top of page

ASIEN

Sköt om orangutanger och plantera regnskog på Borneo

Resans längd

28 dagar

När kan man åka?

Inga avresor 2019

Priser 2018

19 700 kronor

Överblick

Överblick

Volontärarbeta med orangutanger på djurpark i Malaysia och gör verklig skillnad för utrotningshotade vilda orangutanger genom att hjälpa till att bevara Borneos magnifika regnskog.

“Detta har varit den bästa resan i mitt liv! Hårt men roligt arbete!” – Martina

På det här storartade äventyret lär du känna den fantastiska orangutangen samtidigt som du gör en verklig insats för dessa utrotningshotade djur. Din volontärresa inleds på Malacca Zoo & Night Safari där du får hjälpa till att göra livet bättre för de orangutanger och andra djur som bor här för att de av olika anledningar inte längre kan leva i det fria. Du kommer att lära dig oerhört mycket om djuren och får tillfälle att studera dem och deras beteende på nära håll i den vackra djurparken, samtidigt som du hjälper till med att förbättra djurens livsmiljö.

Resan fortsätter till Borneos djungler där du får möjlighet att njuta av och studera djuren i det vilda, samtidigt som du gör en viktig insats för djuren och för forskningen om dem. På Borneo får du hjälpa till att återställa skadad regnskog då ni planterar regnskogsträd och underhåller tidigare återplanterade områden.

På Borneo kommer du dessutom att få bo och leva med Orang Sungai – flodfolket – som lever längs floden Kinabatangan. Du kommer att jobba med förbättringsprojekt i det lokala samhället och besöka byns skola där du interagerar med både lärare och elever. Målet är att lära ut miljövård och vikten av att bevara regnskogen. Inte minst viktigt är det att visa på alternativa inkomster för de människor som lever här och visa hur de skulle kunna leva av regnskogen utan att skada den, genom till exempel ekoturism och volontärresenärer.

VOLONTÄRRESANS HÖJDPUNKTER

  • Lär dig allt om orangutanger och andra utrotningshotade djur på Borneo

  • Förbättra livskvaliteten för orangutanger som inte kan leva i det fria

  • Utforska den malaysiska regnskogen och upplev skogens magiska djurliv

  • Delta i det viktiga arbetet att bevara och återskapa den hotade regnskogen

  • Hjälp lokala stammar med utbildning och utvecklingsprojek.

  • Bidra konkret till nya inkomstmöjligheter för flodfolket vid Kinabatangan

Fakta

DESTINATION

Kuala Lumpur och Malacka, Malaysia och Sandakan, Borneo.

ANKOMSTFLYGPLATS

Kuala Lumpur International Airport eller Low Cost Carrier Terminal.

KLIMATKOMPENSERA

Klimatkompensera din resa för 295 kronor.

AKTIVITETER

Assistera djurskötarna på en djurpark, plantera träd, samhälls- och skolarbete. Utflykter och flodsafari inkl. nattlig tur.

ARBETSTID

08.00 – 17.00 i Malacka, morgon- och eftermiddagsaktiviteter på Borneo.

KRAV

Minimumålder 18 år. Relativt god fysik.

DETTA INGÅR

Boende, mat, hämtning på flygplatsen.Engelsktalande projektledning under hela din vistelse, samtliga transfers, välkomstmiddag i Kuala Lumpor, välkomstmiddag i Sepilok, entrébiljett till Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, entrébiljett till Rainforest Discovery Centre. Förberedande information.

DETTA INGÅR EJ

Flygresa (internationellt och inrikes) och försäkring ingår inte, men vi hjälper dig gärna att ordna detta.

FLYGINFORMATION

Ankomst: Boka din internationella flygresa så att du anländer till Kuala Lumpur senast på eftermiddagen samma dag som projektet startar.

Hemresa: Boka din hemresa från Sandakan samma dag som projektet slutar (se din bokningsbekräftelse). Du kan resa från Sandakan på förmiddagen.

Inrikesresa: Du ska även boka din  inrikesresa från Kuala Lumpur till Sandakan på Borneo (Malaysia) den 21:e samma månad som projektet startar.

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

VISUM

Svenska medborgare får ett 90 dagars visum på flygplats i Malaysia. Ett pass som är giltigt 6 månader efter utresa behövs, samt 2 tomma sidor i passet för stämplar osv.

Fakta

Om resan

Orangutangen är en människoapa som bara finns på Borneo och Sumatra. Den är starkt utrotningshotad och om utvecklingen fortsätter i denna takt riskerar orangutangen att inom 25-30 år försvinna från jorden för alltid, enligt Världsnaturfondens beräkningar.

