top of page

ASIEN

Safari och datainsamling bland “The Big Five”

Resans längd

Minst 1 vecka

När kan man åka?

Året om. Varje måndag startar programmet. Man blir hämtad och lämnad tillsammans med andra deltagare på Hoedspruit flygplats i Sydafrika. Boka flyg dit på egen hand eller så kan vi hjälpa dig.

Priser 2018

7 900 kr (1v)

12 900 kr (2v)

16 900 kr (3v)

20 900 kr (4v)

 

Vill du vara borta längre än 4 veckor? Kontakta oss för prisinformation.

Överblick
Fakta
Om resan
Schema och boende
Karta
Överblick

Överblick

Få unik insyn i ett världsberömt djurreservat och assistera i arbetet att samla in viktig data om vilda djur.

“Resan var verkligen helt otrolig. Jag hade inte ens kunnat tänka mig att jag skulle få se så mycket otroliga saker, möta så många härliga människor och djur. Det är minnen för livet, absolut. Tack så mycket för ALLT!” -Sofia

När det gäller att kombinera nytta med nöje blir det nog inte mycket bättre än så här! Den här resan i Makalalireservatet, nära den berömda Krugerparken, ger dig en fantastisk möjlighet att få uppleva den afrikanska bushen och dess vilda djur medan du arbetar i fält med att observera och anteckna olika djurs rörelsemönster och beteenden. I fokus står främst elefanter, bufflar, geparder och vita noshörningar. De är alla respektingivande djur, men var inte orolig; allt arbete sker under ledning av kvalificerade guider som lär dig allt du behöver veta om mättekniker, säkerhet och naturvård. Din vistelse i Makalalireservatet kommer med all säkerhet att vara en upplevelse för livet, samtidigt som du utför ett viktigt arbete som gör skillnad, både inom naturreservatets förvaltning och för de forskare och naturvårdsinitiativ – bland annat Endangered Wildlife Trust – som använder sig av den information du samlat in.

RESANS HÖJDPUNKTER

  • Få unik insyn i ett världsberömt djurreservat och upplev det fantastiska djurlivet

  • Hjälp till med datainsamling som fungerar som stöd för viktiga forskningsprojekt och för djurreservatets förvaltning

  • Lär dig om djur och deras beteenden, om naturvård och miljö, av erfarna guider

  • Bidra till olika naturvårds- och samhällsprojekt

Fakta

DESTINATION

Makalireservatet, Sydafrika

ANKOMSTFLYGPLATS 

Hoedspruit

 

KLIMATKOMPENSERA

Klimatkompensera din resa för 297kr.

 

AKTIVITETER 

Samla in data, morgon och eftermiddagsturer i reservatet, naturvård.

 

AKTIVITETSTIDER 

Morgon- och eftermiddagsaktiviteter.

 

KRAV

Minimiålder 18 år. Minimiålder 14 år om man reser med vuxen.

 

DETTA INGÅR 

Hämtning på flygplats, boende i volontärläger, alla måltider, transporter, föreläsningar, utflykter varannan helg m.m.

 

DETTA INGÅR EJ

Flygresa och försäkring ingår inte men vi hjälper dig gärna att ordna detta. Wifi finns på boendet till en kostnad av 100 Rand per vecka.

 

FLYGINFORMATION

Ankomst: Du ska boka ditt flyg så att du anländer till Hoedspruit på projektets första dag, en måndag.

Hemresa: Du ska boka din hemresa så att du reser från Hoedspruit på måndagen efter projektets sista dag.

Buss från Johannesburg: Du kan även åka buss mellan Johannesburg och Hoedspruit. Då bör du anlända med flyg till Johannesburg redan på söndagen och ta bussen till Hoedspruit på måndag morgon. Flyget hem kan du sedan antingen boka på måndag kväll eller tisdag, beroende på när bussen anländer till Johannesburg. Det blir naturligtvis lite krångligare att åka buss, men billigare. Boka din buss hos www.citytocity.co.za. Om du behöver övernatta i Hoedspruit när du åker till eller från ditt projekt rekommenderar vi att du bokar boende på www.bluecottages.co.za.

