top of page
  • Skribentens bildAnna

Äventyr med stora katter i Kenya

Jag var på mitt volontärprojekt i 2 veckor. Jag har haft så roligt och fått nya vänner från alla möjliga delar utav världen, det gäller att vara flexibel och kunna ändra sig när det inte alltid blir som man trott. Jag är verkligen så så nöjd, detta har varit min livs resa tack så mycket! JAG ÄLSKADE DET!!!
Volontärprojektet ligger i Mara Naboisho Conservancy precis i utkanten av Masai Mara, en stor nationalpark i Kenya. Under min vistelse fick vi olika arbetsuppgifter för alla olika dagar i veckan. På Måndagar var vi på en guide skola som låg bredvid oss, vi föreläste för dom om våra egna länder och hur vi ser på naturskydd och bevarande av djur och natur.


På tisdagar och torsdagar räknade vi djur till datainsamling. Vi hade olika områden som vi var i, till vår hjälp hade vi en mobiltelefon med en speciell app där vi fyllde i all information. Vi hade även en kompass och en distansmätare för att bestämma hur långt bort djuren stod. Alla hade en varsin uppgift, räkna djur, bestämma avstånd, kompass eller mobilen. Vi hade även olika blanketter med oss så fort vi åkte ut med bilen. Dessa papper fyllde vi i om vi såg till exempel lejon, schakaler, olika rovfåglar, elefanter, andra stora kattdjur osv. På blanketterna fyllde man i lite olika, var det till exempel ett lejon man såg fyllde man i GPS signal, lejonflock som lejonet tillhörde, ålder och kön.


Kände man inte igen flocken var man tvungen att ta “identitets bilder” på lejonet. Man tog då bilder på främst morrhår, nos öron för att sedan kunna identifiera lejonet med bilderna som var tagna sedan tidigare. Hemma på vårt boende hade vi bilder på alla lejon och namn, så när man kom hem fick man sätta sig och gå igenom bilder och hitta sitt lejon man hade sett och jämföra tills man hittade rätt lejon och då identifiera det med namn. Efter man hittat sitt lejon förda man in det i ett speciellt program på datorn så man kan följa lejonens rörelse, samma gäller för alla andra djur vi samlar information om.
På onsdagar och fredagar hade vi bevarandearbete. Bevarandearbete gick ut på att försöka bevara och hjälpa naturen så mycket vi kunde. VI fick förbereda inför den kommande regnsäsongen med att bygga “roadblocks” i diken för att stoppa farten på vatten så det inte skulle förstöra vägar osv med sin kraft. Vi samlade då pinnar och sten och byggde upp staket med pinnarna och la sedan stenar som stöd till “staketen”. Vi fyllde i hål i marken så vi kunde komma fram med våra Jeepar.


Ett conservancy innebär att även människor är tillåtna att leva där. Området är hem till massajer, massajerna använder området för att låta sina boskap beta där. Vårt arbete gick ut på att mäta hur stora områden av gräs som var bortbetade, ansåg man att det var för hårt betat fick ingen beta där tills gräset har växt tillbaka igen. Man gör så här för att inte förstöra markerna, innan man började med detta fanns det stora partier som inte hade något gräs alls och som inte växer tillbaka. Nu får man bättre koll på vart man inte får låta sin boskap beta för att bevara gräset. Varje kväll under veckan åkte vi ut för att leta efter stora katter, vi hittade alltid lejon det finns gott om lejon i Naboisho vilket är superroligt! Vissa dagar fick vi i uppdrag att hitta ett specifikt djur, till exempel om vi inte hade sett en leopard på länge fick vi i uppdrag att leta efter leoparder så vi skulle ha koll på ungefär vart dom befann sig hela tiden.


Jag har lärt mig så mycket under min vistelse, både att kunna kommunicera på ett annat språk än svenska för att klara sina arbetsuppgifter men också att kunna samarbeta med folk man aldrig träffat innan. Det var väldigt nyttigt att göra detta. Jag har också lärt mig uppskatta de jag har hemma, allt är så självklart, att man har vatten och man har mat, man har vänner, familj och folk i sin närhet. Jag tror inte att man uppskattar det utan bara tar det för givet. Jag ska bli bättre på att uppskatta det jag har, se allt positivt och även bli bättre på att berätta för folk i min närhet hur mycket jag uppskattar dom.


64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page