Djur- och miljöskydd är beroende av massor av hårt arbete, pengar, passion och beslutsamhet och det gäller inte minst för de djur som inte kan leva i det fria. På detta projekt kommer du att möta orangutanger och andra djur i olika stadier av frihet, från de vilda djuren längs Kinabatanganfloden på Borneo till de som lever på Zoo i Malacka.

 

MALACCA ZOO & NIGHT SAFARI/MALACKA

Malaysia siktar på att skapa världens förnämsta djurparker och den vackra djurparken i Malacka  är på god väg men det finns fortfarande mycket som kan förbättras för parkens invånare. Djurparken är Malaysias näst största och grundades år 1963. Den drivs av en privat organisation med det långsiktiga målet att skapa en fristad för de djur som har sitt hem där. Djurparken arbetar med att genomföra förändringar i sina standards som syftar till att ge djuren bättre livskvalitet och förutsättningar som liknar deras liv i det vilda.

Din uppgift är att sköta om djuren (s.k. husbandry) under ledning av parkens djurskötare. Du arbetar framförallt på Primate Centre som är hem för olika arter av apor, exempelvis orangutanger, gibbon och näsapor. Som en i teamet av djurskötare får du kunskap om djurens beteenden och behov, och hjälper till med underhåll av faciliteterna och skötsel av djuren. Programmet syftar till att förbättra och berika livet för orangutangerna vilket även uppskattas av besökarna på zoo.

 

Volontäraktiviteterna på djurparken kan indelas i tre huvuduppgifter:

Orangutan Enrichment

Det är viktigt att stimulera orangutangerna och förbättra djurens levnadsvillkor genom att i möjligaste mån återskapa deras naturliga miljö. Du kan till exempel placera trädgrenar med vildfikon eller annan frukt i burarna, servera olika sorters frukt för att variera djurens kost, skapa klätterredskap av rep eller bygga nya och gömma matbrickor. Åtgärder som kommer att göra tillvaron mer stimulerande och rolig för orangutangerna.

Education

Djurparken har ett utbildningscenter och bibliotek och du bör ägna en del tid för att lära dig så mycket som möjligt om djuren. Du kan bli ombedd att guida skolklasser eller hjälpa till med nytt informationsmaterial för besökare.

Husbandry

Burar måste städas och djuren måste matas. Rengöring är enormt viktigt på ett zoo, bra hygien är ett måste för att förebygga sjukdomar. Du måste kunna klara att städa upp djurspillning och vara förberedd på att den kan lukta väldigt illa. Du bör även vara beredd på att se djur i svåra situationer. Det uppskattas om du kan ta egna initiativ, speciellt då djurskötarna ibland är mycket upptagna.

 

SUKAU/BORNEO

Borneo är världens tredje största ö belägen i Sydkinesiska havet öster om Malaysiska fastlandet. Detta projekt tar dig till Sabah på norra Borneo där floden Kinabatangan ringlar sig genom tropisk regnskog och mangroveträsk innan den till slut når Sulu-Sulawesi havet. Kinabatangan Wildlife Sanctuary är bara 26 103 hektar stort men inom detta lilla område (omringat av palmoljeplantager på alla sidor) finns en stor mängd djur och växter, varav många bara existerar på Borneo och några bara just här i detta område. Du kan få se upp till tio olika arter av apor, åtta olika arter av den endemiska näshornsfågeln och hundratals andra fåglar, däggdjur, reptiler, insekter och växter.

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och de finns nu bara i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo. Det största hotet mot orangutangens överlevnad är förstörelsen av regnskog och regnskogen på Borneo försvinner i en alarmerande takt. Vi måste skydda och återplantera så mycket som möjligt av regnskogen för att kunna rädda de vilda orangutangerna och andra djur- och växtarter från utrotning. En stor del av din tid på detta projekt kommer du därför att ägna åt att plantera nya träd eller underhålla tidigare trädplanteringar. Du kommer även att bland annat jobba med underhåll av den naturliga livsmiljön för pygméelefanter och orangutanger, växthus, kompostering, jordförbättring och samla in vattenhyacinter och anteckna data om trädens tillväxttakt.

Du får också chans att upptäcka Borneos mytiska tropiska regnskog till fots och ge dig ut med guide på djungeltrekking. Guiden lär dig allt om regnskogens flora och fauna och vad skogen traditionellt har erbjudit i form av mat, överlevnad och mediciner till både människor och djur som lever i här.