 

VACCINATIONER

Du behöver ett grundskydd och malaria finns i landet. Kontakta alltid din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information!

 

VISUM

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Fakta

Om resan

Projektet är beläget i Makalalireservatet (Greater Makalali Private Game Reserve) i den sydafrikanska provinsen Limpopo, bara ett stenkast från den världsberömda Krugerparken. Med sina 26 000 hektar är Makalali ett av de största privata naturreservaten i Sydafrika med en stor mängd afrikanska vilda djur, inklusive ”de fem stora”; lejon, noshörning, elefant, vattenbuffel och leopard.

 

PROJEKTETS HUVUDSYFTEN

Datainsamling – Insamling av uppgifter om djurens rörelsemönster, reproduktiva beteende, grupperingar och samverkan mellan rovdjur/byte.

Forskning – Analys av insamlad information, fakta som ligger till grund för beslutsprocessen inom naturreservatets förvaltning såväl som till pågående forskningsprojekt.

 

DATAINSAMLINGSPROJEKT

Schema och boende

SCHEMA

Dina dagar börjar redan i soluppgången och efter en frukost på te eller kaffe, cornflakes och rusks (typiska sydafrikanska skorpor) eller frukt och yoghurt, är jeepen redo att ta dig ut i den afrikanska vildmarken. Där inleder du ditt datainsamlingsarbete genom att göra observationer av reservatets djurliv eller hjälper till med andra förvaltningssysslor.

Dagarna är variationsrika. För det mesta observerar du storvilt som noshörningar, lejon, geparder och elefanter. Syftet är att registrera deras beteenden, rörelser, ålder, kön etc. Som deltagare hjälper du också personal och forskare att hitta djuren med hjälp av telemetriutrustning. I början av kursen får du lära dig de tekniker och färdigheter du behöver för att kunna spåra djur och samla in nödvändiga uppgifter under de kommande veckorna.

En typisk morgon ger ni er kanske ut efter färska noshörningsspår. För att kunna observera noshörningarna i lugn och ro och utan deras vetskap, görs den sista spårningen till fots. Ni leds alltid av en lokal guide som säkerställer deltagarnas säkerhet. På utflykterna får du olika ansvarsområden enligt ett rullande schema, som “antecknare”, “navigatör”, “spårare” eller “datakontrollant”. På förmiddagen är det dags för en sen frukost eller brunch, och ni återvänder till lägret för att registrera de uppgifter som samlats in på morgonen.

Under dagens gång får du lära dig om naturvård, reservatets förvaltningsmetoder och om olika djurs beteenden. Du kan också få delta i zululektioner, lära dig identifiera olika ormar och skorpioner och mycket annat. Under dagens hetaste timmar får du tid till eget förfogande för att koppla av, komma ikapp med registreringsarbete, läsa en bok eller något tillgängligt forskningsmaterial, titta på fågellivet runt lägret eller ta ett dopp i poolen.

På eftermiddagen börjar en ny safaritur. Den här gången kan det kanske ni följer upp lejonspår som en medarbetare hittat på morgonen, eller följer en grupp elefanter för att registrera deras beteende som en del av preventivmedelsprogrammet. Men helt plötsligt kan man bli blixtinkallad på uppdrag av veterinären som måste få hjälp att bedöva och transportera ett lejon eller elefant. Det är det som gör denna resa extra spännande, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet och man är verkligen delaktig i reservatets förvaltningsarbete.

Efter solnedgången, på väg hem till lägret, använder man en stark ficklampa för att kunna följa nattdjur som galagoer, lokatter, igelkottar och hyenor. Väl hemma i lägret förbereder ni middag och njuter av kvällen runt lägerelden. Kanske berättas det historier om dagens äventyr samtidigt som ni lyssnar på de fantastiska ljuden från vildmarken under den afrikanska stjärnhimlen.

BOENDE OCH MÅLTIDER

Forskningslägret ligger mitt i det 26 000 hektar stora Makalalireservatet. Lägret är inte omgivet av något staket, så vilda djur och olika arter ur det rika fågellivet kommer ibland på besök i trädgården. Elefanter kan också komma för att dricka vid vattenhålet.

