att göra skillnad och du kommer att känna att din insats är betydelsefull.

 

Förskolorna ligger i Red Hill och Masiphumelele; fattiga samhällen och kåkstäder i utkanten av Kapstaden. Här finns ett flertal daghem, förskolor och skolor som vår lokala samarbetspartner samarbetat med i många år. Varje förskola tar emot ett 40-tal barn upp till sex års ålder. Skolorna är underbemannade och i stort behov av underhåll så volontärernas tid och insatser är avgörande för driften av verksamheten.

 

Som volontär hjälper du till med undervisning, musik och kreativ verksamhet. Du får både förbereda lektioner och övningar och hjälpa till i klassrummen. Du bidrar med den erfarenhet och kompetens som just du har och assisterar de lärare och den personal som har ansvaret för barnen. Du får även hjälpa till med servering av en måltid per dag som volontärorganisationen bidrar med samt lära barnen vikten av hygien och hur man kan motverka sjukdomar genom enkla åtgärder som att tvätta händerna före och efter en måltid. Förmiddagarna spenderas ofta med barnen på någon av förskolorna. På eftermiddagarna jobbar du i olika samhällsprojekt och du kan välja mellan ett flertal olika projekt. Du kan till exempel hjälpa till med extra läxläsning på ett hem för barn som lever med eller har en närstående som drabbats av HIV (endast för 12 veckors placering). Du kan också välja att hjälpa till att renovera skollokaler eller assistera på det lokala biblioteket som bland mycket annat erbjuder läxhjälp och driver en läs- och matteklubb. Du kan också delta i allmänna fritidsaktiviteter med förskolebarnen med syfte att hålla dem borta från gatan. Ett viktigt arbete bedrivs på ett jourhem för unga kvinnor samt barn och unga som flytt desperata hemförhållanden eller av andra orsaker är hemlösa. Här bidrar volontärerna med olika aktiviteter som stimulerar barnens utveckling, alltifrån sport till läxläsning.

 

DITT ARBETE HAR FLERA VIKTIGA SYFTEN

Undervisning

Du ger barnen individuell uppmärksamhet och stöd under lektionerna. Lärarna får assistans både i att planera och genomföra lektioner och övningar. Du hjälper till i klassrummet och är ett extra stöd åt elever som hamnat på efterkälken, oftast i matematik eller engelska. Om du har intresse för undervisning kan du även få ta ansvar för och leda lektioner på egen hand.

 

Omsorg

De flesta barn i projektets förskolor kommer från fattiga hem där de inte får särskilt mycket uppmärksamhet. Många har förlorat en eller båda föräldrarna och bor hos släktingar. Som volontär har du därför en viktig roll; du ger barnen uppmärksamhet genom att leka med dem, lär ut grundläggande livskunskap och ger dem den omsorg barn i den åldern behöver.

 

Utveckling

Volontärer hjälper också till Upplev med att hålla rent och att renovera de slitna och nergångna klassrummen. Det kan handla om rent underhåll som att laga staket eller fönster eller om återvinning som att ta hand om glas, plast och annat material som kan vara farligt. Volontärer hjälper också ofta till med att göra pedagogiska väggmålningar.

Det finns också en hel rad andra aktiviteter som du kan välja att delta i. Du kan organisera sportprogram för barnen, jobba med olika konstprojekt eller sjunga och spela med barnen (ta gärna med ett instrument och lär barnen att spela). Engagera dig i sådant som du tycker om och är intresserad av och använd din egen kreativitet för utforma idéer tillsammans med projektledaren.

Schema och boende

När du kommer till St. Lucia kommer du allra först delta i ett omfattande orienteringsprogram som bland annat innehåller:

•  Introduktion till St. Lucia och området staden ligger i.

•  Information om daghemmen och vissa grundläggande kunskaper du behöver för att kunna förbereda och genomföra lektioner med förskolebarnen.

•  En grundläggande språkkurs där du får lära dig några ord och meningar på zulu, det lokala språket i St. Lucia, så att du i viss mån ska kunna kommunicera med befolkningen på deras eget språk.

 

En typisk dag som volontär ser ut ungefär så här:

07.00  Du stiger upp, äter frukost och gör dig redo för ditt projekt.

08.30  Du lämnar volontärhuset och beger dig till förskolan.

09.00  Arbetet inleds på förskolan. Du kan till exempel undervisa i engelska, leka lekar eller sjunga med barnen och assistera lärarna när de planerar lektioner.

12.00  Lunchrast. Du blir skjutsad till volontärhuset där din lunch väntar på dig.

13.30  Dags för eftermiddagsprojektet. Du kan undervisa engelska i en klass för vuxna, hjälpa till på läsklubben/projekt efter skolan, eller delta i renoveringen av ett barnhem/skola.

16.30  Arbetsdagen är slut. Du blir hämtad på projektet och skjutsad hem.

17.30  Middag i volontärhuset, en mycket social tillställning. Efter middagen kanske några volontärer ger sig iväg ut för en kväll på stan.