Du kommer att delta i samhällslivet hos den lokala stammen Oran Sungai (flodfolket), ett vänligt folk som lever vid och längs floden. Att utbilda lokalbefolkningen för att få dem att se de ekonomiska fördelarna med att bevara regnskogen är ett av de bästa sätten att skydda den lokala miljön. Som volontär kan du även besöka de lokala skolorna för att hjälpa barnen att förstå värdet av naturvård och hur de själva kan påverka och förbättra sin unika natur och miljö.

På Borneo besöker du även Sepiloks rehabiliteringsanläggning som arbetar med återanpassning av orangutanger. Här kommer du att få se orangutanger som är på väg att rehabiliteras och återanpassas till ett liv i det fria. Från den stund djuren, varav många är föräldralösa bebisar, anländer till rehabiliteringscentret tränas de för att klara ett liv i regnskogen. Ju självständigare orangutangerna blir desto längre in i den omkringliggande djungeln tar de sig, för att en vacker dag inte komma tillbaka alls. I Sepilok får du lära mer om rehabilitering och se orangutangerna i frihet men ändå på nära håll. Du kommer inte i direktkontakt med djuren eftersom de måste lära sig att klara sig i det fria och inte får vänja sig vid mänsklig närhet. Du kommer dock att få se och uppleva orangutangerna när de klättrar i träden och tar sig till matplattformarna som placerats ut i skogen.

Schema och boende

PROGRAM

Observera att resans program kan komma att ändras beroende på väder och årstid, lokala högtider eller de behov som för tillfället finns av volontärernas insatser.

Dag 1: Ankomst till Kuala Lumpur International Airport (KLIA) eller Low Cost Carrier Terminal (LCCT) där du blir mött på flygplatsen och skjutsad till ditt boende första natten. På kvällen är det välkomstmiddag och ett informationsmöte där du får all information om projektet.

Dag 2: Efter frukost skjutsas du till Malacca Zoo & Night Safari i Malacka, cirka 13 mil från Kuala Lumpur. Där du kommer att volontärarbeta under första delen av projektet. Din projektledare visar dig och övriga volontärer var ni ska bo och tar er sedan på en rundtur i djurparken. Du kommer att få information om hälso- och säkerhetsregler och får en möjlighet att handla mat och annat du kan behöva.

Dag 3 – 16: Projektdagar. Du volontärarbetar i djurparken mellan klockan 8 till 17. Du är ledig två dagar i veckan, oftast under helgerna men ibland kan dagarna variera. Din projektledare kommer att ge dig information om detta vid introduktionen. Under dina lediga dagar har du möjlighet att på egen hand utforska andra delar av Malaysia.

Dag 17: Avresa från Malacka till Kuala Lumpur och vidare med flyg till Sandakan International Airport dit du anländer sen eftermiddag/kväll. Flygresan är inte inkluderad i priset men om du bokar biljetten i god tid kan du få den billigt. Du blir mött på flygplatsen och transfer till och från flygplatserna och till boendet i Sandakan ingår. Det är bäst att äta innan du lämnar KL om du anländer sent till. En chaufför möter på flygplatsen och kör dig till välkomstmiddag och nattens boende. Dagen efter är det avfärd till byn Sukau.

Dag 18– 26: Projektarbetet i Sukau innebär bland annat observation av vilda djur i regnskogen, återställande av skadad regnskog med trädplantering och underhåll av tidigare planteringsplatser. Du kan också få arbeta med samhälls- och skolarbete som innebär interaktion med bybor och skolans lärare och elever.

Dag 27: Vi lämnar Sukau efter frukost och åker till Sepilok. På vägen besöker vi det fantastiska Rainforest Discovery Centre där du kan befästa den kunskap om regnskogen du nu fått. Efter lunch gör vi ett besök på Sepiloks världsberömda rehabiliteringsanläggning för att lära mer om rehabilitering av orangutanger och för att se eftermiddagsutfodringen. Incheckning på boendet i Sandakan. Middag på egen hand, varför inte njuta av solnedgången från takbaren Ba-Lin på Nak Hotel.

Dag 28: Utcheckning och transfer till Sandakan airport.

 

BOENDE

Ankomstnatt i Kuala Lumpur (KL)

Du bor på ett guesthouse och delar rum och toalett med andra volontärer. Detta guesthouse ligger mitt i hjärtat av KL och här finns små lokala affärer och enkla matställen likväl som flotta gallerior och lyxiga restauranger. Om du anländer tidigt till KL, passa på att upptäcka staden.