I huvudbyggnaden där kontoret ligger finns en bekväm lounge och ett bibliotek där kan du tillbringa din fritid med att läsa eller titta på dokumentärfilmer. Du har tillgång till WiFi till en kostnad av 100 Rand per vecka. Det finns också en volleybollplan, ett badmintonnät och en pool att svalka sig i. Deltagarlängan har plats för tio deltagare åt gången i sex olika rum med delat boende (dubbelrum för par finns tillgängliga på förfrågan). Varje rum har ett handfat och eget badrum med toalett och dusch. Vattnet värms upp med hjälp av solenergi. Bredvid bostaden ligger köket där volontärerna själva tillagar och äter frukost, lunch och middag. Kylen är alltid fylld med färska grönsaker, frukt, ost och olika sorters kött. På morgonen tar man själv te eller kaffe, flingor och rostat bröd. Till den sena brunchen gör man oftast i ordning smörgåsar och sallader. På kvällen, efter den sista utflykten, lagar man en gemensam middag eller ordnar en braai (traditionell sydafrikansk grillning) i den intilliggande boman.

Kvällarna tillbringas till största delen vid elden under den sydafrikanska stjärnhimlen, där man njuter av middagen och en välförtjänt öl medan man pratar om dagens äventyr.

Geografi

Sydafrika är det sydligaste landet på den afrikanska kontinenten. Det sträcker sig över 2 500 km längs kusten, från Namibia till Moçambique. Landet är också ett av kontinentens mest utvecklade med en väl fungerande infrastruktur och utmärkta faciliteter för resenärer.

Sydafrika beboddes ursprungligen av bantutalande folk som vandrade över hela södra Afrika. Landet började kartläggas på 1500-talet när portugisiska upptäcktsresande anlände till kusten nära Godahoppsudden. Dessa upptäcktsresande upprättade bosättningar och började etablera handelsvägar. Senare invandrade många Européer och än idag bär språket Afrikaans stora likheter med holländskan. Dessa invandrares ankomst ledde till många och långa konflikter men även till ökad handel. Kombinationen av de traditionella stamfolkens kulturer och det europeiska inflytandet har lett till den kulturella mångfald som kännetecknar det moderna Sydafrika. Landet har bland annat 11 officiella språk och engelska talas av de flesta.

Landets nyare historia är brokig. Så sent som 1994 avskaffades den apartheidregim som hade etablerats av den vita minoriteten och som länge förtryckte den svarta befolkningen. I dag är Sydafrika ett mer demokratiskt samhälle och det finns hopp om en högre grad av rättvisa. Men tragiskt nog lever ungefär hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen i kåkstäder och lerhyddor.

Som resedestination har Sydafrika allt från underbara stränder för sol, bad och avkoppling och livliga metropoler för shopping och festande, till safari och naturupplevelser. Detta har gjort landet till ett extremt populärt resmål.

MAKALAKIRESERVATET

Fem timmars bilresa från Johannesburg och ett stenkast från Krugerparken ligger Makalali Game Reserve. Med sina 22 000 hektar betraktas det som ett av världens finaste privata djurreservat. Det är hemvist åt över tusen olika vilda djur, inklusive Afrikas “fem stora”, och erbjuder utmärkta möjligheter till djurskådning.

 

KLIMAT

Somrarna (europeisk vinter) är allt från varma till heta. Temperaturen sträcker sig från runt 25 grader på svala, regniga och molntäckta dagar till enstaka dagar då temperaturen kan överstiga 40 grader. Normal dagstemperatur ligger runt 35 grader. Vintrarna (europeisk sommar) är oftast torra med en genomsnittlig morgontemperatur på sex grader och eftermiddagstemperaturer kring 25 grader. På vintern kan man få uppleva enstaka regnskurar och på sommaren kan regnet bli mer ihålligt eller komma i form av kraftiga åskväder.

Om resan
Schema och boende
Karta
bottom of page