 

Boende och måltider

Under din tid på volontärprojektet bor du i ett stort, trevligt och bekvämt volontärhus i St. Lucia med bara fem minuters promenad till centrum och 30 minuter till den vackra St. Lucia stranden. Huset ligger i ett säkert bostadsområde och är fullt möblerat med ett litet vardagsrum, en trädgård med grillplats och liten pool. Du kommer att dela rum med 1-5 andra volontärer av samma kön. I huset bor även volontärer från andra projekt som drivs av i och kring St Lucia och vi uppmuntrar er att ha mycket kontakt och dela erfarenheter eftersom vi vet att alla på så sätt får större upplevelse och utbyte av sin vistelse.

I volontärhuset finns en heltidsanställd kock och städpersonal. I ditt rum finns en bäddad säng, men du behöver ta med en egen handduk. En sovsäck kan komma väl till pass under de kallare månaderna (juni till september) eller om du vill göra någon utflykt.

Representanter från vår lokala samarbetspartner bor i samma volontärhus, så det finns alltid någon tillgänglig för att hjälpa dig med eventuella frågor eller problem som kan dyka upp. Att leva och arbeta tillsammans är det bästa sättet att garantera säkerheten för alla deltagare. Det inte tillåtet för volontärer att sova över i staden eller i närliggande byar, såvida det inte är förankrat i förväg eller ingår i en planerad utflykt. De lokala projektledarna kan ge många tips om spännande helgutflykter.

Du får tre måltider om dagen, dock inte middag på lördag eller lunch på söndag då kocken har sina lediga dagar. Lunch och middag tillagas av kocken på volontärhuset men frukosten tillreder du själv, den består oftast av flingor, yoghurt, rostat bröd, te och kaffe. Helgerna är naturligtvis perfekta tillfällen att prova de lokala restaurangerna, en middag kostar inte mer än cirka 100 kronor, och det finns en liten livsmedelsbutik och ett café i närheten.

 

Fritid

Det finns massor av saker att se och göra i området och vår partner kan hjälpa dig att boka utflykter. Du kan bland annat åka på safari i Hluhluwe och Umfolozi National park, ta surflektioner eller, när det är säsong, titta på valar, delfiner och sköldpaddor.

Geografi

Sydafrika är det sydligaste landet på den afrikanska kontinenten. Det sträcker sig över 2 500 km längs kusten, från Namibia till Moçambique. Landet är också ett av kontinentens mest utvecklade med en väl fungerande infrastruktur och utmärkta faciliteter för resenärer.

Sydafrika beboddes ursprungligen av bantutalande folk som vandrade över hela södra Afrika. Landet började kartläggas på 1500-talet när portugisiska upptäcktsresande anlände till kusten nära Godahoppsudden. Dessa upptäcktsresande upprättade bosättningar och började etablera handelsvägar. Senare invandrade många Européer och än idag bär språket Afrikaans stora likheter med holländskan. Dessa invandrares ankomst ledde till många och långa konflikter men även till ökad handel. Kombinationen av de traditionella stamfolkens kulturer och det europeiska inflytandet har lett till den kulturella mångfald som kännetecknar det moderna Sydafrika. Landet har bland annat 11 officiella språk och engelska talas av de flesta.

Landets nyare historia är brokig. Så sent som 1994 avskaffades den apartheidregim som hade etablerats av den vita minoriteten och som länge förtryckte den svarta befolkningen. I dag är Sydafrika ett mer demokratiskt samhälle och det finns hopp om en högre grad av rättvisa. Men tragiskt nog lever ungefär hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen i kåkstäder och lerhyddor.

Som resedestination har Sydafrika allt från underbara stränder för sol, bad och avkoppling och livliga metropoler för shopping och festande, till safari och naturupplevelser. Detta har gjort landet till ett extremt populärt resmål, och inte minst Kapstaden har länge varit en riktig turistfavorit. Staden har rykte om sig att vara lika rolig som den är vacker, något som kan intygas av de flesta besökare.

 

KLIMAT

Sydafrika har ett mycket varierande klimat, med flera klimatzoner inom landet, som beror på höjd över havet och närheten till kusten. Generellt så gäller omvända årstider mot vad vi har i Sverige. När vi har sommar så har de vinter och kallt och tvärt om.

I Kapstaden blir det sällan obehagligt varmt, inte ens under sommaren. Runt 25 grader är ganska normalt. Riktigt varma dagar över 30. Det blåser nästan alltid mer eller mindre.

Under Sydafrikas vinter kan Sydatlantens vinterstormar dundra in över Kapområdet, vädret varierar då kraftigt med sol och regn, mellan 12 och 25 grader dagtid och blåsten kan vara kraftig. Resten av Sydafrika kan ha varmt väder även under vintern mellan juni och augusti. Men nätterna är kalla, minusgrader över de centrala delarna och snö i bergen är inte ovanligt.

Om resan
Schema och boende
Karta
bottom of page