Malacca Zoo & Night Safari, Malacka

Enkelt men bekvämt boende i ett volontärhus. Huset har två sovrum och ligger inom parkområdet. Totalt 7 personer bor i huset och du delar rum och 2 badrum (bara kallt vatten) med andra volontärer. Här finns även ett kök där ni lagar er mat tillsammans och ett vardagsrum där volontärerna umgås på kvällarna. Det finns flera mataffärer på gångavstånd och gott om matstånd och några restauranger i närheten.

Introduktionsnatt i Sepilok, Borneo

Du bor i ett traditionellt malaysiskt longhouse i vandrarhemsstil där du delar rum, varmvattenduschar och toaletter. Huset är högt beläget med utsikt över Malaysias frodiga grönska, en oerhört rofylld och avkopplande plats där du kan återhämta dig från ditt hårda arbete på Malacca Zoo och resan från KL.

Sukau

I Sukau bor du på ett lokalt B&B som drivs av bybor och delar rum med en annan volontär. Badrummet har kallvattendusch och en västerländsk toalett. Frukost äter ni med en fin utsikt över floden.

Sandakan

Enkelt men bekvämt hotellrum med badrum inne i Sandakan som du delar med en annan volontär. I Sandakan finns restauranger, varuhus, internet caféer och matstånd som både serverar lokal och västerländsk mat.

Geografi

Malaysia är en förbundsstat i sydöstra Asien, bestående av tidigare brittiska besittningar på Malackahalvön och norra Borneo. Malaysia blev självständigt från Storbritannien 1957 och år 1963 skapades staten Malaysia genom en sammanslagning av Malaya (Västmalaysia), Östmalaysia och Singapore. Singapore bröt sig ut 1965. Landet är en konstitutionell valmonarki och har en kung som statsöverhuvud. Abdul Halim av Kedah är kung sedan december 2011.

Malaysia består av Malacka-halvön (Västmalaysia) och de två delstaterna Sabah och Sarawak på norra Borneo (Östmalaysia). Västmalaysia och Östmalaysia skiljs åt av det Sydkinesiska havet. Halva Malaysia täcks av regnskog, vilket har gett landet ett fantastiskt djur- och växtliv. Kuala Lumpur, av malaysier ofta kallad KL, är huvudstad i Malaysia.

 

BORNEO

Borneo världens tredje största ö och ligger i centrala Sydostasien. Administrativt är Borneo uppdelat mellan länderna Indonesien, Malaysia och Brunei. Malaysias region på Borneo kallas Östmalaysia eller Malaysian Borneo och är består av de två departementen Sabah och Sarawak.

I delstaten Sabah lever 2 miljoner människor, och här finns en bred och fascinerande kulturell och religiös mångfald. Kota Kinabalu är huvudstad och precis som i resten av Malaysia är det officiella språket Bahasa Malaysia (Bahasa) och det skrivs med latinska tecken. De flesta kan dock engelska och många talar även kinesiska eller tamil.

Delstaten Sabah har en oändlig mångfald av unika växter och djur. Femtio procent av markytan består av världens äldsta tropiska regnskogar, de uppskattas vara över 125 miljoner år gamla. Sabah är också känt för sitt vänliga folk, milsvida sandstränder, dykning i världsklass, färska skaldjur och inte minst den fantastiska orangutangen.

Gunung Kinabalu är Malaysias högsta berg med en höjd på 4 095 m över havet. Kinabalus nationalpark är med på Unescos lista över världsarv och berget är ett populärt turistmål i Malaysia med besökare från hela världen.

 

KLIMAT

Malaysiska fastlandet ligger strax norr om ekvatorn och klimatet är därför tropiskt fuktigt och varmt året runt. Medeltemperaturen ligger mellan 21 – 32 grader. Under april – maj är det som varmast. Regnperioderna växlar under året, men var förberedd på dagliga och oftast snabbt övergående regnskurar. Vanligast är att det drar ihop sig till regn mitt på eftermiddagen.

På Borneo är dagar utan solsken sällsynta och lika ovanliga är dagar utan regn. Ekvatorn går mitt genom Borneo och liksom resten av Malaysia har Sabah ett typiskt tropiskt, mycket fuktigt och varmt klimat året om. Dagstemperaturen i låglandet ligger på mellan 23 – 32 grader. Regnperioder förekommer under december-januari men är inte indelade i typiska monsunperioder som på övriga Malaysia. Häftiga regn då himlen verkligen öppnar sig kommer oftast på eftermiddagarna, de försvinner lika fort och det är sällan regn hela dagen.

Om resan
Schema och boende
Karta
bottom of page