top of page
  • Skribentens bildAnna

Rebeccas äventyr i Siyafunda


I mars 2018 åkte jag som volontär i tre veckor till Makalalireservatet i Sydafrika. Det var helt klart den roligaste och mest lärorika resan jag gjort hittills i mitt 22-åriga liv. 
Projektet hette Siyafunda Wildlife & Conservation och under min första vecka på reservatet bodde jag på deras bushcamp vilket var helt fantastiskt, ett jättefint tältcamp mitt i bushen med en underbar utomhusdusch och inget wifi. Redan första kvällen promenerade två elefanter förbi i mörkret efter middagen. Då tälten inte var ljudisolerade kunde man på nätterna höra allt från en lejonflock precis intill campet till Afrikas alla grodor efter det regnat. Hyenorna hörde man dock oftast. Vi fick se många olika djur och växtarter under våra drives och walks, fler än jag kunde föreställa mig innan jag åkte. Vi lärde oss bl. a hur man skiljer honor från hanar, hur man spårar de olika djuren och hur man vet om en växt är giftig. Och vem kunde gissa att termiter kunde vara så facinerande? En dag hade en lejonflock lyckats döda en giraffhona och hennes nyfödda unge precis vid vägen. 


Min uppgift som volontärarbetare var att hjälpa till med datainsamling om alla djur vi såg under dagarna. När vi såg något skrev vi exempelvis ner art, plats, antal, kön och beteende. Det blev även lite fysiskt arbete. Ett gäng elefanter hade lyckats dra upp en lång bit av vattenledning ur marken som vi fick spendera en halv dag till att gräva ner igen. En ca 30 meter lång och en meter djup grav blev det. En annan dag fick vi vara med vid förflyttning av en elefantflock. De var tvungna att skjuta sövningsmedel från en helikopter och sedan lyfta i elefanterna i stora containrar på lastbilar för att sedan köra dem till ett större reservat. Att få se hela proceduren var väldigt spännande. 
Mina två sista veckor bodde jag på main camp. Det bästa med main camp var helt klart att det fanns pool. Och wifi. Och TV. Det var faktiskt väldigt mysigt att sätta sig i soffan med en kopp te och kolla på en film när det regnade ute. 


Som djurälskare tror jag inte att jag kunde åkt på en bättre resa än den här. Så himla mäktigt att få se det afrikanska djurlivet på så nära håll. Och även att man fick se så mycket mer än som vanlig turist. Det var absolut inte sista gången jag åkte på volontärresa.110 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page